Menü

Sikér a sikeres sütés titka

A kenyérnek, kelt tésztának kiváló állagot biztosít, ha magas sikértartalmú liszttel dolgozunk, vagy magunk adunk búzasikért a liszthez, ami ráadásul kiváló fehérjeforrás.

A sikér a gabonamagban lévő növényi fehérjékből áll. Ezek felelősek a gabonaliszt általános tulajdonságaiért: általuk lehet a tésztánk nyúlékony, szilárd, ellenálló, valamint ragadós, amelynek révén kiváló kölcsönhatásba tud lépni a többi összetevővel, azaz jól gyúrható lesz. A sikér révén a tészta szerkezete rugalmasabbá válik.  

Beszédes, hogy a búza és a búzaliszt minőségét annak sikértartalmával azonosítják. Tükrözi a hazai ételkészítési tradíciókat, hogy az egész világon a magyar lisztek minimum sikértartalma a legmagasabb.

Búzasikért a nagyobb élelmiszer áruházakban, vagy bioboltokban vásárolhatunk. Egyszerűen csak keverjük össze a liszttel: fél kilóhoz kb. 1 teáskanál sikér hozzáadása javasolt. Kenyérsütés esetén a sikérrel helyettesíthetjük a liszt egy részét is.

A diétázók és a cukorbetegek körében egyre népszerűbbé váló csökkentett szénhidráttartalmú liszteknek is a búzafehérje a fő összetevő a teljes kiőrlésű lisztek mellett. Általa csökken a szénhidrát- és nő a fehérjetartalom. Tudta például, hogy a búzasikér fehérjetartalma megegyezik a csirkemell fehérjetartalmával? Ez az oka annak, hogy a vegetáriánusok körében is nagyon népszerű. Szejtánt, azaz búzahúst készítenek belőle.

Sikér használata esetén javasolt az ételek rosttartalmának növelése, tehát, teljes kiőrlésű lisztekkel együtt fogyasszuk. Gluténérzékenyek számára viszont teljes mértékben kerülendő a glutetnin összetevő miatt! Az omlós tészták készítésének pedig éppen az alacsony sikér- és folyadéktartalom a titka.

Receptajánló:
Egészséges fehérjés kenyér (kenyérsütőgépben elkészíthető)
100 g búzasikér, 120 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, 80g rozsliszt, 70g teljes kiőrlésű búzaliszt,
5 teáskanál (25g) teavaj, 120g light natúr joghurt, 180 ml víz, 1 cs. szárított élesztő.
Teljes kiőrlésű kenyér programon süssük, közepes barnítással.
Értékei: 221 kcal, 28g ch, 16g fehérje, 2g zsír

Fotó:
pixabay.com

Rozéborok egészségre gyakorolt hatásai

A rozéborok népszerűsége annak ellenére növekszik töretlenül, hogy sok borkedvelő úgy tartja, kedvenc itala vagy vörös, vagy fehér lehet, köztes állapot nincs. De vannak-e olyan pozitív hatásaik az egészségünkre, mint amit a vörösborok esetén ismerünk?

Otthoni megoldások gyomorégés ellen

A gyomorégés oka általában az elfogyasztott ételekben keresendő, a panaszok gyakran jelentkeznek zsíros, nehéz, fűszeres vagy savas fogások után.

A csicseriborsó jótékony hatásai

Néhány évvel ezelőtt csak az igazi wellness fanatikusok ismerték és fogyasztották a humuszt, igaz, ők is csak ritkán. Mára már a legtöbb szupermarketben egy saját, kisebb részleget foglal el, bár az átlag magyar háztartásban még mindig nem kerül rendszeresen az asztalra.

Mi mindenre jó a meggy?

A cseresznye szezonját, a savanykás, de sokoldalúan felhasználható testvére követi, a meggy. A meggy tipikusan nem magyar gyümölcs, hiszen egész Európában jelen van, de Magyarországon a meggynek elég komoly történelme van.

Egészséges chipsek

Nassolni mindenki szeret. Ám a hagyományos, krumpliból készült chipsek nem a legegészségesebbek, így ehelyett próbáljuk ki bátran ezeket a zöldségből és gyümölcsből készült finomságokat…