Menü

Nem árt vigyázni a „gyilkos” kókusszal

Kevés olyan növény van, amit szélesebb körben hasznosítanak, mint a kókuszpálmát. A nálunk leginkább a terméséről ismert növény nagy hasznára van az emberiségnek, ugyanakkor halálos is lehet.

A kókuszpálma a délkelet-ázsiai szigetvilágból ered, magjai remek csírázóképességűek, ezért a növény könnyedén terjed nagy távolságban is.  Több tíz méter magas, termése a jól ismer kókuszdió.

A növény szinte minden része hasznosítható: levele, fája, olaja, teje, rostjai szinte végtelenszámú felhasználhatóságot kínálnak az élet számos területén. Gyümölcsének a húsa sok vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Magnézium és kalcium tartalma például rendkívül előnyös, hiszen az utóbbi beépüléshez szükséges D-vitamin és foszfor is megtalálható benne. Magas az energiatartalma, azaz ajánlott sportoláshoz, és kemény fizikai munkához is. Mindezek mellett számos egyéb pozitív hatása lehet szervezetünkre.

A gyümölcshúsból nyerik ki, állítják elő a kókusztejet, és a kókuszolajt, amely a sütés-fűzés mellett a kozmetikai iparban is használatos. A dió rostjaiból kötelet, kefét, szőnyeget, fonalat készítenek, héja és fája fűtőanyagnak is megfelelő.

A kókuszpálma veszélye a fáról váratlanul, 20-30 méter magasból lepotyogó diókban rejlik. A 30 centiméter hosszú, 1-2 kilogrammos termések „gyilkos ösztöne” kissé mesterségesen felturbózott, ugyanakkor a veszély valós és illik is komolyan venni. Az érintett országok, települések ezt meg is teszik, például számos fát vágnak ki fokozottan veszélyeztetett helyekről.

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.