Lehet egészséges a penész?
- Dátum: 2014.06.17., 21:07
- asztma, bor, camambert, élelmiszer, emésztési zavar, érlelés, étel, fonalgomba, gomba, gombafertőzés, nemespenész, penész, rák, sajt, spóra, szalámi, téliszalámi
Igen, a penész lehet egészséges, ugyanis a nemespenész rengeteg B-vitamint tartalmaz. Érdemes tehát nemespenészes ételeket, italokat fogyasztani, ugyanakkor oda kell figyelni: a penész klasszikus formájában jelentősen egészségkárosító hatású.
Sajtok, szalámik, borok… Elsősorban ezen élelmiszereknél találkozhatunk a nemespenésszel. Az ilyen módon érlelt ételek, valamint ital különleges ízvilágot képviselnek: speciális és étvágygerjesztő illatot kapnak, a bor pedig édesebb és aromadúsabb lesz. Ez azonban tudatos munka eredménye. Ha nem megfelelő módon tároljuk ezeket őket, akkor azonban a penész kevésbé közkedvelt és egészséges formáival is találkozhatunk – ott, ahol nem szeretnénk. A penész ugyanis egy gombafajta, fonalgombának hívják, amelynek a spórái szétszóródnak, és ilyen módon már ártalmasak lehetnek. A nemespenészes termékek tehát speciálisabb odafigyelést igényelnek: ezért is kaphatóak az ilyen sajtok duplán becsomagolva, fóliában és dobozban.
Ha viszont nem kívánatos penész jelenik meg az ételeinken, akkor semmiképp se együk meg azokat! A penész egy része ugyanis nem látható, tehát nem elég, ha levágjuk a sajt szürkés-zöldes színű részét, vagy lekanalazzuk a tejfölről a penészes felső részt. Ne kockáztassunk, hiszen egyes penésztípusok mérgező anyagokat termelnek, így asztmát, gombafertőzést, emésztési zavarokat, vagy akár rákot is okozhatnak, arról nem is beszélve, hogy az ételek ízét is hátrányosan befolyásolják.
Maradjunk tehát a nemespenésznél, viszont várandós hölgyeknek, szoptatós anyukáknak, kisgyermekeknek a nemespenészes élelmiszerek fogyasztása sem ajánlott. Ne feledjük, hogy a téliszalámi, camambert sajtok fogyasztása ezekben az időszakokban nem ajánlott!
Fotó:
pixabay.com
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.
Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?
Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.