Menü

Gondoljuk át az altatószedést!

Viszonylag sok embert érint az alvászavar problémája, és közülük nagyon sokan nyúlnak kapásból gyógyszerhez. Pedig nem feltétlenül az a legjobb megoldás.

Az biztos, hogy az altatók gyorsak és hatásosak. A gond ott van, hogy nem biztos, hogy gyógyszeres beavatkozásra van szükségünk, hanem esetleg máson kell változtatnunk. A másik dolog: a gyógyszerek esetleges mellékhatásai hosszabb távon többet árthatnak, mind amit rövid távon javítanak.

A legújabb fejlesztésű altatók már jóval „barátibbak” régebbi társaiknál. A fejlesztők igyekeztek a mellékhatásokat a lehető legminimálisabbra csökkenteni, és elérni azt, hogy a szer minél előbb távozzon a szervezetből. Ezzel együtt ott van a rászokás kérdése, amelytől sokan félnek, nem teljesen alaptalanul. Egy idegesítő és fárasztó probléma könnyű megoldása mindig is csábító és népszerű.

A szakemberek egyébként nem tiltanak az altatóktól (hiszen a megfelelő mennyiségű alvás nagyon fontos szervezetünknek), de azt tanácsolják, hogy aki nem alkalmi használó (igénylő), az előtte mindenképpen forduljon orvoshoz. Ugyanis könnyedén előfordulhat, hogy az álmatlanságot valamilyen betegség, vagy szervi elváltozás okozza, amelyet érdemes célirányosan kezeltetni, s nem a tünetét (az álmatlanságot) mesterségesen megszüntetni. A problémát lelki teher is okozhatja, ugye, ez megint már kezelési módot, például életmód változtatást igényel.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.