Menü

Hihetetlen mennyiségű szemetet termelünk! 2. - Tudatos vásárlás és környezetvédelem

A tudatos vásárlás nemcsak anyagi okokból fontos, hanem jelentős színtere lehet a környezetvédelemnek is. A vásárlási szokások ugyanis nagymértékben meghatározzák a hulladéktermelést, vagyis a környezetterhelés mértékét is.

Folytatva előző cikkünk témáját, ezúttal konkrétan a tudatos vásárlás és a környezetvédelem összefüggéseire nézünk példákat. Lássuk milyen környezettudatos szempontokat érdemes érvényesíteni vásárlási szokásaink között!

Fontos szempont lehet, ha eleve az őstermelőket részesítjük előnyben, és a bevásárló központok termékei helyett a piacokon szerezzük be élelmiszereinket. Ha így teszünk, akkor érdemes például üres, használt tojástartókkal, befőttes üvegekkel, és flakonokkal felszerelkezve neki indulnunk a vásárlásnak. Így lehetővé válik, hogy a megvásárolt élelmiszerekhez ne használjunk fel minden alkalommal újabb „csomagolást”, ez jelentősen csökkenti az általunk termelt szemétmennyiséget. Régen egyébként divatos volt a kosár (fonott kosarak bevásárláshoz) használata, mely mára visszaszorult, pedig a nejlon zacskók használatának elterjedése rendkívül nagy környezetterhelést jelent.

A tisztítószereknek nemcsak a hatóanyagaik környezetszennyezőek, hanem csomagolásuk is, ezért ha olyan környezetbarát tisztítószereket használunk, melyek nemcsak természetes alapanyagúak (például mosó szóda, ecet), hanem még csomagolásuk visszaváltható is, akkor különösen sokat tehetünk környezetünk megóvása érdekében.

Hasznos ökotipp lehet, a „Tudatos Vásárló Kedvezmény” kártya használata is. A kártya lényege, hogy miközben kedvezményekhez juthatunk, egyben támogatjuk a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkáját is. A rendszer révén olyan helyeken költjük a pénzünket, ahol például környezetbarát tisztítószerekkel takarítanak, vagy például gondoskodnak arról, hogy a keletkezett hulladék illetve felhasznált energiamennyiség csökkenjen, vagy például ahol kis ökolábnyomú kereskedelemből származó termékeket forgalmaznak.

Fotó:
pixabay.com

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

A beszélgetés pozitív hatásai

Van, amikor egyáltalán nincs kedvünk beszélgetni senkivel, mert nagyon magunk alatt vagyunk. De még ilyenkor is hiányozhat az a biztató beszélgetés, ami kimozdít minket letargikus állapotunkból. A kommunikációnak hatalmas ereje van, hatalmas jelentősége van az életünkben. Talán voltál már úgy, hogy mindenkivel meg szeretted volna osztani az örömöd, világgá szeretted volna kiáltani, hogy milyen szép is az élet, milyen fantasztikus napod van. Ez az eset azt hiszem, hogy mindenkivel megtörtént már, szerencsére.