A lábadozók gabonája
- Dátum: 2014.02.05., 12:58
- árpa, árpa hatása az emberi szervezetre, árpa jótékony hatásai, árpakása, árpanyák, mire jó az árpa
Az egyik legősibb gabona az árpa, amit már a sumérok, az egyiptomiak és később a rómaiak is fogyasztottak. Őseink is kedvelték, kását, lepény, kenyeret készítettek belőle. Ma keveset hallani róla, pedig nemcsak sörnek, vagy whiskynek jó.
A különböző alkoholos italokhoz hagyományos árpát használnak, ami emberi fogyasztásra nem alkalmas. Ellenben a durumárpával, amely számtalan jótékony hatással bír.
Az árpa alapvetően Nyugat-Ázsiából származik, ahonnan először Észak-Afrikában honosodott meg, majd Európában is elterjedt. Már az ókorban is kedvelték és használták, a suméroknak, az egyiptomiaknak napi eledele volt az árpából készült kása. Később a római gladiátorok kásalevest ettek nap, mint nap, hogy a kíméletlen harcok után erőre kapjanak. Épp utóbbi tulajdonsága miatt igen értékes gabonaféle. Ugyanis erősen roboráló hatású, a lábadozóknak, gyenge, lázas betegeknek a belőle készült nyák kifejezetten ajánlott. Ugyanis nemcsak leviszi a lázat, hanem erőre kapnak a gyengék, csökkenti a gyulladást, erősíti az immunrendszert.
Fontos, hogy ha árpát vásárolunk, mindig a teljes árpát keressük, amit nem hántoltak le, vagyis nem szabadítottak meg a pelyvától és a korpától. Ez ugyanis rengeteg B- és A-vitamint tartalmaz, vasat, kálciumot, foszfort, káliumot és szilíciumot. A hántolt árpagyöngy, amit másként gerslinek is hívnak, viszont ezeknek az értékes anyagoknak csak a töredékével rendelkezik, mert a hántolás során elveszíti ezeket.
Az árpáról tudni kell még, hogy rendkívül jó hatással van az anyagcserére, felgyorsítja azt. Könnyen emészthető, erősen vízhajtó és székletlazító hatású. A betegségekért felelős szabad gyököket megköti, vagyis antioxidáns tulajdonsággal is rendelkezik. Ezen kívül erősíti a szívet, a májat, az idegrendszert, tisztítja a vért. Gyomorrontás és légzőszervi gyulladások, asztma, hörghurut esetén is bátran nyúljunk hozzá.
Az árpából egyszerű eljárással sűrű, édes szirup is készül, amit növényi méznek is neveznek. Az árpa-malátaszirupot lábadozóknak és gyerekeknek is adhatjuk, hiszen erősíti az immunrendszert és ugyancsak roboráló hatású.
Készíthetünk belőle kását, lepényt, kenyeret, köretet, vagy nyákot is. Minden formában ízletes és tápláló.
Fotó:
pixabay.com
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.