Menü

Tudj meg többet a gyümölcslevekről!

Manapság a szörpök fogyasztása teljesen visszaszorult, és fokozatosan az egészséges életmód népszerű témái mellett előtérbe kerültek a különböző gyümölcslevek.

A gyümölcslevek, akár csak a gyümölcsök fogyasztása számos pozitív hatással lehet szervezetünkre. A gyümölcslé azonban nem lehet a fő folyadékforrás, többek között magas kalória tartalma miatt sem. Ráadásul fontos tudni, hogy az áruházakban kapható különböző gyümölcslevek között nagyon sok különbség lehet, és természetesen nemcsak ízvilágukban. Az „igazi” gyümölcslevek (juice) 100 százalék gyümölcshányadot tartalmaznak, ezekben a termékekben nem lehetnek étkezési savak, hozzáadott cukor és különböző adalékanyagok sem. Ezzel szemben a gyümölcsnektárok, melyeknek 25-50 százalékos gyümölcstartalma van, tartalmazhatnak természetes aromákat, színezéket és állományjavítókat is. A 12 százalékos gyümölcsitalok esetében pedig a tartósítószerek használata is megengedett. Ha tehát valóban egészségesen szeretnénk táplálkozni, akkor fogyasszunk 100 százalékos gyümölcsleveket, melyek nagyon jó étrendkiegészítői lehetnek táplálkozásunknak.

A „folyékony gyümölcs” (eredeti összetételeinek megváltoztatása nélkül készült) számos pozitív hatással bír egészségünkre nézve. Először is természetes cukor forrása, energetizáló hatását kihasználhatjuk sportolás vagy munka közben is. A gyümölcslevek sok élelmi rostot tartalmaznak, és számos értékes vitamint. Rendszeres fogyasztása ellenállóvá teszi a szervezetet a bélhuruttal szemben, hasznos lehet a krónikus székrekedés megszüntetésében is.

A hozzáadott cukor nélküli, friss, rostos gyümölcslevek fogyasztása elősegíti emésztőrendszerünk egészséges működését. A rostos gyümölcsleveknek erőteljes tisztító hatása is van, segítik szervezetünk salaktalanítását. Kismamák számára is különösen ajánlott a jó minőségű gyümölcslevek fogyasztása, mivel nagymértékben fokozhatják a tejképződést.

A gyümölcslevek egészségre gyakorolt jótékony hatásai nem különböznek a gyümölcsökétől, melyből készülnek. A gyümölcslé nem lehet a fő folyadékforrás, és nem helyettesíti a gyümölcsfogyasztást sem. Szörpök és üdítőitalok helyett mindenképpen érdemes előnyben részesítenünk a 100 százalékos gyümölcstartalommal bíró gyümölcsleveket, de ne hagyjuk el a gyümölcsük fogyasztását sem (ezek ugyanis jóval több rostot tartalmaznak, gazdagabb vitaminforrást jelentenek , és fogazatunk állapotára is jótékony hatással lehetnek).

Fotó:
pixabay.com

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!