Menü

Nagy jelentőségű orvosi felfedezés

Köztudott, hogy a kalcium kulcsfontosságú, ha a csontok egészségéről van szó. Fontos tudni azonban, hogy beépüléséhez szükség van K-vitamin jelenlétére is.

Pontosabban a legújabb kutatások már a K2- vitamin csontvédő hatásáról szólnak, ami a K-vitaminok családjába tartozik, és Magyarországon, még kevésbé ismert.

Csontritkulásra való hajlam örökölhető, de átlagos folyamat, hogy harmincöt év felett a csonttömeg elkezd leépülni, a csontvesztést egyébként nőknél a menopauza is felgyorsíthatja.

A kalciumpótlásnak fontos szerepe lehet a csontritkulás megelőzésében, de nem elégséges. Újabb és újabb vizsgálatok bizonyítják, hogy a kalcium önmagában nem feltétlenül tud beépülni a csontokba, sőt lerakódhat az erekben, és akár érelmeszesedését is okozhat. Ezért van szükség D-vitamin és K2- vitamin rendszeres bevitelére is. A D- vitamin ugyanis segíti a kalcium felszívódását, a K2- vitamin pedig a csontszerkezetbe való beépülését.

Tehát a csontritkulásmegelőzésében nemcsak a kalcium játszhat kulcsszerepet, hanem a D-vitaminnak és a közelmúltban felfedezett K2- vitaminnak is jelentős csonterősítő hatása lehet közvetetten.

Fotó:
sxc.hu

A szájvíz használata

A szájvíz alkalmazása ma már egy hétköznapi dolognak számít, míg régen csak akkor használtuk, ha felírta a fogorvos. Miért van ez és valójában mit tartalmaznak?

Andropauza – azaz a férfi változókor

Szinte mindenki tudja, mi az a menopauza, azaz a női változókor, azonban kevesebbet hallani a másik nem képviselőinél szintén természetes andropauzáról.

Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Körmeink betegségekről is árulkodhatnak, a különböző körömhibák ugyanis utalhatnak egészségügyi problémákra, ezért kell komolyan venni, ha körmünk töredezik, barázdás vagy foltos. Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Tudnivalók a hátrahajló méhről

Sajnos máig köztudatban van az a nézet, hogy a hátrahajló méh megnehezíti a terhességet, vagy a baba kihordását. Önmagában azonban ez nem igaz: az elképzelés mára már elavult.

Karotinoidok az időskori panaszok ellen

A karotinoidok javítják az életminőséget és elodázzák az időskori panaszok megjelenését. A normál aerob anyagcsere során is keletkeznek szabadgyökök, de nem is ez a fő probléma, hiszen megvan a szerepük a szervezetben. A gond akkor kezdődik, amikor stressz hatására hirtelen túl nagy mennyiségben lesznek jelen és biológiai károsodásokat okoznak.