Menü

Házasság: otthonossá teszi a világot

Bár a válások száma folyamatosan növekszik, ez nem jelenti azt, hogy a házasság intézménye elavult. A házasság nagyon fontos szerepet tölt be még a mai világban is, stabilitásunk megteremtésének alapvető közege lehet.

A házasság szerepe, jelentősége alátámasztható olyan alapvető folyamatok „kihangosításával”, mint a házasfelek között zajló társalgás valóságfelépítő hatása. Vagyis amikor a házasság létjogosultságáról beszélünk, akkor korántsem a hozzátapadó értékekről van szó, ezek ugyanis rendkívül szubjektív színezetet mutatnak.

Mindenki törekszik arra, hogy otthonossá tegye a világot. Szükségünk van arra, hogy az általunk észlelt valóság mások által is megerősítést nyerjen, itt értékelődik fel a „jelentős másik” szerepe.

A házasságban mindkét fél rendelkezik egy saját valóságkoncepcióval (vélemény, nézet, szemlélet a világ működéséről, az életről), melyet társalgásaik alkalmával folyamatosan átbeszélnek. Tulajdonképpen anélkül, hogy ez tudatosulna, a házas felek rendszeresen egyeztetik tapasztalataikat, gondolataikat, így szubjektív valóságképük bizonyosságot nyer, vagyis objektívvé válik.

A házasság egy új világot épít, melyben a felek közötti állandó egyeztetés révén újra meg újra hitelesítődik a valóságról alkotott kép. Jó példa erre az a gyakori jelenség, amikor a házasság után a férj kapcsolata barátaival fokozatosan átértékelődik, legtöbb esetben pedig le is épül. És ez nem csak akkor van így, ha például a feleség szabotálja ezeket a kapcsolatokat, vagy a férj tudatosan leépíti őket. A házastársak a házasság keretei között új (közös) elképzeléseket alkotnak önmagukról és a világról, ezt követően pedig nyilván olyan csoportok felé „sodródnak”, melyek ezeket az új definíciókat erősítik meg.  Ráadásul miközben a férj folyamatosan beszél feleségének baráti kapcsolatairól, a társalgások során észrevétlenül módosul a saját vélekedése is.

Ez csak egy kis szelete annak, hogy milyen jelentős hatása van a házasságnak abban, hogy mit gondolunk a világról, ezek a folyamatok beszűkítik ugyan az egyéni látókört, de egyben stabilizálják is világunkat.

Mindezt pedig kutatások is bizonyítják, vagyis a házasságban élők stabilitása, kiegyensúlyozottsága, általános szubjektív jóléte nagyobb, mint a magányosan élőké.

A szakemberek szerint a válások számának növekvő tendenciája nem a házasság intézményének fontosságát kérdőjelezik meg, hanem a házassági vállalkozás nehézségét jelzik.

Fotó:
pixabay.com

Melyik a jó sajt-gyümölcs kombó?

Hagyományosan nagyon sokan desszert előtt esznek sajtot gyümölccsel. Bevallom én szinte bármikor, elsősorban vacsorára. Talán még gyerekkoromban alakult úgy, hogy bármelyik másik kisgyerek, nem annyira szerettem a gyümölcsöt, de sajttal egészen más. Kérdés az, hogy vajon egészséges is-e, ha sajtot eszünk gyümölccsel, és mik a legjobb mixek?

Tippek sorozatfüggőknek

"Nem vagyunk sorozatfüggők, csak szeretjük rendesen megnézni őket." Igen-igen, csak az új részt várjuk, csak ezt az évadot gyorsan megnézzük nem is foglalkozunk vele később... Ha ezek az önáltató mondatok frusztrációval töltenek el, akkor neked is jól jöhet néhány tipp a "leszokáshoz".

A túlevés hatásai

A túlevés legnyilvánvalóbb hatásai a túlsúly és a romló egészség. A legtöbb ember joggal fél ezektől a negatív hatásoktól, de a túlevés az élet számtalan más területét is befolyásolja.

Tanulásfüggőség

Az emberi elme annyira összetett, hogy egyes jelenségei szinte megmagyarázhatatlanok, mások viszont egészen egyszerű elemi okokra is visszavezethetőek. A függőség kérdése mind fiziológiai szempontból, mind lélektani szempontból igen érdekes. De rajongunk-e függőségig olyan dolgokért, amelyek elől mások menekülnek? A tanulásfüggőség példája ezt remekül szemlélteti.

Hogy álljunk fejben hozzá az államvizsgához?

Az államvizsgák során nagyon fontos, hogy hogyan kapcsolunk ki a tanulás közben, hogyan dolgozzuk fel azt a sokszor mérhetetlen anyagot, amit elénk kérdezhetnek tőlünk. Nem csak az lehet azonban fontos, hogy mit fogyasztunk, hogyan mozgunk kikapcsolódásképpen, hanem az is, hogy egyáltalán fejben hogyan állunk hozzá ehhez az egészhez.