Menü

A lábadozók gabonája

Az egyik legősibb gabona az árpa, amit már a sumérok, az egyiptomiak és később a rómaiak is fogyasztottak. Őseink is kedvelték, kását, lepény, kenyeret készítettek belőle. Ma keveset hallani róla, pedig nemcsak sörnek, vagy whiskynek jó.

A különböző alkoholos italokhoz hagyományos árpát használnak, ami emberi fogyasztásra nem alkalmas. Ellenben a durumárpával, amely számtalan jótékony hatással bír.

Az árpa alapvetően Nyugat-Ázsiából származik, ahonnan először Észak-Afrikában honosodott meg, majd Európában is elterjedt. Már az ókorban is kedvelték és használták, a suméroknak, az egyiptomiaknak napi eledele volt az árpából készült kása. Később a római gladiátorok kásalevest ettek nap, mint nap, hogy a kíméletlen harcok után erőre kapjanak. Épp utóbbi tulajdonsága miatt igen értékes gabonaféle. Ugyanis erősen roboráló hatású, a lábadozóknak, gyenge, lázas betegeknek a belőle készült nyák kifejezetten ajánlott. Ugyanis nemcsak leviszi a lázat, hanem erőre kapnak a gyengék, csökkenti a gyulladást, erősíti az immunrendszert.

Fontos, hogy ha árpát vásárolunk, mindig a teljes árpát keressük, amit nem hántoltak le, vagyis nem szabadítottak meg a pelyvától és a korpától. Ez ugyanis rengeteg B- és A-vitamint tartalmaz, vasat, kálciumot, foszfort, káliumot és szilíciumot. A hántolt árpagyöngy, amit másként gerslinek is hívnak, viszont ezeknek az értékes anyagoknak csak a töredékével rendelkezik, mert a hántolás során elveszíti ezeket.

Az árpáról tudni kell még, hogy rendkívül jó hatással van az anyagcserére, felgyorsítja azt. Könnyen emészthető, erősen vízhajtó és székletlazító hatású. A betegségekért felelős szabad gyököket megköti, vagyis antioxidáns tulajdonsággal is rendelkezik. Ezen kívül erősíti a szívet, a májat, az idegrendszert, tisztítja a vért. Gyomorrontás és légzőszervi gyulladások, asztma, hörghurut esetén is bátran nyúljunk hozzá.

Az árpából egyszerű eljárással sűrű, édes szirup is készül, amit növényi méznek is neveznek. Az árpa-malátaszirupot lábadozóknak és gyerekeknek is adhatjuk, hiszen erősíti az immunrendszert és ugyancsak roboráló hatású.

Készíthetünk belőle kását, lepényt, kenyeret, köretet, vagy nyákot is. Minden formában ízletes és tápláló.

Fotó:
pixabay.com

A legjobb reggelik a stabil vércukorszinthez

Az egészséges étrend egyik legmeghatározóbb része a reggeli, mely nemcsak a nap egyik legfontosabb étkezése, hanem a stabil vércukorszint fenntartásának kulcsa is, különösen azoknak, akik cukorbetegséggel vagy vércukorproblémákkal küzdenek.

A Salvus gyógyvíz jótékony hatásai és felhasználási alternatívái

Salvus gyógyvíz összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas összes oldott anyag tartalmú gyógyvíz, amely a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik és Bükkszéken kerül kitermelésre 540 méter mélyről. Az anionok közül kiemelkedő mennyiségű a hidrogén-karbonát, amely a többi összetevővel komplex hatást kifejtve a vizet az egyik legkülönösebb tulajdonságú gyógyvízzé teszi nem csak hazánkban, hanem európai viszonylatban is.

Omega-3, amit tudni kell róla

Manapság trendin hangzik, hogy ilyen-olyan táplálék kiegészítőket fogyasztunk, összekötve vitaminokkal, de sokszor csak azért tesszük, mert a reklámok ezt sulykolják, nem azért, mert tudjuk, hogy szervezetüknek miért is van szüksége rá. Íme pár infó arról, hogy miért van szükségünk nekünk az omega-3-ra.

A világ legegészségesebb sajtja

A sajt rengeteg koleszterint, telített zsírsavat és nátriumot tartalmaz, nem véletlen, hogy sokáig mumusnak számított a táplálkozás szakértők számára. A szakemberek arra intettek, hogy ha szeretnénk elkerülni az elhízás és a szívbetegség veszélyét, akkor ne nagyon együnk sajtot. Az elmúlt években azonban átértékelték a sajtféléket, miután több kutatás is bizonyította pozitív hatásukat.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.