Menü

Már modern tudomány is bizonyította gyógyerejét: az orvosi acsalapu

A kevésbé ismert gyógynövény jelentős gyógyerővel bír, ráadásul a modern tudomány újabb érdekes hatásait tárta fel.

Amerikai kutatások például arról számolnak be, hogy az acsalapu hatékonyan csökkentheti a migrénes rohamok gyakoriságát, és enyhíti a panaszokat is. Németországban ezért migrén elleni gyógyszert készítenek belőle, egyébként pedig fájdalomcsillapítók előállításához is használja a gyógyszeripar.

Az egész növény, de különösen a gyökértörzs nagy mennyiségben tartalmaz olyan hatóanyagokat (például: illóolajok, cserzőanyagok, pektin, ásványi anyagok), melyek sebgyógyító hatásúak, és a nyálkahártyát is védik.

A növény külsőleg és belsőleg is hasznosítható. A szárított növényből készült tea torokgyulladás ellen használható, valamint légúti betegségek (köhögés, asztma) esetén is bevethető. Egyébként görcsoldó hatása is ismert, ezért gyomorgörcs, epegörcs, és húgyhólyag- görcs esetén jól hasznosítható. Leveléből teát, a gyökérrészekből pedig főzetet készíthetünk, de ezek az italok intenzív szaguk miatt rosszullétet is okozhatnak, ezért javasolt más gyógynövényekkel, esetleg mézzel keverni.

Szétzúzott leveleit pedig külsőleg is alkalmazhatjuk, borogathatunk vele horzsolásokat, ficamokat, nehezen gyógyuló sebeket, égési sérüléseket,és még ízületi fájdalmak csillapítására is felhasználhatjuk.

Az acsalapu tehát nagyon sokrétű gyógyhatással bír. Mégis fontos tudni, hogy nagyon erős hatású anyagokat tartalmaz, ezért hosszú távon, nagy mennyiségben nem szabad belsőleg alkalmazni. Várandós kismamáknak és kisgyerekeknek pedig nem javasolt a növényből készült ital fogyasztása.

Fotó:
orvosok.hu

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.