Menü

Duzzadt nyirokcsomók

Kevesen tudják csak, hogy a nyirokcsomók milyen szerepet töltenek be szervezetünk működésében,  pedig a védekező mechanizmusok alapvető elemei. Fertőzések esetén megduzzadnak, kitapinthatóvá válnak, mely egy természetes, az immunrendszer aktivitását jelző folyamat.

A duzzadt nyirokcsomók mindig valamilyen fertőzésre utalnak, mely hátterében lehet lokális vagy generalizált gyulladás, illetve például a nyaki nyirokcsomók maguk is begyulladhatnak gyakori fertőzés esetén. Mindenesetre mindig tisztázni kell a duzzadt nyirokcsomók okát.

Ha a vérkép normális, a csomó a nyakon helyezkedik el, legfeljebb 1 cm, tapintása pedig puha és elmozdítható, és a fájdalom csak akut fertőzés esetén jelentkezik, egyébként a duzzadt csomó fájdalommentes, akkor valószínűsíthető, hogy ártalmatlan duzzanatról van szó. Komolyabb problémára utalhat, ha a nyakon kívül bukkanunk durva, kemény csomóra. Rákos betegeknél a nyirokcsomó-duzzanat szintén súlyosabb problémára utal, illetve akkor is ha a duzzanat hat hét után is kitapintható.

Az orvosok egyébként előszeretettel alkalmaznak műtéti megoldást a duzzadt nyirokcsomók eltávolítására, pedig egyéb terápiák is célravezetőek lehetnek. A mandula például egy olyan nyirokszerv, mely erős terhelésnek van kitéve, a gyakori fertőzések hatására pedig érzékennyé, duzzadttá válhat, ezekben az esetekben is rendszeresen műtéti eltávolításra kerül sor. Pedig különböző nyirokrendszert tehermenetesítő terápiákkal, például tehéntejtől való tartózkodás, nyak simító masszírozás, is javíthatunk nyirokrendszerünk állapotán. 

Összességében tehát a nyirokcsomók testünk védelmi rendszerének fontos részei, egészségi állapotunk jelzőrendszerei. A duzzadt nyirokcsomók mindig valamilyen fertőzésre utalnak, hátterükben komolyabb és ártalmatlan okok is állhatnak, ezért mindig ki kell vizsgálni a tüneteket.

Fotó:
pixabay.com

A szájvíz használata

A szájvíz alkalmazása ma már egy hétköznapi dolognak számít, míg régen csak akkor használtuk, ha felírta a fogorvos. Miért van ez és valójában mit tartalmaznak?

Andropauza – azaz a férfi változókor

Szinte mindenki tudja, mi az a menopauza, azaz a női változókor, azonban kevesebbet hallani a másik nem képviselőinél szintén természetes andropauzáról.

Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Körmeink betegségekről is árulkodhatnak, a különböző körömhibák ugyanis utalhatnak egészségügyi problémákra, ezért kell komolyan venni, ha körmünk töredezik, barázdás vagy foltos. Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Tudnivalók a hátrahajló méhről

Sajnos máig köztudatban van az a nézet, hogy a hátrahajló méh megnehezíti a terhességet, vagy a baba kihordását. Önmagában azonban ez nem igaz: az elképzelés mára már elavult.

Karotinoidok az időskori panaszok ellen

A karotinoidok javítják az életminőséget és elodázzák az időskori panaszok megjelenését. A normál aerob anyagcsere során is keletkeznek szabadgyökök, de nem is ez a fő probléma, hiszen megvan a szerepük a szervezetben. A gond akkor kezdődik, amikor stressz hatására hirtelen túl nagy mennyiségben lesznek jelen és biológiai károsodásokat okoznak.