Menü

Ütött a Föld Órája!

A WWF az idén már nyolcadik alkalommal rendezi meg a Föld Órája elnevezésű önkéntes akciót, amely évről évre több száz ország, több ezer városának több millió lakosát mozgósítja. Március 29-én, 20.30 órakor érdemes egy órára lekapcsolni mindenféle elektromos készüléket, kiiktatni a villany használatát, ami egyfajta üzenetet is tolmácsol a világnak, itt az ideje a változásnak, a túlfogyasztás megállításának.

A Föld Órája elnevezésű önkéntes akció célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a túlfogyasztás veszélyeire, az emiatt is bekövetkező éghajlat változás negatív hatásaira. A legújabb kutatások szerint ugyanis, ha továbbra is a mostani tempóban használjuk a bolygónkat, akkor 2050-re eljuthatunk odáig, hogy a kapzsi emberiségnek két Föld sem lenne elég a fogyasztási igényeik kielégítésére. A WWF szerint már negyven éve! jóval több erőforrást használunk, mint amennyit a Föld valójában biztosítani tudna. Hazánkban a túlfogyasztás mértéke 30 százalékos. S ha mindez még nem lenne elég, akkor azt is elmondhatjuk, naponta több ezer ember hal éhen Afrikában, vagy a világ más tájain, a másik oldalon pedig tucatjával dobjuk ki a ránk romlott ételeket a kukába.

Aki az önkéntes akcióban részt kíván venni, az március 29-én 20.30 és 21.30 óra között kapcsolódjon le az elektromos hálózatról. Vagyis kapcsolja le a villanyt, ne használjon ezen időszak alatt semmilyen elektromos készüléket, ne tévézzen, rádiózzon, vagy számítógépezzen. Már nyáron is sötét lenne ebben az időszakban, ezért előre készítsünk be néhány gyertyát a lakás különböző helyiségeibe. Időzítsünk úgy, hogy ebben az egy órában ne legyen semmi dolgunk. Esetleg vegyünk részt valamelyik helyi Föld Órája programon.

Tavaly közel száz település regisztrált az eseményen, amelyek vállalták, hogy az önkormányzati épületekben lekapcsolják a világítást, esetleg elsötétítik a helyi látnivalók kivilágítását, a sétálóutcák, hidak, szobrok, szökőkutak fényeit.

A magyarországi WWF már harmadik alkalommal írja ki a Föld Órája Fővárosa versenyt, amelyen bármelyik település részt vehet. Az érdemli ki egy évre a megtisztelő, környezettudatosságot jelző címet, ahonnan arányában a legtöbb lakó csatlakozik az akcióhoz. Tavaly egyébként Szigetszentmiklós nyert.

Fotó:
pixabay.com

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.

Mi egy coach feladata?

Sok helyen találkozhatunk coach-okkal, ez a szakma egyre szükségesebbé és népszerűbbé válik, de talán teljesen egyértelmű mindenkinek, hogy mit is csinál egy coach, mi a feladata. Nézzük ki ő és mit csinál?

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.