Menü

Vége a fúrásnak és tömésnek?

Egy teljesen új eljárás kifejlesztésén dolgoznak brit tudósok, akik úgy vélik, a fogorvosi fúrás és tömés ideje végérvényesen lejárt.

Az új módszer alapjaiban változtatná meg a fogászati ápolást. A kezelés lényege az, hogy elektromos áram segítségével építenék újra a fog károsodott felszínét, így védve azt a szuvasodástól, vagy akár „megjavítva” a már szuvas fogat.

Jelenleg a szuvas fogat jobbára fúrással (vagy csiszolással) és töméssel kezelik. Ez az eljárás rendbe is teszi a kérdéses részt, de csak egy bizonyos időre. Úgy szoktak fogalmazni, hogy a fúrás és a tömés igazából belépő egy örök körforgásba, amely újabb és újabb fúrásokkal és tömésekkel jár.

Valóban. Szervezetünk maga is állandó harcban áll fogzománcunk kopásával, roncsolódásával, a bevitt táplálék okozta károkat nyálunk segítségével addig javítja, amíg csak bírja. Ha erre már nem képes, felborul az egyensúly, és jön a fúró. Az új módszer voltaképpen szervezetünk e munkáját igyekszik utánozni, könnyíteni.

A dolog úgy néz ki, hogy a kérdéses területen nagyon gyenge áram segítségével pótolják a hiányzó ásványi anyagokat, ezzel regenerálják a felszínt. A módszer egyelőre kísérleti stádiumban van, a szakértők úgy gondolják, hogy kell még néhány év, hogy be lehessen vezetni.

Úgy néz ki tehát, hogy a fogfájósoknak még egy ideig várniuk kell arra, hogy a rendelőkből végérvényesen eltűnjön a rettegett fúró.

Fotó:
pixabay.com

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.