Menü

Színfalak mögötti felelősségvállalás- „Szertartások apával”

Bár egy gyermekszületésénél természetesen minden figyelem elsősorban az újszülöttre és a kismamára irányul, fontos, hogy a kispapák is bevonódjanak a baba gondozásába. A látszólagos mellőzött szerep ellenére az újdonsült apukák számára ott van a színfalak mögötti felelősségvállalás, és támogatás, ami hatalmas segítség lehet a kismama számára.

Nem minden kispapa találja a helyét az új helyzetben, ráadásul gyakran a kismamák is hajlamosak kizárni a baba körüli tevékenységekből az apukákat. Pedig számos terepe lehet az apaság megélésének, és nemcsak akkor, amikor a gyerek már tud beszélni, járni.

A baba ideális fejlődéséhez az apa részéről érkező fizikai és érzelmi közelség is fontos. Számos szertartás van, amibe az apukák is részt vehetnek, sőt saját szertartásokat alakíthatnak ki babájukkal. Ezek a „rítusok” segítik a biztonságos kötődés kialakulását, az egymásra hangolódást.

Az apukák bevonódásának alkalma lehet a fürdetés, a pelenkázás vagy a büfiztetés is. Bár az elején ezek a tevékenységek komoly kihívást jelenthetnek, mivel inkább feladatnak tűnhet egy síró, gyakran ordító baba bepelenkázása. De idővel, amikor rutinná válik, akkor belsőséges együttlétek alkalma is lehet, hiszen ilyenkor csak a babára figyelünk, beszélünk hozzá, a biztos kezeket pedig a babák is megérzik. Így válhat az elején kíntatásnak tűnő fürdetés megszokott, biztonságot jelentő közös együttlétek alkalmává.

Persze ehhez az is, kell, hogy a „szertartások” alkalmával valóban csak a babára figyeljünk, szüntessük meg a zavaró zajforrásokat (például ne legyen ilyenkor ott a telefonunk), legyünk kitartóak és higgadtak.

A baba számára legfontosabb dolgokat, úgy, mint szeretet, elfogadás és biztonság nemcsak az anyák biztosíthatják, az apaság megéléséhez és az apához való kötődés kialakulásához is kulcsfontosságú a közelség és a részvétel.

Fotó:
pixabay.com

Játszani jó!

A kisgyerekek kedvenc elfoglaltsága a játék. Lehet szabadtéri vagy szobai, társas vagy csak egy főre szóló játék, az mindenképp igaz, hogy egyszerre kapcsolja ki és fejleszti a gyerekeket. Igaz lehet ez a felnőttekre?

Miért vannak a terhességi rosszullétek és mit tehetünk ellene?

A várandósság csodálatos dolog, azonban igencsak megnehezítik a reggeli, esti rosszullétek. Nagyon nehéz elvégezni a napi feladatokat, munkába indulni, gyereket ellátni, ha az ember a rosszullétekkel küszködik. Jó esetben 12-16 hét alatt elmúlnak ezek az émelygések, s addig is lehet enyhíteni a tüneteken.

Edzés vagy tanulás: muszáj választani?

Sajnos manapság sok szülő kényszerül választásra a sport és a tanulás között, s végül általában a tanulás felé billen a mérleg. Mondhatni feláldozzák a szellemi tevékenység oltárán a mozgást. Mert a kettő együtt nehezen megy, vagy egyik a másik rovására…
Valóban így van ez?

Etessük okosra a gyereket!

Minden falat étel, melyet beviszünk szervezetünkbe, hozzáad vagy elvesz testünk működéséből. Ha olyat szeretnénk enni, amely az agy működését segíti, a szellemileg támogat, akkor a következőkből pakoljunk a kosarunkba a boltokban, illetve a tányérunkra otthon.

Tökre pénzkidobás II.

Amikor első gyermekünket várjuk, olyan dolgokat is hajlamosak vagyunk megvásárolni, melyekről később bebizonyosodik, hogy teljesen felesleges volt. Egy baba érkezése nagy üzlet. Ne dőljünk be mindennek. „Tökre pénzkidobás” című cikkünk második része következik.