Menü

Kerámiakés, a higiénikus és hasznos konyhai eszköz

Szeletelés életlen késsel a konyhában, amikor egyébként is egy robot a főzés… Ráadásul nem lehet normálisan elmosogatni, rozsdásodik és még a nagypapa előző évszázadi bicskája is jobban vág nála? Ezekre megoldás lehet a kerámiakés, még ha nem is olcsó.

A kerámiakések egy fejlett technikával készülnek ugyanis, és az előállítási macerát, a minőségi alapanyagot bizony meg kell fizetni. Ezek az eszközök nagyon kemény kerámiából, cirkónium-oxidból készülnek. A por állagú alapanyagát tömöríteni kell, kiégetni, majd gyémántporos koronggal élezni. Megéri a fáradozás: a kerámiakések kivételesen élesek más késekhez képest, és ezen tulajdonságukat sokkal tovább megőrzik - meglepődhet, amikor először kipróbálja. Figyelem: ujjakra vigyázni, vagy ragtapaszokat elő! Fokozott vágás-veszély! Egy jó minőségű kerámiakés tízszer tovább marad borotvaéles, mint hagyományos társai – de igaz, hogy az élezéséhez viszont speciális eszköz szükséges.

A kerámiakésekkel húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket, fűszereket érdemes szeleteli. A csontok, és egyéb kemény élelmiszerek feldolgozására nem alkalmas, mivel törékeny. Emiatt vigyázni kell rá használat közben: ha leesik, vagy túl kemény fába vágjuk a fejszénket (azaz a késünket), akkor könnyen eltörhet. Viszont nagyon higiénikus, ugyanis nem rozsdásodik, nem színezi el az ételt, valamint annak nem lesz fémes íze a szeletelés után. A kések sima, polírozott felszíne ellenáll a baktériumoknak, és nagyon könnyű a tisztításuk.

Ezen utóbbi tulajdonságok miatt sok fémkés oldalát is kerámia-bevonattal látják el. Ez előnyös, de ettől a kés még nem ér fel az igazi kerámiakés tulajdonságaival! Ne hagyja magát átverni! A kés élén láthatja, hogy az valóban kerámiából készült-e, vagy csak a fémkés kapott kerámia bevonatot.

Érdemes kipróbálni a kerámiakés használatát, ami manapság már a háziasszonyok kedvencévé vált. Főleg, hogy már nemcsak különböző kések, hanem egyéb szeletelők, hámozók, ollók is kaphatóak kerámiából. De nemcsak otthoni használatra lehetnek alkalmasak. A fekete pengéjű kerámiakéseket ipari használatra tervezték, a séfek egyik kedvenc eszköze – tekintve, hogy extra eljárással készül a szimpla kerámiakésekhez képest, emiatt pedig sokkal keményebb. Így a gyors és nagyüzemi használatra is alkalmasak. 

Fotó:
pixabay.com

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!