Nem árt vigyázni a „gyilkos” kókusszal
- Dátum: 2013.11.14., 11:35
- egészség, kókusz, kókuszdió, kókuszolaj, kókuszpálma, veszély
Kevés olyan növény van, amit szélesebb körben hasznosítanak, mint a kókuszpálmát. A nálunk leginkább a terméséről ismert növény nagy hasznára van az emberiségnek, ugyanakkor halálos is lehet.
A kókuszpálma a délkelet-ázsiai szigetvilágból ered, magjai remek csírázóképességűek, ezért a növény könnyedén terjed nagy távolságban is. Több tíz méter magas, termése a jól ismer kókuszdió.
A növény szinte minden része hasznosítható: levele, fája, olaja, teje, rostjai szinte végtelenszámú felhasználhatóságot kínálnak az élet számos területén. Gyümölcsének a húsa sok vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Magnézium és kalcium tartalma például rendkívül előnyös, hiszen az utóbbi beépüléshez szükséges D-vitamin és foszfor is megtalálható benne. Magas az energiatartalma, azaz ajánlott sportoláshoz, és kemény fizikai munkához is. Mindezek mellett számos egyéb pozitív hatása lehet szervezetünkre.
A gyümölcshúsból nyerik ki, állítják elő a kókusztejet, és a kókuszolajt, amely a sütés-fűzés mellett a kozmetikai iparban is használatos. A dió rostjaiból kötelet, kefét, szőnyeget, fonalat készítenek, héja és fája fűtőanyagnak is megfelelő.
A kókuszpálma veszélye a fáról váratlanul, 20-30 méter magasból lepotyogó diókban rejlik. A 30 centiméter hosszú, 1-2 kilogrammos termések „gyilkos ösztöne” kissé mesterségesen felturbózott, ugyanakkor a veszély valós és illik is komolyan venni. Az érintett országok, települések ezt meg is teszik, például számos fát vágnak ki fokozottan veszélyeztetett helyekről.
Fotó:
pixabay.com
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.
Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.
Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.