Menü

Mi okozza a kellemetlen hasi panaszokat?

A hasi diszkomfort tünetei nagyon kellemetlen panaszokat tudnak okozni, a gyomorégés és a puffadás leginkább a túlsúlyos illetve hasra hízó embereket érinti, de a rendszertelen életmód is jelentős rizikó tényezőnek számít.

A hasi panaszok tünetei tehát gyakran hozhatóak összefüggésbe a túlsúllyal, ennek anatómiai és emésztésbeli, tehát funkcionális okai is lehetnek. Túlsúly esetén, de várandóság ideje alatt is megnő a hasüregi nyomás, melynek hatására a gyomorszáj záróizomzata könnyebben kinyílik a nyelőcső felé. A visszafolyó gyomortartalom savas (a gyomorsav miatt), mely gyulladást okozhat a nyelőcső alsó részen, ez égő érzéssel és fájdalommal is jár.

Ugyancsak haspuffadást és hasi görcsöket okozhat, ha keveset mozgunk, és ülő munkát végzünk. Az ülő, inaktív életmód hatására ugyanis a bélmozgás is lelassul, ami fokozza a teltségérzetet, és a hasi diszkomfort egyéb tüneteit (például: puffadás, émelygés, hasfájás).

A rendszertelen étkezés is gyakori kiváltó oka a különböző gyomorbetegségeknek. A következetlen fogyókúrák, a koplalás és falási rohamok váltakozása megterheli az emésztőnedveket termelő szerveinket. A nagy mennyiségben fogyasztott, nehezen emészthető táplálék tulajdonképpen emésztőenzim hiányt hoz létre, ami nemcsak hasnyálmirigyünkre van rossz hatással, hanem igen kellemetlen tünetekkel is járhat (például: émelygés, bélgázok fokozott termelődése, hasfájás). Az úgy nevezett relatív emésztőnedv hiányt egyébként természetes emésztőenzimeket tartalmazó gyógyszerrel lehet pótolni, de elsősorban megelőzéssel érdemes elkerülnünk a kellemtelen gyomorbántalmakat.

Fotó:
pixabay.com

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.