Menü

Ezt próbáld ki! - korcsolyázás

Nemcsak azért, mert szezonja van, vagy mert nyakunkon a téli olimpia. Korcsolyázni kellemes, élvezetes, romantikus, ráadásul egyre több helyen lehet hódolni a szenvedélynek.

Nem véletlen a műjégpályák, különböző városi létesítmények elszaporodása, az embereknek van igényük a korcsolyázásra. A korizás ugyanis remek kikapcsolódás, kellemes, szórakoztató szabadidős tevékenység, amelyhez ráadásul egészséges fizikai megterhelés és különleges hangulat társul.

Ha már hangulat, természetesen a műjégpályáknak is megvan a maguk atmoszférája, de az igazi a természetes környezet, a befagyott tó jege. Sajnos Magyarországon nem minden évben van lehetőség a Balatonon, vagy más vízen korizni, de ha igen, az különleges élményt tud jelenteni: kijelölt, letolt pálya, fakutya, forralt bor-, és teaillat, rengeteg ember. Aki ismeri, annak nem kell magyarázni.

A korcsolyázás a síeléshez (havon sikláshoz) hasonlóan csaknem egyidős az emberrel, aki a jég hátán is igyekezett a legmegfelelőbb közlekedési formát megtalálni. A csontkorik után jöttek a fából készültek, fémet csak a 19. századtól használtak. Megjelentek az első cipőhöz rögzíthető darabok, majd a korcsolyák számos típusa kezdett fokozatosan kialakulni attól függően, hogy mire használták. A közlekedési eszközből hamarosan szórakozási és sporteszköz lett. Állítólag a hollandok voltak az elsők, akik szabadidejükben rögzítettek korit a lábukhoz. Ami a versenyeket illeti, a gyorskorcsolyázással párhuzamosan alakultak ki különféle játékok, amelyek például a jégkorong, vagy a műkorcsolya elődjeinek tekinthetőek.

A korcsolyázásban fizikai szempontból a mozgás mellett a környezetnek is nagy szerepe van, a friss, hűvös levegő növeli a szervezet ellenálló képességét, fokozza a vérkeringést. Ez a sport javítja az egyensúlyérzéket és növeli a koncentrálóképességet. A korizás alapjait nem nehéz elsajátítani, bár a hatékonyság érdekében érdemes fiatal korban elkezdeni, és megéri a tanulást: segítségével fittebbnek, egészségesebbnek érezhetjük magunkat. Többek között remek kalóriaégető tevékenység.

A szabadidős korizásnál meleg, réteges öltözködés mellett igazából csak egyetlen sporteszközre kell figyelmet fordítani. Korcsolyát szinte minden pályán lehet bérelni, de aki rendszeresen jár a jégre, érdemes vásárolnia egyet. Nem olyan drága, főleg, ha azt vesszük, hogy hosszú évekig, évtizedekig használhatjuk. A választásnál és a rögzítésnél fontos szempont, hogy a kori oldalt jól tartsa a lábunkat, előre-hátra viszont engedje mozogni. Szezononkénti néhány alkalmas csúszkáláshoz ajánlják az olcsóbb típusú műanyag, csatos korikat, aki viszont komolyabban szeretne foglalkozni a korcsolyázással, annak érdemes mélyebben a zsebébe nyúlnia. A vászon-bőr anyagú, fűzős hokikorik ugyanis jobban felveszik a láb alakját, ezáltal kényelmesebbek és strapabíróbbak is. A penge típusa, minősége sem mindegy, de aki „hétvégi koris”, annak erre kevésbé kell odafigyelnie.

Fotó:
pixabay.com

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?