Menü

Olajos magvak – a nassolás csúcstartói, a mogyoró és a pisztácia

Az olajos magvakról többnyire a nassolás jut eszünkbe, de magas zsírtartalmuk manapság kizárjuk őket az étrendünkből, s leginkább csak kikapcsolódás vagy baráti családi összejövetelek közben csipegetünk belőlük. Igaz ezt viszont elég nehéz abbahagyni… Azt viszont nem árt, ha tudjuk, hogy az olajos magvak gazdag vitamin-és ásványi anyag-források, nem árt a nassoláson kívül is fogyasztani belőlük.

A legtöbb olajos mag kiemelkedő mennyiségű B-vitamin és magnézium tartalmának köszönhetően, rendkívül jótékony hatással van feszült, stresszes életvitelünkre, oldja az idegi fáradtságot, s energiát ad a szervezetnek a napi fáradtság után. Legtöbben önmagukban fogyasztják az olajos magvakat, pucolás után, de alkalmas növényi olajok készítésére, vagy növényi tejek készítésére, melyek allergia vagy tejcukor érzékenység esetén tejpótlóként szolgálnak az azokat fogyasztóknak. Diétázók, sportolók, fogyókúrázók, mellett a vegetáriánusoknak ajánlottak ezek a termékek.

Az egyik, ha nem a leginkább közkedvelt nassolnivaló a mogyoró, melyet lehet fogyasztani nyersen, sótlan és sózott változatban, vagy akár pirítva is. A kalóriatartalma ugyan elég nagy, ám nem lehet belőle olyan rettenetes mennyiséget fogyasztani, ugyanis kimondottan magas a rosttartalma, így a gyomorban megduzzadva teltségérzetet okoz. Kiemelkedően magas az ásványi anyag tartalma is, mely főként káliumot, cinket, magnéziumot, és mangánt jelent. Főképpen jelentős kálium tartalmának köszönhetően kiváló vértisztító hatással bír.

Az összes fellelhető élelmiszer közül az egyik legnagyobb mértékben tartalmaz rezet, amely a növekedésben és a fejlődésben játszik szerepet, de nagyban hozzájárul a vörös – és fehérvérsejtek fejlődéséhez, a vasszállításhoz a vérben, valamint a szívizom és a vázizmok összehúzódásához, és a csontok szilárdságához is. A mogyoró fogyasztása jótékony hatást fejt ki a vérnyomásra, s csökkenti a koleszterinszintet is. A többi olajos maghoz hasonlóan a mogyoró is olajat és rostokat tartalmaz, ennek következtében az emésztésre és a bélműködésre is kedvezően hat, székrekedés esetén különösen ajánlott. A mogyoró rendkívül gazdag vitaminokban is, főként B1, B2, H és E vitamin található benne nagy mennyiségben.

Aminek a fogyasztását viszont nagyon nehéz felfüggeszteni, ha már rákaptunk az ízére, az a pisztácia. Talán az egyedüli visszatartó erő az lehet, hogy elég drága, de ettől még nagyon ízletes. Egy rendkívül egészséges olajos mag, amely jelentős szív-és érvédő tulajdonságokkal rendelkezik. Emellett gazdag esszenciális - Omega 3 és Omega 6 - zsírsavakban. Hasonlóan a tökmaghoz kedvezően befolyásolja a prosztata működését, ezért férfiaknak ajánlott a fogyasztása. Csökkenti a koleszterinszintet, kálium, mangán, réz, magnézium, kalcium, vas, cink és szelén tartalma pedig jótékonyan hat az egész szervezet működésére. A vitaminok közül B vitamint, folsavat és E vitamint is jelentős mértékben tartalmaz. A pisztácia nemcsak megpucolva fogyasztható, hanem közkedvelt alapanyag sütemények készítésekor is.

Fotó:
pixabay.com

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.