Menü

Sokakat érintő probléma- A visszér betegség

A lakosság közel 20 százalékát érinti ez a probléma, melynek elhanyagolása súlyosabb szövődményekkel is járhat.

A nők körében egyébként kétszer olyan gyakori, de a férfi nem képviselőit sem kíméli ez a betegség. A probléma hátterében genetikai hajlam is áll, a kötőszövetek gyengesége ugyanis örökölhető adottság. Az életmóddal súlyosbíthatjuk, vagy enyhíthetjük ennek a hajlamnak a hatását.

 A visszér betegség a vénák kóros kitágulását jelenti. Ezek az erek szállítják az úgy nevezett elhasznált vért a szív és a tüdő felé. Kezdeti panasz lehet az enyhe lábdagadás, és a nehéz lábérzés esténként. A vénák erőteljes kitágulása esetén már komolyabb és kellemetlenebb tüneteket tapasztalhatunk (erős fájdalom, viszkető égető érzés). A visszér rontja a láb vérkeringését, súlyos esetben trombózis (vérrögképződés) is kialakulhat. Kezelés hiányában szintén komoly szövődmény lehet a láb elfekélyesedése.

Mint sok probléma esetében, e témában is a megelőzés fontosságát hangsúlyozzák a szakértők. Ennek része lehet a sport, akár még rendszeres sétával is tehetünk a visszér kialakulása vagy súlyosbodása ellen. Nagyon fontos a testsúlykontroll, az elhízás ugyanis mélyíti ezt a problémát, főleg ha valaki elve hajlamos erre a betegségre. A dohányzás mellőzése is elengedhetetlen, hiszen az erek állapota kulcsfontosságú lehet. Ezeken kívül a szakemberek a kálcium- fluorid rendszeres szedését, és a vasfoszfát- só alkalmazását is javasolják.

Fotó:
visszér.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?