Menü

Mosogasson természetesebben!

Egyáltalán nem mindegy, hogy mivel mosogatunk, mivel a háztartási szerek közül a mosogatószerrel kerülünk a legközvetlenebb kapcsolatba. Azon kívül, hogy a bőrünkhöz ér mosogatás közben, a tányérokon, poharakon, edényeken keresztül közvetlenül a szervezetünkbe kerülnek a mosogatószerben található összetevők.

Tud róla, hogy miket tartalmaznak a boltokban kapható mosogatószerek? Sajnos rengeteg vegyszerrel vannak tele, amelyek nagyon környezetszennyezőek. Innen pedig egyenesen arányos, hogy az emberi szervezetre sincsenek jó hatással. Ezek a mesterséges összetevők főleg színezékek, illatosítók, zsírtalanító anyagok, tenzidek és foszfátok. Az előbbi hatása az emberi szervezetre, hogy segíti az élelmiszer-adalékanyagok felszívódását (amik általában szintén nagyon egészségtelenek), bár állítólag az edények szép fényesek lesznek tőle, a foszfátok sem a környezetbarát tulajdonságukról híresek, hiszen megakadályozzák, hogy a baktériumok lebontsák a szennyvízben található anyagokat, és a természetes vizeknél a foszfát kóros algásodást idéz elő.

Ismeretes a vegyszerek rákkeltő hatása, és a mosogatószerek révén ezeket a vegyi anyagokat a saját tányérunkon tálaljuk az ételekkel együtt! Megoldás lehet a természetes mosogatószerek használata. Léteznek öko mosogatószerek, mind folyékony, mind mosogatógéphez alkalmazható formában. Kevésbé örvendetes tény, hogy az áruk elég borsos, legalább dupla annyiba kerülnek, mint a bolti készítmények. Haladó háziasszonyok házilag is készíthetnek mosogatószert. Ezek állhatnak mosószódából, mosószappanból, mosódió kifőzött levéből, szódabikarbónából, ecetből, citromléből, konyhasóból és illóolajokból, stb.

Nagyon fontos azonban, hogy ezek egy része marhatja a bőrt, így esetükben gumikesztyű alkalmazása kötelező! Az sem mindegy, hogy milyen típusú edényt melyik természetes készítménnyel mosogat, mivel némelyik árthat azok felületének, például a mosószóda tönkreteheti a teflonbevonatot. A házi receptek alapján készült mosogatószerek használata elsőre furcsa lehet: nem habzik, más az állaga, mint a mosogatógéleknek, és esetleg ecetes öblítés szükséges az ilyen típusú mosogatás után. 

Fotó::
pixabay.com

Elhíznak a gyerekek az online világban?

Az otthoni tanulás, home office, online lét bizony kedvez a túlsúly megjelenésének. Kevesebbet mozgunk mi is és a gyerekek is, a testnevelés órák hiányoznak, gép előtt ülünk, a kamaszok nagy többsége egész nap a szobájában kuksol. Valóban sokat híznak a járvány idején a gyerekek?

Az alacsony vérnyomás hatásai

Az alacsony vérnyomás a génekbe van bekódolva. S ha nem okoz nagy gondot, az alacsony vérnyomásra, csak a vérnyomás mérésénél jönnek rá.

A sikeres vállalkozás titkai

A legjobbnak vélt ötlet a zsebünkben, elegendő forrás a számlánkon, lelkesedésünk töretlen, belevágunk egy saját vállalkozásba.

Y és a Z generáció a munkaerőpiacon

A vállalatok folyamatosan keresik az ideális megoldást a fiatal tehetségek kiválasztására és megtartására. Az igazi kihívás a cégek számára – még úgy is, hogy az Y és Z generációs munkavállalók egyre többen vannak a munkaerőpiacon – a tehetségek megszólítása és érdeklődésének felkeltése a szervezet és a munka világa iránt.

Tippek a frontot okozó tünetek ellen

Az időjárás, a frontok alakulása sokunk életét befolyásolja napi szinten, akár tudunk róla, akár nem. Vannak ugyanis, akik nem is hozzák összefüggésbe az időnkénti elviselhetetlen fejfájásukat, ízületi fájdalmaikat, rossz közérzetüket, például egy közelgő melegfront érkezésével.