Menü

Kerámiakés, a higiénikus és hasznos konyhai eszköz

Szeletelés életlen késsel a konyhában, amikor egyébként is egy robot a főzés… Ráadásul nem lehet normálisan elmosogatni, rozsdásodik és még a nagypapa előző évszázadi bicskája is jobban vág nála? Ezekre megoldás lehet a kerámiakés, még ha nem is olcsó.

A kerámiakések egy fejlett technikával készülnek ugyanis, és az előállítási macerát, a minőségi alapanyagot bizony meg kell fizetni. Ezek az eszközök nagyon kemény kerámiából, cirkónium-oxidból készülnek. A por állagú alapanyagát tömöríteni kell, kiégetni, majd gyémántporos koronggal élezni. Megéri a fáradozás: a kerámiakések kivételesen élesek más késekhez képest, és ezen tulajdonságukat sokkal tovább megőrzik - meglepődhet, amikor először kipróbálja. Figyelem: ujjakra vigyázni, vagy ragtapaszokat elő! Fokozott vágás-veszély! Egy jó minőségű kerámiakés tízszer tovább marad borotvaéles, mint hagyományos társai – de igaz, hogy az élezéséhez viszont speciális eszköz szükséges.

A kerámiakésekkel húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket, fűszereket érdemes szeleteli. A csontok, és egyéb kemény élelmiszerek feldolgozására nem alkalmas, mivel törékeny. Emiatt vigyázni kell rá használat közben: ha leesik, vagy túl kemény fába vágjuk a fejszénket (azaz a késünket), akkor könnyen eltörhet. Viszont nagyon higiénikus, ugyanis nem rozsdásodik, nem színezi el az ételt, valamint annak nem lesz fémes íze a szeletelés után. A kések sima, polírozott felszíne ellenáll a baktériumoknak, és nagyon könnyű a tisztításuk.

Ezen utóbbi tulajdonságok miatt sok fémkés oldalát is kerámia-bevonattal látják el. Ez előnyös, de ettől a kés még nem ér fel az igazi kerámiakés tulajdonságaival! Ne hagyja magát átverni! A kés élén láthatja, hogy az valóban kerámiából készült-e, vagy csak a fémkés kapott kerámia bevonatot.

Érdemes kipróbálni a kerámiakés használatát, ami manapság már a háziasszonyok kedvencévé vált. Főleg, hogy már nemcsak különböző kések, hanem egyéb szeletelők, hámozók, ollók is kaphatóak kerámiából. De nemcsak otthoni használatra lehetnek alkalmasak. A fekete pengéjű kerámiakéseket ipari használatra tervezték, a séfek egyik kedvenc eszköze – tekintve, hogy extra eljárással készül a szimpla kerámiakésekhez képest, emiatt pedig sokkal keményebb. Így a gyors és nagyüzemi használatra is alkalmasak. 

Fotó:
pixabay.com

„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Autó helyett bicikli és séta – új szemléletet hoz a Mobilitási Hét

A lakóhelyemen működő sportegyesület idén is aktívan bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hét programsorozatába, amelyet szeptember 16. és 22. között rendeznek meg szerte Európában. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedési formákra – így természetesen a kerékpározásra is.

Az olvasás világnapját ünnepeljük!

Az UNESCO 1965-ben hirdette meg az Olvasás világnapját, felismerve, hogy a tanulás, a fejlődés és a társadalmi részvétel alapja az olvasni tudás. Az olvasás nemcsak tudást, hanem élményt is ad: történeteket, kultúrákat és emberi sorsokat tár fel, miközben fejleszti a kritikus gondolkodást és a kreativitást.

Generációk találkozása a munkahelyen

A modern multinacionális vállalatok sokszor válnak különböző életkorú személyek találkozóhelyévé. Ma már nem ritka, hogy egy irodában X, Y és Z generációs munkavállalók dolgoznak együtt, akik mindannyian más elvárásokkal, értékekkel és kommunikációs szokásokkal rendelkeznek. Ez a sokszínűség gazdagíthatja a szervezeti kultúrát, de komoly próbatételt is tartogathat a dolgozók részére.