Menü

Töltsünk több időt az árnyékban!

Az időjárás azt mutatja, ismét itt az ideje annak, hogy átismételjük, melyek azok a szabályok, amelyeket mindenképpen be kell tartani, ha a tűző napra kerülünk. Nem csak napozóknak!

A napfény jó, a napfény hatékony, de nagyon óvatosan kell bánni vele. A mérleg egyik serpenyőjében ott van a D-vitamin képződése, a különböző bőrproblémák javulása és az az egyáltalán nem elhanyagolható dolog, hogy a napozás javítja a kedélyállapotot, s mint ilyen nyugtat, lazít és segít a depresszió ellen. A másik, negatív oldalon olyan tényeket kell figyelembe vennünk, mint a gyorsan kialakuló égési sérülés, a bőr öregedése, a napallergia, és a rákképződés kockázatának növekedése.

Nem könnyű tehát megtalálni az egyensúlyt, de az átlagember bátran mehet a napra a szabályok pontos betartása mellett. Nem csak napozáskor kell odafigyelni arra, hogy az ember 11 és 15 óra között lehetőleg ne töltsön hosszú időt a tűző napon. A naptejek és egyéb napvédő krémek valóban kiszűrik a káros sugárzást, ám használatuk nehézkes, hiszen gyakran és viszonylag vastagon kell kenni őket minden napon lévő bőrfelületre. Ez nem mindenütt kivitelezhető könnyedén, másfelől valljuk be, a legtöbben egész egyszerűen lusták vagyunk a krém állandó és megfelelő pótlására.

Érdemes az öltözködésünket úgy átgondolni, hogy ha sokat kell az utcán, napon töltenünk, védje bőrünket, szemünket és fejünket is. Nyaraláskor pedig érdemes átgondolni a korábbi napozási szokásainkat (különösen 11 és 15 óra között) és sokkal több időt árnyékban, mint napon tölteni.

Fotó:
pixabay.com

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.