Melyik pezsgőt válasszam?
- Dátum: 2013.12.30., 19:06
- cukortartalom, fajták, minőség, Pezsgő, szilveszter
Szilveszter estéjén-éjszakáján még annak is kötelező darab a pezsgő, aki egyébként ki nem állhatja a szénsavas alkoholos italt. Legalább egy koccintás erejéig illik a szánkhoz emelni, persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyet.
A pezsgő leegyszerűsítve szénsavas borfajta, persze ennél jóval bonyolultabb. Körülbelül háromszáz éves története során önálló, teljes értékű itallá fejlődött, s ma már számos formában és minőségben kapható. A pezsgőnek többfajta elkészítési módja van, igazi minőségi, energia és időigényes tevékenység (szemben mondjuk a habzóborok előállításával).
Természetesen, hogy ünnepi alkalmakkor a megnövekedett keresletnek köszönhetően előtérbe kerülnek az olcsó és/vagy kevésbé értékes fajták, de azért a boltok polcain megtalálható a minőségi buborékos ital is. Az emberek jelentős része nem akar túl sok pénzt áldozni a szilveszteri pezsgőre (szemben mondjuk valamilyen alkalmi borral), de azért azt is érdemes figyelembe venni, hogy másnapi (jobb) állapotunkért már ott az üzletben sokat tehetünk.
Az ár és az érték persze nem feltétlenül jár kéz a kézben, azonban nem kockázatunk nagyot a kijelentéssel: a legolcsóbb típusokkal jobb vigyázni.
A legtöbben csak úgy ismerjük a pezsgőket, hogy vannak a száraz, meg az édes fajták, esetleg valami a kettő között, de a skála ennél jóval nagyobb. Ráadásul sok palackon olyan jelzések, elnevezések vannak, amit nehéz értelmezni.
A pezsgőket cukortartalmuk szerint osztályozzák. A legkisebb cukortartalmú a legszárazabb, ez a brut nature. A skála másik végén a doux (édes) áll. Ahogy az előbbitől haladunk az utóbbi felé a száraz íz úgy megy át fanyarba, majd édeskésbe, savasba és félédesbe, édesbe. Elnevezés szerint sorrendben: brut nature, extra brut, brut, extra dry, sec, demi-sec, doux. Aki sem a túl száraz, sem a túl édes pezsgőt nem kedveli, annak talán a brut típusjelzésű ital jöhet be a legjobban.
A pezsgőspalackokat sokszor egyéb jelzésekkel is ellátják. A cremant felirat például azt jelzi, hogy az üveg csökkentett habzású italt rejt. Ezen kívül jelölhetik, hogy a pezsgő fehér, vagy piros szőlőből készült.
Fotó:
pixabay.com
A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!