Licsi, a kicsi
- Dátum: 2014.01.28., 12:17
 - a licsi íze, a licsi jótékony hatásai, licsi, mire jó a licsi
 
A nagyobb bevásárló áruházakat járva már többször találkoztunk a pirosas, tüskés, pikkelyes gyümölcsnek látszó bogyóval, a licsivel. A nem túl vonzó kinézetű étket eddig inkább semleges szemlélőként magam mögött hagytam, de leányunk kérésére ezúttal kivételt tettem. Kidobtunk az ablakon háromszáz forintot.
A licsi nem a legvonzóbb gyümölcsök egyike. Ettől függetlenül a kínaiak kedvence. Sok kínai, ázsiai étel idegen az európai ízlelő bimbóknak, nos, ez a licsivel is valahogy így van. Lányunk meg is állapította: Európa-idegen gyümölcs.

Persze nem akarjuk mindenkinek a kedvét szegni, inkább, aki teheti, próbálja ki, kóstolja meg és döntse el maga, belefér-e az általa behatárolt ízvilágba, vagy sem.
A licsi egyébként egy érdekes gyümölcs. Örökzöld fa termése. A fa minden része értékes, levelét, gyökerét, kérgét, termését gyógyító célokra is használják. Persze a gyümölcsét fogyasztják a legszívesebben, amely hatalmas fürtökben ereszkedik alá.
A licsi pirosas színű, pikkelyesnek, vagy tüskésnek tűnő héja alatt hófehér gyümölcshús lapul. Ennek ízét sokan az ananászéhoz hasonlítják, ám szerintem inkább édeskés, émelygő íze miatt mondtak nemet az ízlelőbimbóim. A fehér hús barna, nagy magot rejt, amit inkább ne együnk meg, mert az fogyasztásra alkalmatlan.
A licsi Dél-Kínából származik, de már számos helyen termesztik a világban. A trópusi, szubtrópusi éghajlatot kedveli, s ha fája jól érzi magát, akár nyolcszáz évig is elélhet. A gyümölcs igen gazdag C vitaminban, de sok B-vitamint is tartalmaz, valamint vasat, foszfort és kálciumot is.
Ázsiában számtalan módon fogyasztják. Nyersen is, de felhasználják, fagylaltok, gyümölcszselék, sütemények, édességek készítéséhez is. Szívesen erjesztik borrá, de likőrnek is jó. Salátákhoz is ajánlják, illetve befőttet is főznek belőle. A gyümölcsből készült tea hasmenés ellen jó, de a bélműködésre általánosan is jó hatással van, sőt fájdalom csillapító hatású.
Fotó:
pixabay.com
A legjobb természetes édesítők
                            A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
                            Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
                            Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
                            Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
                            Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.