Menü

Többet eszünk, mint kellene

Napjaink táplálkozási problémáinak egyik kulcsa nemes egyszerűséggel az, hogy túl sokszor és sokat eszünk. Igen, még akkor is, ha ezt észre sem vesszük.

„A fogyni akarok, le kellene adnom néhány kilót” szöveget sokkal egyszerűbb megelőzni, mint a diétás terveket véghezvinni. A sportolás és az egészséges, átgondolt táplálkozás mindenkin segíthet, de ezeknél egy jóval egyszerűbb dolog is a hasznunkra válhat, ha nem akarunk túlsúlyosak lenni.

Manapság szinte minden a fogyasztásra csábít, és ez az élelmiszerekkel fokozottan így van. Reggeltől estig az étkezések alkalmával és azok között is bőven van alternatíva, olyan étel, ami finom tápláló, egészséges, vagy csak úgy tűnik. Folyamatos csábításnak vagyunk kitéve, és a legtöbben csak ideig-óráig tudunk ellenállni ezeknek. Észre sem vesszük és kényszerevők leszünk, ami azt jelenti, hogy sokkal több táplálékot viszünk be a szervezetünkbe, mint ami szükséges volna. Az már csak a ráadás, hogy ezek nagy része ráadásul édesség, nass, vagy gyorskaja, amelyek köztudottan egészségtelenek.

Mint oly sok más esetben, itt is a tudatosságot kell elővenni. Mielőtt nekiállunk enni, érdemes átgondolni, hogy valóban éhesek vagyunk-e, vagy csak megszokásból, pótcselekvésből, esetleg unaloműzésből eszünk.

Ha folyton az étkezésen jár az eszünk, igyekezzünk lefoglalni gondolatainkat mással, ha igazán éhesek vagyunk, úgysem sikerül, ám ha valójában nem, simán menni fog.

Próbáljunk meg folyadékot fogyasztani, sokszor elegendő egy pohár víz, tea, vagy gyümölcslé és az (ál)éhségérzet el is illan.

Fotó:
pixabay.com

A körte jótékony hatásai

A körte hazánkban a kevésbé népszerű gyümölcsök közé tartozik. Érdemes viszont nagyobb figyelmet szentelni ennek az értékes gyümölcsnek, hiszen rengeteg jótékony hatással van szervezetünkre a rendszeres fogyasztása.

A-vitamin vagy béta-karotin

Nem csak az A-vitamin legfontosabb forrása, de sok betegség is megelőzhető a béta-karotinnal.

Készítsd el a saját házi pestodat!

Ha te is odavagy a bolti verzióért, de szeretnéd kipróbálni, vajon mennyire bonyolult otthon elkészíteni, vagy egyszerűen csak biztosra akarsz menni, milyen összetevőkkel dolgozol, és tudni, hogy amit elfogyasztasz, valóban mit tartalmaz, kattints!

Babérlevél, a népi gyógymód egyik alapköve

Mindenki ismeri a babérlevelet, hiszen a konyhában előszeretettel használjuk fűszerként, főleg ételek savanykás mellékízéért felelős, de vajon hánya tudják, hogy mi mindenre is jó még?

A raclette sajt készítésének titkai

A raclette-et Svájcban a múlt évszázad végén „fedezték fel”. Wallis szőlőhegyein a szüret végén már igencsak csípős hideg volt, szívesen ettek volna valami meleget. Minthogy a svájci hegyek telis teli vannak tehenekkel, a kamrák és pincék mindig dugig vannak finomabbnál finomabb sajttal.