Menü

Hogyan enyhíthetjük a kellemetlen hasi panaszokat?

Manapság egyre több reklámban kínálnak nekünk mindenféle készítményt és gyógyszert a különböző gyomorbántalmakra. Nem véletlenül olyan gyakori „szereplője” ezeknek a reklámoknak a haspuffadás, hiszen egyre többen szenvednek a hasi diszkomfort különböző tüneteitől.

A hasi panaszok enyhítésére persze sokféle gyógyszer, illetve gyógyhatású készítmény érhető el a piacon, mégis érdemes először kevésbé drasztikus módszerekkel próbálkoznunk, és több figyelmet szentelni a megelőzésnek. A gyomorpanaszok, haspuffadás hátterében ugyanis a legtöbb esetben életmódbeli tényezők állnak, így sokszor életmódbeli változtatásokkal is befolyással lehetünk a kellemetlen tünetekre.

Az egyik legfontosabb az testsúlycsökkentése, a hasi zsírszövet mennyiségének csökkenése megkönnyíti a bélműködést, melynek hatására a puffadásos tünetek is enyhülnek. A hasüregi nyomás csökkenésének egyébként a reflux betegség megszüntetésében is szerepe lehet. A szakemberek azt javasolják, hogy a napi kalóriabevitel ne haladja meg az 1200 kcal-t, és lehetőleg naponta többször, kisebb mennyiségű ételt együnk. Sokat tehetünk emésztőrendszerünk egészségének megőrzéséért azzal is, ha az étkezések alkalmával fogyasztunk nyers zöldségeket illetve gyümölcsöket is. A fokozott folyadékbevitel is segíthet megelőzni a gyomorbántalmakat, de a szénsavas üdítők illetve ásványvizek fogyasztása tovább fokozhatja a hasi diszkomfort tüneteit.

A hasi panaszok gyógyszeres kezelésére is van lehetőség. A gyomorégés ellen és a puffadás enyhítésére is kaphatóak recept nélküli gyógykészítmények. A gyomorégés ellen olyan gyógyszert érdemes bevetni, amelyik közvetlenül a gyomornyálkahártya savat termelő sejtjeiben gátolja a gyomorsav képződését. Az emésztőenzimeket tartalmazó készítményekkel pedig a haspuffadás tüneteit enyhíthetjük, szükség esetén pedig görcsoldót és fájdalomcsillapítót is alkalmazhatunk. Utóbbiakkal azonban bánjunk óvatosan, mivel fokozott, rendszeres szedésük tovább fokozhatja a gyomorbántalmainkat.

Fotó:
pixabay.com

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?