Menü

Fontos baba- mama vitamin: a magnézium

A magnézium az egyik legfontosabb nyomelem, nélkülözhetetlen ásványi anyag, melyre a kismamáknak és a kisbabáknak kifejezetten szüksége van több szempontból is.

Sőt a szakemberek szerint a várandós és a szoptatós kismamáknak kétszer annyi magnéziumra lenne szüksége, mint egyébként. A magnézium ugyanis többek között hatással van az idegrendszer, a szív, az izmok, és a vérnyomás megfelelő működésére. Ezen kívül szerepet játszik a só-víz háztartás szabályozásában, valamint a csontok fejlődésében.

De lássuk, milyen konkrét hatással lehet egy kismama szervezetére! A magnéziumot természetes nyugtató szerként is számon tartják, hozzá segít a nyugodt alváshoz is. Görcsoldó hatása is közismert, a kismamákat kínzó vádli görcsre, alhasi feszülésekre, és korai méhösszehúzódásokra is megoldás lehet megfelelő mennyiségű magnézium bevitele.

A kisbaba egészséges fejlődéséhez is nélkülözhetetlen a magnézium. Többek között azért is, mert például a kálcium csak magnézium jelenlétében tud tökéletesen felszívódni és hasznosulni. A kálcium pedig szükséges a magzat fogcsíráinak, és csontjainak kialakulásához.

Érdemes odafigyelni arra, hogy magnézium és vas bevétele között teljen el körülbelül 2-3 óra, mivel egymás felszívódását gyengítik. A magnézium hatékonyabb felszívódása érdekében B6- vitamin bevitele ajánlatos, ami egyébként segíthet enyhíteni a reggeli émelygést is.

A piacon számos vitamin készítményhez juthatunk. A szakemberek egyébként a szokásos baba- mama vitaminokon felül is ajánlják a magnézium bevitelt. Ezt azonban természetes úton is megtehetjük. Magnéziumot tartalmaznak többek között a zöld zöldségek, olajos magvak, és teljes kiőrlésű gabonatermékek. 

Fotó:
pixabay.com

Tudatos tartalomfogyasztás: mire figyeljen a szülő?

Az emberek ma már szinte életkortól függetlenül használják az okostelefonokat és a közösségi oldalakat, amelyek akár ártalmasak is lehetnek, legfőképpen fiatalokra, gyerekekre. Hogyan lehetünk mi magunk is tudatos fogyasztók és mire figyeljünk szülőként?

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.