Még hangulatunkra is jó hatással lehet
- Dátum: 2014.03.31., 16:18
- B-vitamin, banán, hajhullás, hangulatjavító, szépség
A messziről érkező gyümölcs meghódította Európát, a banán az alma után a legkedveltebb gyümölcs itthon is. Az Indiából származó gyümölcs a 19. században jutott el Európába, ma már egész évben kapható a legtöbb nyugati országban.
A banánt éretlenül szüretelik le, a raktározás és a szállítás során érlelik tovább. Érett állapotában sérülékeny, puha hamar megromlik. Éppen ezért, érdemes vásárláskor is zöldebb, éretlenebb banánt választanunk, mely azután szobahőmérsékleten gond nélkül beérik.
A banán a legtöbb szénhidrátot és káliumot tartalmazó gyümölcs. Ráadásul gazdag B-vitamin tartalommal bír, amely miatt fogyasztása többek között, émelygéstől szenvedő kismamák számára is ajánlott. Kevesen gondolnák csak, hogy még hangulatjavító hatása is lehet szerotonintartalmának köszönhetően. Lúgos kémhatású így hozzájárulhat a szervezet sav- bázis egyensúlyának megőrzéséhez, könnyen emészthető, ezért gyomorbetegségekben szenvedők is bátran fogyaszthatják.
Ha energiára van szükségünk, akkor csokoládé helyett inkább együnk meg egy banánt, ami természetes szénhidrátot, kalóriát tartalmaz, támogatja az agytevékenységünket.
Egészségünk mellett szépségünkre is jótékonyan hathat. Jó hatással lehet a cserepes ajkakra, és hajhullás ellen is bevethető. Kiváló bőrtápláló anyagokat, vitaminokat tartalmaz, a belőle készült pakolással fiatalíthatjuk arcbőrünket is.
Fotó:
pixabay.com
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.