Menü

Nem kerülhetjük el, de felkészülhetünk rá

Sokan riogatnak ilyesmivel, ám valószínűleg nem kell idén kullancsinvázióra számítanunk. Az viszont biztos, hogy meg kell tanulni a kullancs elleni védekezést, mert a parazitával való találkozás törvényszerű.

Kullancsok voltak, vannak és bizony el kell fogadnunk: lesznek is. Egyelőre nincs rá mód, hogy kiirtsuk őket, ezért érdemes néhány alapvető ismerettel felvértezni magunkat azért, hogy hatékonyan tudjunk védekezni ellenük és csökkenteni a különböző betegségek veszélyét.

Ha a természetben vagyunk, kirándulunk, túrázunk, érdemes többször, rendszeresen átvizsgálni ruházatunkat. Ahogyan hazaérkezést követően a teljes bőrfelületet. Ezzel a pofonegyszerű módszerrel a kullancstámadás jelentős mértékben kiszűrhető, hiszen az állat jelenléte alapos figyelem mellett észrevehető.

Az eltávolítás már egy kicsit speciálisabb művelet, van erre különleges eszköz, de megteszi egy csipesz is. A lényeg, hogy igyekezzünk a bőrünkhöz minél közelebbi helyen megcsípni a vérszívót.

Fontos, hogy kullancsot nemcsak az erdőben, hanem városi, otthoni környezetben is szerezhetünk, tehát nemcsak kirándulás után lényeges az odafigyelés.

Kérdés, hogy kullancscsípés esetén egyenesen arányosan fertőzöttek leszünk-e valamilyen betegség által? A válasz nem, hiszen nem mindegyik kullancs hordoz kórokozókat és amelyik igen, az sem biztos, hogy megfertőzi az „áldozatot”.

Az év elején több fórumon, számos médiában elhangzott, hogy a szokatlanul enyhe tél miatt ebben az esztendőben kullancsinvázióval kell számolni. A szakemberek szerint ennek az állításnak semmilyen tudományos alapja nincs.

Fotó:
pixabay.com

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.