Menü

Már modern tudomány is bizonyította gyógyerejét: az orvosi acsalapu

A kevésbé ismert gyógynövény jelentős gyógyerővel bír, ráadásul a modern tudomány újabb érdekes hatásait tárta fel.

Amerikai kutatások például arról számolnak be, hogy az acsalapu hatékonyan csökkentheti a migrénes rohamok gyakoriságát, és enyhíti a panaszokat is. Németországban ezért migrén elleni gyógyszert készítenek belőle, egyébként pedig fájdalomcsillapítók előállításához is használja a gyógyszeripar.

Az egész növény, de különösen a gyökértörzs nagy mennyiségben tartalmaz olyan hatóanyagokat (például: illóolajok, cserzőanyagok, pektin, ásványi anyagok), melyek sebgyógyító hatásúak, és a nyálkahártyát is védik.

A növény külsőleg és belsőleg is hasznosítható. A szárított növényből készült tea torokgyulladás ellen használható, valamint légúti betegségek (köhögés, asztma) esetén is bevethető. Egyébként görcsoldó hatása is ismert, ezért gyomorgörcs, epegörcs, és húgyhólyag- görcs esetén jól hasznosítható. Leveléből teát, a gyökérrészekből pedig főzetet készíthetünk, de ezek az italok intenzív szaguk miatt rosszullétet is okozhatnak, ezért javasolt más gyógynövényekkel, esetleg mézzel keverni.

Szétzúzott leveleit pedig külsőleg is alkalmazhatjuk, borogathatunk vele horzsolásokat, ficamokat, nehezen gyógyuló sebeket, égési sérüléseket,és még ízületi fájdalmak csillapítására is felhasználhatjuk.

Az acsalapu tehát nagyon sokrétű gyógyhatással bír. Mégis fontos tudni, hogy nagyon erős hatású anyagokat tartalmaz, ezért hosszú távon, nagy mennyiségben nem szabad belsőleg alkalmazni. Várandós kismamáknak és kisgyerekeknek pedig nem javasolt a növényből készült ital fogyasztása.

Fotó:
orvosok.hu

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.