Menü

Kerámiakés, a higiénikus és hasznos konyhai eszköz

Szeletelés életlen késsel a konyhában, amikor egyébként is egy robot a főzés… Ráadásul nem lehet normálisan elmosogatni, rozsdásodik és még a nagypapa előző évszázadi bicskája is jobban vág nála? Ezekre megoldás lehet a kerámiakés, még ha nem is olcsó.

A kerámiakések egy fejlett technikával készülnek ugyanis, és az előállítási macerát, a minőségi alapanyagot bizony meg kell fizetni. Ezek az eszközök nagyon kemény kerámiából, cirkónium-oxidból készülnek. A por állagú alapanyagát tömöríteni kell, kiégetni, majd gyémántporos koronggal élezni. Megéri a fáradozás: a kerámiakések kivételesen élesek más késekhez képest, és ezen tulajdonságukat sokkal tovább megőrzik - meglepődhet, amikor először kipróbálja. Figyelem: ujjakra vigyázni, vagy ragtapaszokat elő! Fokozott vágás-veszély! Egy jó minőségű kerámiakés tízszer tovább marad borotvaéles, mint hagyományos társai – de igaz, hogy az élezéséhez viszont speciális eszköz szükséges.

A kerámiakésekkel húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket, fűszereket érdemes szeleteli. A csontok, és egyéb kemény élelmiszerek feldolgozására nem alkalmas, mivel törékeny. Emiatt vigyázni kell rá használat közben: ha leesik, vagy túl kemény fába vágjuk a fejszénket (azaz a késünket), akkor könnyen eltörhet. Viszont nagyon higiénikus, ugyanis nem rozsdásodik, nem színezi el az ételt, valamint annak nem lesz fémes íze a szeletelés után. A kések sima, polírozott felszíne ellenáll a baktériumoknak, és nagyon könnyű a tisztításuk.

Ezen utóbbi tulajdonságok miatt sok fémkés oldalát is kerámia-bevonattal látják el. Ez előnyös, de ettől a kés még nem ér fel az igazi kerámiakés tulajdonságaival! Ne hagyja magát átverni! A kés élén láthatja, hogy az valóban kerámiából készült-e, vagy csak a fémkés kapott kerámia bevonatot.

Érdemes kipróbálni a kerámiakés használatát, ami manapság már a háziasszonyok kedvencévé vált. Főleg, hogy már nemcsak különböző kések, hanem egyéb szeletelők, hámozók, ollók is kaphatóak kerámiából. De nemcsak otthoni használatra lehetnek alkalmasak. A fekete pengéjű kerámiakéseket ipari használatra tervezték, a séfek egyik kedvenc eszköze – tekintve, hogy extra eljárással készül a szimpla kerámiakésekhez képest, emiatt pedig sokkal keményebb. Így a gyors és nagyüzemi használatra is alkalmasak. 

Fotó:
pixabay.com

Az öregedés folyamatai

Az öregedés az élethez hozzátartozó biológiai folyamatok összessége, melyre a mai kor embere hajlamos betegségként gondolni, pedig ugyanolyan fiziológiai folyamat, mint az alvás vagy emésztés. Az öregedés elkerülhetetlenül bekövetkezik, annak legfeljebb ütemét és az esztétikai megjelenését lehet megváltoztatni

Az alultápláltság, mint étkezési zavar

Napjaink leggyakrabban előforduló népbetegsége az elhízás, szinte a csapból is az folyik hogyan fogyjunk le, legyünk fittebbek, vagy éppen vékonyabbak. Azonban keveset hallani a legalább ennyire komoly zavarról, az alultápláltságról.

Futás babakocsival

Szülés után nyilván nem az az első dolgunk, hogy elővegyük a futóbabakocsit, azonban pár hét, hónap után eljön az ideje a sportolás megkezdésének is, erre a célra remek találmány a futóbabakocsi. Mire figyeljünk a használatakor?

Így fejleszthető a mentális egészség

A mentális erő építése hasonlít a fizikai erő növeléséhez. Napi 50 súlyzós gyakorlat csak néhány percet vesz igénybe, ám kitartó munkával komoly eredményt érhetünk el felsőtestünkön.

Hibák, amiket lehet, hogy te is elkövetsz szelektív hulladékgyűjtésnél

Minden jó szándékú tenni akarás ellenére is sokan vannak, akik rosszul válogatnak hulladékot. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat. Soha nem késő változtatni.