Menü

Párkapcsolat- Mi alapján választunk?

Sokféle szempont befolyásolja választásunkat (például szépségideálok, evolúciós örökségek, egyéni motivációk), tudatos és kevésbé tudatos tényezők is hatnak ránk.

Nem mindegy az sem, hogy milyen céllal választunk partnert (hosszú távú vs. rövid távú tervek). Érdekesség, hogy a férfiak és a nők is az arcot nézik meg először a másik nem képviselőin, ha hosszabb távú kapcsolatot keresnek. Ugyanakkor, ha alkalmi partner kereséséről van szó, akkor a férfiak inkább a testre kíváncsiak.

Evolúciós örökségünk nem engedi figyelmen kívül hagyni a termékenységi előrejelzőket sem, persze ezek a kevésbé tudatos szempontok közé tartoznak. A kedvező tulajdonságok (például arányos testfelépítés, szimmetria) előnyös, egészséges genetikai felépítést jeleznek előre. Nyilvánvaló, hogy az elsődleges válogatás (első látás benyomásai) a külső tényezőkön alapszik. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy nem csak a testi adottságok, hanem a személyiségvonások is öröklődnek, ami azért tovább bonyolítja a párválasztás szempontrendszerét.

A mindenkori ideálok is hatnak választásainkra. Ezek azonban változnak, míg régen például a teltebb női idomok jelentették az ideált, mára a soványabb női alkat „jött divatba”. Ennek az az oka, hogy míg korábban a kövérség szimbolizálta a jólétet és az egészséget, mára ez megfordult: korunk legtöbb betegsége a túltápláltsággal függ össze.

Persze az is téveszme (média és divat mellékterméke), hogy a férfiak a nagyon vékony nőket preferálják leginkább. Valójában a normál tartományba tartozó nőket részesítik előnybe választásaiknál. Egyébként vizsgálatok bizonyítják, hogy a homokóra alkatú nők ösztrogénszintje magasabb, ami egyértelműen a termékenységet jelzi előre.

Választásainkat persze rengeteg körülmény befolyásolja, társadalmi elvárások, kultúra hatásai mellett számos egyéni tényező (motiváció, cél, tapasztalat) is meghatározó erővel bír. 

Fotó:
pixabay.com

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.