Egészséges ételek – az alacsony zsírtartalmú és zsírmentes ételek – mi az igazság?
- Dátum: 2013.10.21., 15:42
- háztáji gazdaság, immunrendszer, mediterrán étrend, omega-6 zsírsav, zsírmentes ételek, zsírtartalom
Az elmúlt időszakban már foglalkoztunk a gyümölcslevekkel és a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült ételekkel, górcső alá vettük a sportitalokat és a népszerű müzli szeleteket megvizsgáltuk a növényi olajokból készült ételeket és kísérletet tettünk arra, hogy felfedjük, számunkra megfelelő táplálékot nyújtanak-e. Az alacsony zsírtartalmú és zsírmentes ételek és italok az utóbbi időszak divatjának következtében előtérbe kerültek és nagy népszerűségre tettek szert. Mennyire biztos az, hogy tényleg hasznosak, avagy sem szervezetünk számára…
Az alacsony zsírtartalommal rendelkező ételek fogyasztása az egyik nagy horderejű táplálkozási divat az étkezési szokások történetében. Az a tévhit, hogy az összes zsír - főként az állati eredetű – egészségtelen, tévedés, mégis beleitta magát nyugati társadalmak étkezési kultúrájába.
Ha el akarjuk kerülni a kizárólag növényi olajok fogyasztását, amelyek főként omega-6 zsírsavat tartalmaznak, akkor ki lehet próbálni az állati zsírokat. Természetesen ilyenkor legjobb a háztáji gazdaságokban nevelt állatok zsírjáról van szó, melyeket főként termelői piacokon van lehetőségünk beszerezni. Ezeknek az ételeknek egészségügyi szempontból fontos szerepük van, mert szervezetünk nem funkcionálna kifogástalanul a telített zsírok nélkül. Fontos szerepük van a sejtek membránjainak funkcionálásában, és az immunrendszer működésében, valamint a szív és keringési rendszer, az agy és idegrendszer működésében. Valójában az egészségünkre nem is a zsírfogyasztás mennyisége, hanem annak minősége számít legjobban.
A mediterrán étrend szívre-és érrendszerre gyakorolt hatása igen előnyös az egészséges táplálkozás szempontjából. Sokan tapasztalhattuk már, hogy a felhasznált zsír minőségétől függően elkészített ételeink is sokkal ízletesebbek, ám amikor ezeket a zsírokat eltávolítják az ételekből, sokszor az ízetlen és szinte fogyaszthatatlanná válik. Ilyenkor az előállító cégeknek más anyagokkal kell pótolniuk az ízek hiányát, mint például cukorral, nátriummal, valamint különböző vegyi anyagokkal, ízfokozókkal.
Így a legjobb tanács az, ha megfelelő természetes alapanyagokból álló élelmiszereinket ellenőrizhető származási helyről, lehetőleg eredeti zsírtartalommal vásároljuk és fogyasztjuk. Természetesen egészségünk érdekében mértéket tartva, így az ízek világában sem érhet kellemetlen meglepetés!
Fotó:
pixabay.com
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.