Menü

Vigyázat, holdkóros vagyok!

  • Dátum: 2014.02.08., 22:38

A szomszéd fiú, a második emeleti panellakásból a párnájával, paplanjával együtt útnak indult éjszaka. Senkinek nem tűnt fel a réveteg fiatalember, aki a haverjáék házáig meg sem állt. Ott felcipelte az ágyneműjét a harmadikra, lerakta az ajtó elé, becsöngetett, aztán hazament. Befeküdt az ágyába, majd reggel arra ébredt, hogy fázik. Nem volt mivel takaróznia.

A bevezetőben említett történet megtörtént, valós. A szomszéd fiú ugyanis alvajáró volt. Ettől fogva persze a szülei mindenféle óvintézkedést bevezettek, nehogy megismétlődjék az eset.

Az alvajárók legtöbbször ártalmatlanok, csak ritkán fordul elő, hogy erőszakossá, agresszívvá válnak a módosult tudatállapotban. Sokszor mindössze egyszerű cselekvést végeznek, felülnek, járnak-kelnek a lakásban, de előfordulhat, hogy ezeknél bonyolultabb, összetettebb tevékenységet csinálnak, mondjuk megfőznek, és esznek is belőle, vagy autót vezetnek, esetleg rendet raknak, pakolásznak. Hajmeresztő szituációkba is belebonyolódhatnak a holdkórosok, ám épp ezért hirtelen tilos őket felébreszteni, mindig csak óvatosan, finoman próbáljuk magukhoz téríteni őket.

A statisztikák szerint ötven felnőttből egyet érint az alvajárás, de a gyerekeknél sokkal gyakoribb ez a probléma. Általában a fiatalok ki is növik, míg a felnőttek esetében az állandó stressz, a fáradtság, vagy különböző gyógyszerek hozhatják ki a holdkórosságot.

Ha esetleg a párunk, vagy a csemeténk alvajáró, akkor szereljünk fel csengőt a hálószoba ajtajához, hogy felriadjunk, amikor útnak indulnának. Érdemes kulcsra zárva tartani az ajtót, az erkélyajtót különösen, s az ablakokat, mert hasonló balesetek már előfordultak. Egy alkalommal például valaki kisétált a második emeleti ablakán, azonban csodával határos módon sértetlenül megúszta a balesetet. Amikor alvajáráson kapjuk a családtagunkat, próbáljuk meg finoman visszaterelni az ágyába, de ha valami tevékenységet végez, akkor inkább próbáljuk meg felébreszteni.

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Szuperérzékenység, te mit tudsz róla?

Volt már olyan, hogy zavart egy bizonyos ruhadarab anyaga és nem tudtad elviselni magadon? Vagy esetleg egy film annyira felzaklatott, hogy elsírtad magad? Gondoltál már arra, hogy szuperérzékenység állhat a háttérben?

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Az érzelemszabàlyozás módszerei

Például hosszú kihagyás után (és ennek most sokak életében lehet aktualitása) újra emberek közé, társaságba kell mennünk. Akkor is, ha ez sosem ment könnyen, ha mindig is némi szorongás társult hozzá és győzködni kellett magadat például egy szombat esti összejövetel kapcsán, hogy ’érdemes elmenni, jól fogom magam érezni…’.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.