Menü

Kerülje el a turistaosztály-szindrómát!

Hallott már a turistaosztály-szindrómáról? Azokat a trombózisos megbetegedéseket nevezik így, amikor az alsó végtagban keletkezik a probléma, méghozzá a hosszú, mozgás nélkül töltött időszak után. Mint a megnevezéséből is látszik, a turistaosztály-szindrómát először a repülőutak miatt keletkező trombózisok esetén fedezték fel.

Az utasok a turistaosztályokon lévő szűk helyek miatt nem tudják kellőképp mozgatni a végtagjaikat, valamint nem szívesen hagyják el az ülőhelyüket, mert emiatt több embert kellene felállítaniuk, ha belül ülnek. Ez pedig jelentősen megnöveli a trombózis kockázatát hosszabb utazások esetén. 

Csakhogy új-zélandi kutatók felfedezték, hogy a turistaosztály-szindróma a repülőknél sokkal jobban veszélyezteti az irodákban dolgozókat. Ugyanígy problémát okozhat a betegség miatti mozgásképtelenség, éppen emiatt a kórházakban már automatikusan trombózis elleni injekciókat adnak a nehezen mozgó betegeknek.

Az irodai munka viszont alattomosabb: rendszeres, hosszú ideig tartó, kevés mozgással járó tevékenységet jelent. Sok irodai alkalmazott az ebédszünetben áll fel először – vagy még akkor sem. Ha Ön is irodai dolgozó, akkor figyeljen oda rá, hogy lehetőség szerint kicsit mozgassa meg a végtagjait munka közben, és rendszeresen álljon fel! Bár jó dolognak hanzik, ha nem zökken ki a munkából, mert még a vizet is odakészíti az asztalra, azért nem biztos, hogy megéri a kockázat.

A trombózis ugyanis nagyon veszélyes: nemcsak az érintett testrészt veszélyezteti, ahol keletkezik, hanem a vérrög a vérkeringés révén egyéb szervekben, pl. akár a szívben, vagy a tüdőben is súlyos problémákat okozhat. Ha tehát irodai munkát végez, akkor figyeljen oda a turistaosztály-szindróma megelőzésére! Egyrészt igyon sok folyadékot, másrészt sportoljon rendszeresen! Különösen olyan testmozgások javasoltak, amelyek a lábat terhelik és erősítik. Ezáltal fokozódik a vérkeringés, a vénák erősebbek és rugalmasabbak lesznek. Ajánlott sporttevékenység a futás, kocogás, kerékpározás, séta, tánc, aerobic. Ha tehát kerékpárral jár munkába, akkor máris sokat tett a kockázatos trombózis megelőzése érdekében! 

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.