Menü

Ezt próbáld ki! - korcsolyázás

Nemcsak azért, mert szezonja van, vagy mert nyakunkon a téli olimpia. Korcsolyázni kellemes, élvezetes, romantikus, ráadásul egyre több helyen lehet hódolni a szenvedélynek.

Nem véletlen a műjégpályák, különböző városi létesítmények elszaporodása, az embereknek van igényük a korcsolyázásra. A korizás ugyanis remek kikapcsolódás, kellemes, szórakoztató szabadidős tevékenység, amelyhez ráadásul egészséges fizikai megterhelés és különleges hangulat társul.

Ha már hangulat, természetesen a műjégpályáknak is megvan a maguk atmoszférája, de az igazi a természetes környezet, a befagyott tó jege. Sajnos Magyarországon nem minden évben van lehetőség a Balatonon, vagy más vízen korizni, de ha igen, az különleges élményt tud jelenteni: kijelölt, letolt pálya, fakutya, forralt bor-, és teaillat, rengeteg ember. Aki ismeri, annak nem kell magyarázni.

A korcsolyázás a síeléshez (havon sikláshoz) hasonlóan csaknem egyidős az emberrel, aki a jég hátán is igyekezett a legmegfelelőbb közlekedési formát megtalálni. A csontkorik után jöttek a fából készültek, fémet csak a 19. századtól használtak. Megjelentek az első cipőhöz rögzíthető darabok, majd a korcsolyák számos típusa kezdett fokozatosan kialakulni attól függően, hogy mire használták. A közlekedési eszközből hamarosan szórakozási és sporteszköz lett. Állítólag a hollandok voltak az elsők, akik szabadidejükben rögzítettek korit a lábukhoz. Ami a versenyeket illeti, a gyorskorcsolyázással párhuzamosan alakultak ki különféle játékok, amelyek például a jégkorong, vagy a műkorcsolya elődjeinek tekinthetőek.

A korcsolyázásban fizikai szempontból a mozgás mellett a környezetnek is nagy szerepe van, a friss, hűvös levegő növeli a szervezet ellenálló képességét, fokozza a vérkeringést. Ez a sport javítja az egyensúlyérzéket és növeli a koncentrálóképességet. A korizás alapjait nem nehéz elsajátítani, bár a hatékonyság érdekében érdemes fiatal korban elkezdeni, és megéri a tanulást: segítségével fittebbnek, egészségesebbnek érezhetjük magunkat. Többek között remek kalóriaégető tevékenység.

A szabadidős korizásnál meleg, réteges öltözködés mellett igazából csak egyetlen sporteszközre kell figyelmet fordítani. Korcsolyát szinte minden pályán lehet bérelni, de aki rendszeresen jár a jégre, érdemes vásárolnia egyet. Nem olyan drága, főleg, ha azt vesszük, hogy hosszú évekig, évtizedekig használhatjuk. A választásnál és a rögzítésnél fontos szempont, hogy a kori oldalt jól tartsa a lábunkat, előre-hátra viszont engedje mozogni. Szezononkénti néhány alkalmas csúszkáláshoz ajánlják az olcsóbb típusú műanyag, csatos korikat, aki viszont komolyabban szeretne foglalkozni a korcsolyázással, annak érdemes mélyebben a zsebébe nyúlnia. A vászon-bőr anyagú, fűzős hokikorik ugyanis jobban felveszik a láb alakját, ezáltal kényelmesebbek és strapabíróbbak is. A penge típusa, minősége sem mindegy, de aki „hétvégi koris”, annak erre kevésbé kell odafigyelnie.

Fotó:
pixabay.com

Felnőtt társasjátékok II. avagy ki mondta, hogy csak a gyerekek szeretnek játszani?

Ki mondta, hogy csak a gyerekek szeretnek játszani? – tettem fel a kérdést az előző, felnőtt társasjátékokkal foglalkozó cikkemben. A folytatásban be is mutatok néhányat a legnépszerűbbek közül!

Tippek megtakarításhoz

Bármit hoz az élet egy kis megtakarítás soha nem jön rosszul, ezért érdemes félretenni amikor több jön be, mint folyik ki.

Hangulatjavító gyógynövények nyomában

A hangulatingadozás, a lehangoltság és a stressz fárasztó hatása rendkívül megviseli az embert, ám nem muszáj rögtön nyugtató gyógyszerekhez nyúlni, jobb előbb a természetes megoldásokat áttekinteni.

Az apartman bérlés szuper előnyei

Feltöltődés, kikapcsolódás, kényeztetés. Olyan dolgok, amelyekre mindannyiunknak szüksége van a rohanó, stresszes hétköznapok után. Olyan dolgok, amelyek új életre keltik a testet és a lelket, amelyek egyszerűen pótolhatatlanok.

Az arcápolás lépései

A megfelelő arctisztítás is hozzájárul az egészséges bőrhöz, a táplálkozás és a bőrápoló krémek használata mellett a tisztításra is érdemes odafigyelni.