Cukormentesen édes hétköznapok
- Dátum: 2014.06.11., 22:25
- cukor, édesítő, édesítőszer, eritriol, eritrit, fahéj, kockacukor, kristálycukor, nyírfacukor, porcukor, vaníliás cukor, vanillincukor
Múlt heti cikkünkben bemutattuk, hogy milyen egészséges édesítőszereket ajánlunk. De mi a helyzet akkor, ha valamilyen hétköznapi cukorterméket szeretnénk helyettesíteni? Olvassa el tippjeinket, hogy egészségesen édes életet élhessen!
Porcukor helyett:
Kevés helyen kapható porrá őrölt egészséges édesítőszer, és ha mégis, akkor az eredeti terméknél is borsosabb áron. Oldjuk meg magunk, hiszen az eritritet, nyírfacukrot könnyedén ledarálhatjuk kávédaráló segítségével! Ha ételdíszítéshez használjuk, akkor a „porédesítőt” finoman szitáljuk át.
Vaníliás cukor (vanillincukor) helyett:
Vásárolhatunk vaníliás édesítőket, de ezek még mindig nem elterjedtek, és mi is elő tudjuk állítani házilag. Bár a klasszikus módszer is közkedvelt, hogy vaníliarudat helyezünk az édesítő dobozába, ennél intenzívebb hatást érhetünk el egy vaníliaőrlő segítségével. A borsdarálóhoz hasonlító, csak annál kisebb eszköz segítségével frissen őrölhetünk vaníliát a süteményekbe, és magunk készíthetjük el a lehető legfinomabb vaníliás édesítőt: egy kisüvegnyi édesítőszerhez jó adag vaníliát darálunk úgy, hogy összekeverés után a vaníliaszemek és darabok már láthatóak a kristályszemek között. Felhasználás előtt hagyjuk állni 1-2 hétig az intenzívebb ízhatás elérése érdekében!
Kockacukor helyett:
Kávé, tea, vagy limonádé mellé elegáns formában kínálhatunk édesítőt, ha otthon készítünk „kockacukrot”, persze édesítőszerrel. Ehhez a kristálycukorhoz hasonló formában kapható édesítők alkalmasak. Keverjünk össze egy bögrényit 1 evőkanál vízzel. Kb. nedves homokhoz hasonlító állag elérésére törekedjünk. Ha a barna cukorhoz hasonló színezetet szeretnénk elérni, akkor tegyünk a masszához egy kis fahéjat is. Mindezt szilikon formákba helyezzük, jól belenyomkodjuk, majd még frissen, óvatos mozdulatokkal kinyomjuk a formából. Utána szárítsuk még 1 napig. Hát nem elegánsabb a klasszikus kockacukornál? És még egészségesebb is.
Fotó:
pixabay.com
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.