Menü

Lehet egészséges a penész?

Igen, a penész lehet egészséges, ugyanis a nemespenész rengeteg B-vitamint tartalmaz. Érdemes tehát nemespenészes ételeket, italokat fogyasztani, ugyanakkor oda kell figyelni: a penész klasszikus formájában jelentősen egészségkárosító hatású.

Sajtok, szalámik, borok… Elsősorban ezen élelmiszereknél találkozhatunk a nemespenésszel. Az ilyen módon érlelt ételek, valamint ital különleges ízvilágot képviselnek: speciális és étvágygerjesztő illatot kapnak, a bor pedig édesebb és aromadúsabb lesz. Ez azonban tudatos munka eredménye. Ha nem megfelelő módon tároljuk ezeket őket, akkor azonban a penész kevésbé közkedvelt és egészséges formáival is találkozhatunk – ott, ahol nem szeretnénk. A penész ugyanis egy gombafajta, fonalgombának hívják, amelynek a spórái szétszóródnak, és ilyen módon már ártalmasak lehetnek. A nemespenészes termékek tehát speciálisabb odafigyelést igényelnek: ezért is kaphatóak az ilyen sajtok duplán becsomagolva, fóliában és dobozban.

Ha viszont nem kívánatos penész jelenik meg az ételeinken, akkor semmiképp se együk meg azokat! A penész egy része ugyanis nem látható, tehát nem elég, ha levágjuk a sajt szürkés-zöldes színű részét, vagy lekanalazzuk a tejfölről a penészes felső részt. Ne kockáztassunk, hiszen egyes penésztípusok mérgező anyagokat termelnek, így asztmát, gombafertőzést, emésztési zavarokat, vagy akár rákot is okozhatnak, arról nem is beszélve, hogy az ételek ízét is hátrányosan befolyásolják.

Maradjunk tehát a nemespenésznél, viszont várandós hölgyeknek, szoptatós anyukáknak, kisgyermekeknek a nemespenészes élelmiszerek fogyasztása sem ajánlott. Ne feledjük, hogy a téliszalámi, camambert sajtok fogyasztása ezekben az időszakokban nem ajánlott! 

Fotó:
pixabay.com

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.