Menü

Olcsó téli finomság

Főleg télen fogyasztjuk, pedig egész évben kapható. Rendkívül egészséges, nemcsak főzve, hanem nyersen. Ráadásul olcsó és megfizethető is a savanyú káposzta.

Ősidők óta ismeri az emberiség a fejes káposztát és a belőle készült erjesztett, savanyú káposztát. Érdekes, hogy már négyezer éve termesztjük is, az ókori Egyiptomban például szent és gyógyító növénynek tartották. Sőt már akkoriban is készítették a savanyított változatát.

A savanyú káposztát tejsavas erjesztéssel készítik, többféle módon, többféle fűszerrel, hozzávalóval. Ez az erjesztés meggátolja a rothadást okozó mikroorganizmusok elszaporodását, ezért aztán különösen sokáig eláll minden gond nélkül.

Nyersen különösen sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, de enyhén főzve is tartogat még magában sok-sok C- és B-vitamint, kálciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, valamint karotint is. A magas rosttartalmát is ki kell emelnünk, amely különösen jó hatással van az emésztésre is. Mondhatjuk, hogy méregtelenítő hatású, hiszen eltávolítja a salakanyagokat és székrekedés esetén is segítségünkre lehet.

Az őszi, téli időszakban az immunrendszer erősítésére is alkalmas, gyulladás csökkentő hatású, sőt antioxidáns, ezért meggátolja a rosszindulatú sejtek szaporodását.

A szakemberek azt javasolják, a levét is bátran fogyasszuk el, amely a májat és a bélrendszert erősíti, sőt a bélben lévő káros baktériumok szaporodását is megállítja és azokat kipucolja a szervezetünkből.

Számtalan étel készíthető belőle, de a hozzáértők azt javasolják, ne főzzük túlságosan meg, hiszen roppanósan a legfinomabb és így nem veszíti el a magas tápanyag tartalmából sem.

Mindenképpen próbáljuk ki a belőle készült töltött, vagy székely káposztát, de ha nyers savanyúságra vágyunk akkor a következő recept a kedvencünk lehet: vágjunk egy nagy hagymát apró darabokra és keverjük össze fél kiló savanyú káposztával. Ezt az egyveleget tömjük bele egy befőttes üvegbe, öntsük csurig olajjal és tegyük be egy éjszakára a hűtőszekrénybe. Másnap vacsorára pirítóshoz, húsételekhez fogyasszuk.

Fotó:
dietinfo.hu

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.