Menü

Licsi, a kicsi

A nagyobb bevásárló áruházakat járva már többször találkoztunk a pirosas, tüskés, pikkelyes gyümölcsnek látszó bogyóval, a licsivel. A nem túl vonzó kinézetű étket eddig inkább semleges szemlélőként magam mögött hagytam, de leányunk kérésére ezúttal kivételt tettem. Kidobtunk az ablakon háromszáz forintot.

A licsi nem a legvonzóbb gyümölcsök egyike. Ettől függetlenül a kínaiak kedvence. Sok kínai, ázsiai étel idegen az európai ízlelő bimbóknak, nos, ez a licsivel is valahogy így van. Lányunk meg is állapította: Európa-idegen gyümölcs.

Persze nem akarjuk mindenkinek a kedvét szegni, inkább, aki teheti, próbálja ki, kóstolja meg és döntse el maga, belefér-e az általa behatárolt ízvilágba, vagy sem.

A licsi egyébként egy érdekes gyümölcs. Örökzöld fa termése. A fa minden része értékes, levelét, gyökerét, kérgét, termését gyógyító célokra is használják. Persze a gyümölcsét fogyasztják a legszívesebben, amely hatalmas fürtökben ereszkedik alá.

A licsi pirosas színű, pikkelyesnek, vagy tüskésnek tűnő héja alatt hófehér gyümölcshús lapul. Ennek ízét sokan az ananászéhoz hasonlítják, ám szerintem inkább édeskés, émelygő íze miatt mondtak nemet az ízlelőbimbóim. A fehér hús barna, nagy magot rejt, amit inkább ne együnk meg, mert az fogyasztásra alkalmatlan.

A licsi Dél-Kínából származik, de már számos helyen termesztik a világban. A trópusi, szubtrópusi éghajlatot kedveli, s ha fája jól érzi magát, akár nyolcszáz évig is elélhet. A gyümölcs igen gazdag C vitaminban, de sok B-vitamint is tartalmaz, valamint vasat, foszfort és kálciumot is.

Ázsiában számtalan módon fogyasztják. Nyersen is, de felhasználják, fagylaltok, gyümölcszselék, sütemények, édességek készítéséhez is. Szívesen erjesztik borrá, de likőrnek is jó. Salátákhoz is ajánlják, illetve befőttet is főznek belőle. A gyümölcsből készült tea hasmenés ellen jó, de a bélműködésre általánosan is jó hatással van, sőt fájdalom csillapító hatású.

Fotó:
pixabay.com

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!