Menü

Vége a fúrásnak és tömésnek?

Egy teljesen új eljárás kifejlesztésén dolgoznak brit tudósok, akik úgy vélik, a fogorvosi fúrás és tömés ideje végérvényesen lejárt.

Az új módszer alapjaiban változtatná meg a fogászati ápolást. A kezelés lényege az, hogy elektromos áram segítségével építenék újra a fog károsodott felszínét, így védve azt a szuvasodástól, vagy akár „megjavítva” a már szuvas fogat.

Jelenleg a szuvas fogat jobbára fúrással (vagy csiszolással) és töméssel kezelik. Ez az eljárás rendbe is teszi a kérdéses részt, de csak egy bizonyos időre. Úgy szoktak fogalmazni, hogy a fúrás és a tömés igazából belépő egy örök körforgásba, amely újabb és újabb fúrásokkal és tömésekkel jár.

Valóban. Szervezetünk maga is állandó harcban áll fogzománcunk kopásával, roncsolódásával, a bevitt táplálék okozta károkat nyálunk segítségével addig javítja, amíg csak bírja. Ha erre már nem képes, felborul az egyensúly, és jön a fúró. Az új módszer voltaképpen szervezetünk e munkáját igyekszik utánozni, könnyíteni.

A dolog úgy néz ki, hogy a kérdéses területen nagyon gyenge áram segítségével pótolják a hiányzó ásványi anyagokat, ezzel regenerálják a felszínt. A módszer egyelőre kísérleti stádiumban van, a szakértők úgy gondolják, hogy kell még néhány év, hogy be lehessen vezetni.

Úgy néz ki tehát, hogy a fogfájósoknak még egy ideig várniuk kell arra, hogy a rendelőkből végérvényesen eltűnjön a rettegett fúró.

Fotó:
pixabay.com

A szájvíz használata

A szájvíz alkalmazása ma már egy hétköznapi dolognak számít, míg régen csak akkor használtuk, ha felírta a fogorvos. Miért van ez és valójában mit tartalmaznak?

Andropauza – azaz a férfi változókor

Szinte mindenki tudja, mi az a menopauza, azaz a női változókor, azonban kevesebbet hallani a másik nem képviselőinél szintén természetes andropauzáról.

Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Körmeink betegségekről is árulkodhatnak, a különböző körömhibák ugyanis utalhatnak egészségügyi problémákra, ezért kell komolyan venni, ha körmünk töredezik, barázdás vagy foltos. Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Tudnivalók a hátrahajló méhről

Sajnos máig köztudatban van az a nézet, hogy a hátrahajló méh megnehezíti a terhességet, vagy a baba kihordását. Önmagában azonban ez nem igaz: az elképzelés mára már elavult.

Karotinoidok az időskori panaszok ellen

A karotinoidok javítják az életminőséget és elodázzák az időskori panaszok megjelenését. A normál aerob anyagcsere során is keletkeznek szabadgyökök, de nem is ez a fő probléma, hiszen megvan a szerepük a szervezetben. A gond akkor kezdődik, amikor stressz hatására hirtelen túl nagy mennyiségben lesznek jelen és biológiai károsodásokat okoznak.