Menü

Szükségünk van rá – D-vitamin

Talán ma még kevésbé népszerű, mint néhány másik társa, a D-vitamin nagyon fontos szervezetünk immunrendszerének védekezőképességét tekintve és számos más fontos hatása is jól ismert.

Ma már bizonyított, hogy a megfelelő D-vitamin szint hatékonyabbá teszi szervezetünk betegségekkel szembeni ellenállását. Ez már életünk korai szakaszában is nagyon fontos, a kisgyermekeknek különösen szükségük van a megfelelő bevitelre, azért, hogy immunrendszerük megfelelően tudjon védekezni például az influenza ellen. A csontképeződésben, a csontok egészséges fejlődésében és jó állapotának megőrzésében is kiemelt szerep hárul a vitaminra, amely a kalcium és a foszfor beépülését segíti.

A D-vitamin segít megelőzni a magas vérnyomás kialakulását, valamint véd a rák és különböző autoimmun betegségek ellen.

Persze a D-vitamin nem „gyógyszer”, hanem az emberi szervezet alapvető szükséglete, hiánya számos problémát okozhat, a csontképeződés problémái mellett negatívan hathat az izomfejlődésre, a szívre, valamint nagyobb eséllyel alakulhat ki a cukorbetegség.

A D-vitaminok egyik csoportja napsugárzás hatására a szervezetünkben keletkezik, illetve állati eredetű táplálékok tartalmazzák. Ez a típus nagyon aktív. A másik, szintén hasznos csoportot elsősorban növényi, kisebb részben bizonyos állati eredetű élelmiszerekben találjuk.

Ismert D-vitamin források: halmájolaj, máj, tojás, tej és tejtermékek, méz, élesztő, gomba, margarinok, müzli. A nap D-vitamin „keltető” ultraibolya sugárzása a légkör szennyezettségével csökken.

Fotó:
pixabay.com

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.