Menü

Tudj meg többet a gyümölcslevekről!

Manapság a szörpök fogyasztása teljesen visszaszorult, és fokozatosan az egészséges életmód népszerű témái mellett előtérbe kerültek a különböző gyümölcslevek.

A gyümölcslevek, akár csak a gyümölcsök fogyasztása számos pozitív hatással lehet szervezetünkre. A gyümölcslé azonban nem lehet a fő folyadékforrás, többek között magas kalória tartalma miatt sem. Ráadásul fontos tudni, hogy az áruházakban kapható különböző gyümölcslevek között nagyon sok különbség lehet, és természetesen nemcsak ízvilágukban. Az „igazi” gyümölcslevek (juice) 100 százalék gyümölcshányadot tartalmaznak, ezekben a termékekben nem lehetnek étkezési savak, hozzáadott cukor és különböző adalékanyagok sem. Ezzel szemben a gyümölcsnektárok, melyeknek 25-50 százalékos gyümölcstartalma van, tartalmazhatnak természetes aromákat, színezéket és állományjavítókat is. A 12 százalékos gyümölcsitalok esetében pedig a tartósítószerek használata is megengedett. Ha tehát valóban egészségesen szeretnénk táplálkozni, akkor fogyasszunk 100 százalékos gyümölcsleveket, melyek nagyon jó étrendkiegészítői lehetnek táplálkozásunknak.

A „folyékony gyümölcs” (eredeti összetételeinek megváltoztatása nélkül készült) számos pozitív hatással bír egészségünkre nézve. Először is természetes cukor forrása, energetizáló hatását kihasználhatjuk sportolás vagy munka közben is. A gyümölcslevek sok élelmi rostot tartalmaznak, és számos értékes vitamint. Rendszeres fogyasztása ellenállóvá teszi a szervezetet a bélhuruttal szemben, hasznos lehet a krónikus székrekedés megszüntetésében is.

A hozzáadott cukor nélküli, friss, rostos gyümölcslevek fogyasztása elősegíti emésztőrendszerünk egészséges működését. A rostos gyümölcsleveknek erőteljes tisztító hatása is van, segítik szervezetünk salaktalanítását. Kismamák számára is különösen ajánlott a jó minőségű gyümölcslevek fogyasztása, mivel nagymértékben fokozhatják a tejképződést.

A gyümölcslevek egészségre gyakorolt jótékony hatásai nem különböznek a gyümölcsökétől, melyből készülnek. A gyümölcslé nem lehet a fő folyadékforrás, és nem helyettesíti a gyümölcsfogyasztást sem. Szörpök és üdítőitalok helyett mindenképpen érdemes előnyben részesítenünk a 100 százalékos gyümölcstartalommal bíró gyümölcsleveket, de ne hagyjuk el a gyümölcsük fogyasztását sem (ezek ugyanis jóval több rostot tartalmaznak, gazdagabb vitaminforrást jelentenek , és fogazatunk állapotára is jótékony hatással lehetnek).

Fotó:
pixabay.com

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.