Menü

A 21. század újfajta függőségei

Az emberi élet nehezen képzelhető el szenvedélyek nélkül, csak az ember képes szenvedélyesen űzni valamilyen tevékenységet, úgy tűnik alapvető szükségletünk van rá, mint örömforrásra. Ám mint mindennek, ennek is meg van az árnyoldala, a függőségek.

A klasszikus szenvedélybetegségek, mint például a különböző drogok használata és az alkoholizmus mellett, a modern kor új típusú függőségeket hozott magával. Olyan alattomos függőségeket, melyek első körben nem tűnnek betegségnek és károsnak, ráadásul ezek többsége olyan viselkedéseken alapul melyet a társadalom alapvetően elfogad.

Itt van például a testedzésfüggőség, a fitnesz alapvetően a társadalom által támogatott tevékenység, mely az egészségmegőrzést szolgálja mind testi mind lelki szempontból. Ám ez az ártalmatlan tevékenység is válhat, sőt manapság egyre gyakrabban válik függőséggé, amely kontrollvesztéssel, a társasa kapcsolatok leépülésével jár.

Új típusú függőség a tanorexia is, ahol a szépség, az ifjúság iránti vágy olyan mértéket ölt mely már káros a személyiségre nézve. A szoláriumfüggőség napjaink gyakori jelensége, mégsem gondoljuk, hogy komoly problémáról lenne szó. Ez a típusú függőség nemcsak azért káros, mert komoly kockázatai vannak a leégésnek, hanem azért is, mert az ultraibolya sugárzás bizonyos mértékű endorfint szabadít fel a szervezetben, így a tevékenység könnyedén kényszeressé válhat, és hiánya esetén megjelennek az elvonási tünetek is.

Aztán ott vannak a szépségipar áldozatai is, gyakori jelenség ma már az is, hogy valaki a plasztikai műtétek megszállottja lesz. Ezekben az esetekben is egyértelműen kivehető a kontrollvesztés és a kényszeresség mely minden fajta függőség alapvető jellemzője.

Fotó:
Pixabay.com

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.