Menü

Duzzadt nyirokcsomók

Kevesen tudják csak, hogy a nyirokcsomók milyen szerepet töltenek be szervezetünk működésében,  pedig a védekező mechanizmusok alapvető elemei. Fertőzések esetén megduzzadnak, kitapinthatóvá válnak, mely egy természetes, az immunrendszer aktivitását jelző folyamat.

A duzzadt nyirokcsomók mindig valamilyen fertőzésre utalnak, mely hátterében lehet lokális vagy generalizált gyulladás, illetve például a nyaki nyirokcsomók maguk is begyulladhatnak gyakori fertőzés esetén. Mindenesetre mindig tisztázni kell a duzzadt nyirokcsomók okát.

Ha a vérkép normális, a csomó a nyakon helyezkedik el, legfeljebb 1 cm, tapintása pedig puha és elmozdítható, és a fájdalom csak akut fertőzés esetén jelentkezik, egyébként a duzzadt csomó fájdalommentes, akkor valószínűsíthető, hogy ártalmatlan duzzanatról van szó. Komolyabb problémára utalhat, ha a nyakon kívül bukkanunk durva, kemény csomóra. Rákos betegeknél a nyirokcsomó-duzzanat szintén súlyosabb problémára utal, illetve akkor is ha a duzzanat hat hét után is kitapintható.

Az orvosok egyébként előszeretettel alkalmaznak műtéti megoldást a duzzadt nyirokcsomók eltávolítására, pedig egyéb terápiák is célravezetőek lehetnek. A mandula például egy olyan nyirokszerv, mely erős terhelésnek van kitéve, a gyakori fertőzések hatására pedig érzékennyé, duzzadttá válhat, ezekben az esetekben is rendszeresen műtéti eltávolításra kerül sor. Pedig különböző nyirokrendszert tehermenetesítő terápiákkal, például tehéntejtől való tartózkodás, nyak simító masszírozás, is javíthatunk nyirokrendszerünk állapotán. 

Összességében tehát a nyirokcsomók testünk védelmi rendszerének fontos részei, egészségi állapotunk jelzőrendszerei. A duzzadt nyirokcsomók mindig valamilyen fertőzésre utalnak, hátterükben komolyabb és ártalmatlan okok is állhatnak, ezért mindig ki kell vizsgálni a tüneteket.

Fotó:
pixabay.com

Vitamin helyett

Egyszerű megoldás bekapkodni reggel pár vitamint és azzal letudni a vitamin – és ásványianyagbevitelt. Nem azt akarom mondani, hogy a multivitaminkészítmények nem jók, de az tény, hogy ha élelmiszer formájában viszed be a vitaminokat és ásványi anyagokat, azzal sokkal jobban jársz! Hogy is kell ezt pontosan? Mondom

Immunerősítés ősszel

Bár olykor az időjáráson sem látszik meg, de valóban elkezdődött az igazi őszi időszak. Viszont ez a kései nyár számos lehetőséget tartogat számunkra, ha szeretnénk az egészségünket felkészíteni a jóval vitaminszegényebb téli hónapokra.

Az agyrázkódás okai és (lehetséges) következményei

Gyerekként három óra ugrálás, jó sok elesés, meg egy kiadós verekedés sem tudja ledönteni az embert a lábáról. Felnőttként ennél jóval kevesebb is elég ahhoz, hogy komoly bajok történjenek.

Az altató mellékhatásai a szervezetre

A rövid hatású szereket azoknál a pácienseknél alkalmazzák, akik nehezen alszanak el, ezek ugyanis gyors hatásukkal segítik az elalvást, majd a rövid hatástartam miatt nem okoznak másnap álmosságot.

Zöldségek, amelyek nagyon hízlalnak

Vannak olyan zöldségek, amelyeket jobb, ha elkerülünk a diétánk alatt. Kik az igazán tiltólistások?