Szükségünk van rá – D-vitamin
Talán ma még kevésbé népszerű, mint néhány másik társa, a D-vitamin nagyon fontos szervezetünk immunrendszerének védekezőképességét tekintve és számos más fontos hatása is jól ismert.
Ma már bizonyított, hogy a megfelelő D-vitamin szint hatékonyabbá teszi szervezetünk betegségekkel szembeni ellenállását. Ez már életünk korai szakaszában is nagyon fontos, a kisgyermekeknek különösen szükségük van a megfelelő bevitelre, azért, hogy immunrendszerük megfelelően tudjon védekezni például az influenza ellen. A csontképeződésben, a csontok egészséges fejlődésében és jó állapotának megőrzésében is kiemelt szerep hárul a vitaminra, amely a kalcium és a foszfor beépülését segíti.
A D-vitamin segít megelőzni a magas vérnyomás kialakulását, valamint véd a rák és különböző autoimmun betegségek ellen.
Persze a D-vitamin nem „gyógyszer”, hanem az emberi szervezet alapvető szükséglete, hiánya számos problémát okozhat, a csontképeződés problémái mellett negatívan hathat az izomfejlődésre, a szívre, valamint nagyobb eséllyel alakulhat ki a cukorbetegség.
A D-vitaminok egyik csoportja napsugárzás hatására a szervezetünkben keletkezik, illetve állati eredetű táplálékok tartalmazzák. Ez a típus nagyon aktív. A másik, szintén hasznos csoportot elsősorban növényi, kisebb részben bizonyos állati eredetű élelmiszerekben találjuk.
Ismert D-vitamin források: halmájolaj, máj, tojás, tej és tejtermékek, méz, élesztő, gomba, margarinok, müzli. A nap D-vitamin „keltető” ultraibolya sugárzása a légkör szennyezettségével csökken.
Fotó:
pixabay.com
Könnyű ételek meleg napokra
![](/data/image/150x200/2024/07/24/pexels-valeriya-1200358.jpg)
Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!
Édesítőszerektől depresszió
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-anntarazevich-5629205.jpg)
A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?
A szinten tartó alkoholbeteg
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-pixabay-206527.jpg)
Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.
Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog
![](/data/image/150x200/2024/07/20/pexels-michael-morse-1384039.jpg)
Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?
A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai
![](/data/image/150x200/2024/07/13/pexels-catscoming-1395319.jpg)
A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.