Tarhonya helyett egyen bulgurt!
- Dátum: 2014.07.13., 21:47
- anyagcsere, barna bulgur, bezostye búza, bulgur, durumbúza, egytálétel, glikémiás index, kalória, keményítő, köret, rizs, rost, saláta, szénhidrát, tarhonya, tejberizs, török rizs, tört búza
Nyáron szeretünk könnyen elkészíthető egytálételeket, vagy gyors tésztákat készíteni, hogy minél több időt a szabadban tölthessünk. Ilyen egyszerű étel a tarhonya, csak sajnos a többi finomliszttel készült tésztához hasonlóan nem egészséges. Ráadásul a tarhonya csalóka: apró szemei miatt hajlamosak vagyunk belőle többet fogyasztani, mint az átlagos tésztákból. A tarhonyás ételeket, (pl. paraszttarhonya), vagy a köretet készíthetjük bulgurból is, de létezik egészséges tarhonya is.
A bulgur fogyasztása nemcsak tarhonya, hanem rizs helyett is javasolt. A glikémiás indexe, azaz a vércukorszint-növelő hatása jóval alacsonyabb. A bulguré kb. 46, míg a főtt rizsé 70-90 is lehet. A bulgur is apró szemekből áll a tarhonyához hasonlóan, csakhogy ez nem tészta, hanem tört búza. Török rizsnek is nevezik, tekintve hogy a török konyha egyik közkedvelt körete. És milyen jól teszik, hogy ezt eszik, hiszen a bulgur olyan jótékony hatásokkal rendelkezik, mint az anyagcsere serkentése, a belek tisztítása. Mindezt a magas rosttartalmának köszönheti. A bulgur köretként és egytálétel alapanyagként is megállja a helyet, de további érdekessége, hogy salátákhoz, levesekhez is használják. Gyerekeknek tejberizs helyett „tejbebulgurt” is készíthetünk.
A bulgur éretlenül leszedett durumbúzából készül. Ennek az az előnye, hogy ilyenkor még nem alakul ki a magas keményítőtartalom. Létezik barna bulgur is, ennek kicsit más az íze és a kinézete is, nem tarhonya-szerű. Ez a nálunk viszonylag ismeretlen bezostye búzafajtából készül. Színe még a barna rizsnél is sötétebb.
Aki nem szeretne lemondani a klasszikus tarhonyáról, viszont fontos számára az egészséges étkezés, vagy a diéta, annak javasoljuk, hogy válasszon szénhidrátcsökkentett tarhonyát. Ilyen például a Dia-Wellness tarhonya, melynek 100 grammja 33,9 g szénhidrátot, és 241 kcal-t tartalmaz. Ez kb. feleannyi, mint a sima, finombúzalisztből készült tarhonya kalória- és ch értéke.
Fotó:
pixabay.com
A kávé és koffein hatása a szervezetre: napi hány csésze a határ?
A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital, de hatásait tekintve megoszlanak a vélemények. Vajon tényleg jótékony, vagy több kárt okoz, mint hasznot? Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a kávé pozitív és negatív hatásait, valamint azt, hogy mennyi kávé fogyasztása ajánlott a mindennapokban.
Miért egészséges több halat fogyasztani?
Európa legtöbb országában átlagosan 20 kg halat fogyasztanak az emberek évente – ez az arány nálunk alig 4 kg, ami eléggé szomorú, hiszen a halfogyasztás rengeteg pozitív élettani hatással bír. Hazánkban az emberek átlagosan havonta egy alkalommal fogyasztanak halat.
Koffein hatása nyáron a szervezetünkre
A felnőtt népesség nagy része fogyaszt valamilyen formában koffeint. Ennek a legkedveltebb módja a kávézás, azonban ezt is túlzásba lehet vinni. Ennek a negatív hatásairól és megelőzéséről olvashatunk ebben a cikkben!
Mindent a Koshu szőlőről
Szőlőművelés szempontjából Japán nem a legmegfelelőbb hely, hiszen a nyár túlságosan forró és csapadékos, a talaj minősége pedig gyatra, így eddig a bor nem igazán volt az ottani kulinária része. Mégis, nagyjából 100 km-re Tokiótól, a Yamanashi Prefektúrában lévő Kofu medencében a gyümölcstermelés mellett mostanában valami újdonság is van születőben, ugyanis itt vetették meg lábukat a szigetország első borászatai kb. 150 évvel ezelőtt.
Mikor vagyunk dehidratáltak?
A dehidratáció lényegében röviden azt jelenti, hogy kevesebb vizet viszünk be, mint amennyit veszít a szerveztünk. A nem megfelelő folyadékbevitel egyik legszembetűnőibbe jele, ha száraz a bőrünk, mert annak nedvességtartalma vízfogyasztáshoz kötött.