Menü

Házasság: otthonossá teszi a világot

Bár a válások száma folyamatosan növekszik, ez nem jelenti azt, hogy a házasság intézménye elavult. A házasság nagyon fontos szerepet tölt be még a mai világban is, stabilitásunk megteremtésének alapvető közege lehet.

A házasság szerepe, jelentősége alátámasztható olyan alapvető folyamatok „kihangosításával”, mint a házasfelek között zajló társalgás valóságfelépítő hatása. Vagyis amikor a házasság létjogosultságáról beszélünk, akkor korántsem a hozzátapadó értékekről van szó, ezek ugyanis rendkívül szubjektív színezetet mutatnak.

Mindenki törekszik arra, hogy otthonossá tegye a világot. Szükségünk van arra, hogy az általunk észlelt valóság mások által is megerősítést nyerjen, itt értékelődik fel a „jelentős másik” szerepe.

A házasságban mindkét fél rendelkezik egy saját valóságkoncepcióval (vélemény, nézet, szemlélet a világ működéséről, az életről), melyet társalgásaik alkalmával folyamatosan átbeszélnek. Tulajdonképpen anélkül, hogy ez tudatosulna, a házas felek rendszeresen egyeztetik tapasztalataikat, gondolataikat, így szubjektív valóságképük bizonyosságot nyer, vagyis objektívvé válik.

A házasság egy új világot épít, melyben a felek közötti állandó egyeztetés révén újra meg újra hitelesítődik a valóságról alkotott kép. Jó példa erre az a gyakori jelenség, amikor a házasság után a férj kapcsolata barátaival fokozatosan átértékelődik, legtöbb esetben pedig le is épül. És ez nem csak akkor van így, ha például a feleség szabotálja ezeket a kapcsolatokat, vagy a férj tudatosan leépíti őket. A házastársak a házasság keretei között új (közös) elképzeléseket alkotnak önmagukról és a világról, ezt követően pedig nyilván olyan csoportok felé „sodródnak”, melyek ezeket az új definíciókat erősítik meg.  Ráadásul miközben a férj folyamatosan beszél feleségének baráti kapcsolatairól, a társalgások során észrevétlenül módosul a saját vélekedése is.

Ez csak egy kis szelete annak, hogy milyen jelentős hatása van a házasságnak abban, hogy mit gondolunk a világról, ezek a folyamatok beszűkítik ugyan az egyéni látókört, de egyben stabilizálják is világunkat.

Mindezt pedig kutatások is bizonyítják, vagyis a házasságban élők stabilitása, kiegyensúlyozottsága, általános szubjektív jóléte nagyobb, mint a magányosan élőké.

A szakemberek szerint a válások számának növekvő tendenciája nem a házasság intézményének fontosságát kérdőjelezik meg, hanem a házassági vállalkozás nehézségét jelzik.

Fotó:
pixabay.com

A bulimia jelei, szövődményei

Az evészavarok, így a bulimia nervosa is több ok együttes hatásaként alakul ki, ezért kezelése is több szempontú megközelítést igényel. A szakirodalom azt a beteget tekinti bulimiásnak, akinél három hónapon belül legalább kétszer szabályozhatatlan falásroham jelentkezik, valamint ugyanennyi alkalommal hánytatja magát.

A véradás fontossága

A véradás önmagában is egy szép gesztus, hiszen segíthetünk másoknak megfelelő vércsoporthoz jutni, baleseteknél is fontos, hogy gyorsan elérhető legyen az adott típusú vér, de magunknak is jót teszünk azzal, ha rendszeresen járunk vért adni.

Facebook függőség

Napjaink egyre nagyobb részét teszi ki a közösségi médiával töltött idő. Ez vajon áldás, vagy átok? A facebook, a legkedveltebb közösségi platform használata szinte már mindenki napi rutinjához tartozik, azonban mégis ritkán hallunk arról, hogy ez függőség volna.

A tavaszi fáradtság okai és megelőzése

Tavasszal éreznünk kellene, hogy ébred a természet és mi is töltődünk fel energiával, de ebben az időszakban sokan levertségről, fáradtságról és állandó lehangoltságról beszélnek. Ezt az általában rövid időszakot tavaszi fáradtságnak nevezik. Azonban ez nem betegség és nem is komoly probléma, ez egy természetes reakciója a szervezetnek, mikor a téli időszak után folyamatosan alkalmazkodik a tavaszi viszonyokhoz.

Albérlet vagy kollégium?

Olyan dilemma ez amivel minden egyetemista, egyes esetekben már középiskolás találkozik. A felvételi utáni napokban elindul a nagy albérlet vagy kollégium vadászat, azonban érdemes kicsit előre gondolkodni és felmérni, hogy melyik városban melyik lehetőségek érik meg a legjobban.