Menü

Mosogasson természetesebben!

Egyáltalán nem mindegy, hogy mivel mosogatunk, mivel a háztartási szerek közül a mosogatószerrel kerülünk a legközvetlenebb kapcsolatba. Azon kívül, hogy a bőrünkhöz ér mosogatás közben, a tányérokon, poharakon, edényeken keresztül közvetlenül a szervezetünkbe kerülnek a mosogatószerben található összetevők.

Tud róla, hogy miket tartalmaznak a boltokban kapható mosogatószerek? Sajnos rengeteg vegyszerrel vannak tele, amelyek nagyon környezetszennyezőek. Innen pedig egyenesen arányos, hogy az emberi szervezetre sincsenek jó hatással. Ezek a mesterséges összetevők főleg színezékek, illatosítók, zsírtalanító anyagok, tenzidek és foszfátok. Az előbbi hatása az emberi szervezetre, hogy segíti az élelmiszer-adalékanyagok felszívódását (amik általában szintén nagyon egészségtelenek), bár állítólag az edények szép fényesek lesznek tőle, a foszfátok sem a környezetbarát tulajdonságukról híresek, hiszen megakadályozzák, hogy a baktériumok lebontsák a szennyvízben található anyagokat, és a természetes vizeknél a foszfát kóros algásodást idéz elő.

Ismeretes a vegyszerek rákkeltő hatása, és a mosogatószerek révén ezeket a vegyi anyagokat a saját tányérunkon tálaljuk az ételekkel együtt! Megoldás lehet a természetes mosogatószerek használata. Léteznek öko mosogatószerek, mind folyékony, mind mosogatógéphez alkalmazható formában. Kevésbé örvendetes tény, hogy az áruk elég borsos, legalább dupla annyiba kerülnek, mint a bolti készítmények. Haladó háziasszonyok házilag is készíthetnek mosogatószert. Ezek állhatnak mosószódából, mosószappanból, mosódió kifőzött levéből, szódabikarbónából, ecetből, citromléből, konyhasóból és illóolajokból, stb.

Nagyon fontos azonban, hogy ezek egy része marhatja a bőrt, így esetükben gumikesztyű alkalmazása kötelező! Az sem mindegy, hogy milyen típusú edényt melyik természetes készítménnyel mosogat, mivel némelyik árthat azok felületének, például a mosószóda tönkreteheti a teflonbevonatot. A házi receptek alapján készült mosogatószerek használata elsőre furcsa lehet: nem habzik, más az állaga, mint a mosogatógéleknek, és esetleg ecetes öblítés szükséges az ilyen típusú mosogatás után. 

Fotó::
pixabay.com

A legjobb táplálékkiegészítők szorongás ellen

Számos kutatás bizonyítja, hogy egyes táplálékkiegészítők segíthetnek gyógyszerek nélkül enyhíteni a szorongás tüneteit, illetve erősíthetik a terápia és a receptre felírt szorongáscsökkentők hatását. Mutatjuk a legjobb lehetőségeket.

Ezeket a gyógyszereket tegyük a bőröndbe!

Ha nyaralni készülődünk, mindig gondoljuk át, milyen gyógyszereket vigyünk magukkal. Bár nagyon sok helyen van már gyógyszertár, azonban nem jó utolsó pillanatban futkosni nyitva tartó patika után, jobb, ha nálunk van néhány alap készítmény, egy kis összerakott „házipatika”.

Fiatalítja a sport az agyunkat?

Megfiatalítja meg a sport agyunkat? Ha igaz, amit a tudósok állítanak, akkor a rendszeres sportolás lelassítja az agy öregedését, a korral járó szellemi visszafejlődést, tehát akkor van ilyen, igen.

A kínzó térdfájás csillapítása

A gyógyszeres megoldások mellett otthoni és alternatív módszerekkel is felvehetjük a harcot a kellemetlen tünet ellen, de elhúzódó fájdalom esetén mindenképpen keressük fel az orvost.

Táplálkozási tanácsok 65 év felettieknek

A 65 év felettiek táplálkozása külön odafigyelést igényel, esetükben ugyanis gyakoribb, hogy az emésztés, így a tápanyagok felszívódása sem működik már megfelelően. Különösen fontos számukra a fehérjebevitel, a rendszeres folyadékfogyasztás, illetve szükség esetén a kalcium, a B12- és a D-vitamin pótlása.