Többet eszünk, mint kellene
Napjaink táplálkozási problémáinak egyik kulcsa nemes egyszerűséggel az, hogy túl sokszor és sokat eszünk. Igen, még akkor is, ha ezt észre sem vesszük.
„A fogyni akarok, le kellene adnom néhány kilót” szöveget sokkal egyszerűbb megelőzni, mint a diétás terveket véghezvinni. A sportolás és az egészséges, átgondolt táplálkozás mindenkin segíthet, de ezeknél egy jóval egyszerűbb dolog is a hasznunkra válhat, ha nem akarunk túlsúlyosak lenni.
Manapság szinte minden a fogyasztásra csábít, és ez az élelmiszerekkel fokozottan így van. Reggeltől estig az étkezések alkalmával és azok között is bőven van alternatíva, olyan étel, ami finom tápláló, egészséges, vagy csak úgy tűnik. Folyamatos csábításnak vagyunk kitéve, és a legtöbben csak ideig-óráig tudunk ellenállni ezeknek. Észre sem vesszük és kényszerevők leszünk, ami azt jelenti, hogy sokkal több táplálékot viszünk be a szervezetünkbe, mint ami szükséges volna. Az már csak a ráadás, hogy ezek nagy része ráadásul édesség, nass, vagy gyorskaja, amelyek köztudottan egészségtelenek.
Mint oly sok más esetben, itt is a tudatosságot kell elővenni. Mielőtt nekiállunk enni, érdemes átgondolni, hogy valóban éhesek vagyunk-e, vagy csak megszokásból, pótcselekvésből, esetleg unaloműzésből eszünk.
Ha folyton az étkezésen jár az eszünk, igyekezzünk lefoglalni gondolatainkat mással, ha igazán éhesek vagyunk, úgysem sikerül, ám ha valójában nem, simán menni fog.
Próbáljunk meg folyadékot fogyasztani, sokszor elegendő egy pohár víz, tea, vagy gyümölcslé és az (ál)éhségérzet el is illan.
Fotó:
pixabay.com
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.