Menü

Rendszer kontra igény- Anyai dilemmák

Nem könnyű azoknak az anyáknak, akik minden erejükkel optimális gyereknevelésre törekednek, minden babával kapcsolatos kérdést megfontolnak, elemeznek, utána olvasnak egyszóval dilemmáznak. Fejükben pedig a kérdéseket nem válaszok, hanem újabb kérdések és dilemmák követik.

A sok-sok baba körül felvetődő dilemmák (lásd cumihasználat) királynője, hogy mi a fontosabb a rendszer, napirend kialakítása már a kezdetektől, vagy az igény szerinti gondozás, ellátás. Érvek és ellenérvek mindkét „ideológia” mellett akadnak bőven, szóval a „dilemmázós” anyukák törhetik rajta a fejüket napestig.

A rendszeresség kiegyensúlyozottabbá teszi mind a baba, mind az anya napjait. Kiszámíthatóbbá válik, hogy a baba mikor éhes vagy mikor van szüksége alvásra, így a külső programok is jobban tervezhetőek. De mielőtt az „átgondolós” anyuka fejében megszületne a megnyugtató válasz, döntés a napirend mellett, máris számtalan „de” fogalmazódik meg. A babák ugyanis nem biorobotok, ahogyan a felnőttek sem, ők sem mindig ugyanakkor éheznek meg, nem esznek mindig ugyanannyit, ráadásul egy-egy hasfájás, vagy fogzás miatti nyűgösség azonnal szétzilálja a napot.

Aztán persze a legtöbb anya rájön, hogy ezekre a kérdésekre nincs helyes vagy helytelen válasz. A babák túlélő ösztöne rendkívül erős, mely egyben azt is jelenti, hogy teljesen alkalmazkodnak az adott család ritmusához, és az anyai elvárásokhoz. A kulcskérdés tehát valójában az anya személyisége, hiszen nem tudunk önmagunkból kivetkőzni, hűen magunkhoz kell döntéseket hoznunk és az biztosan jó lesz a babánknak is. A babák igény szerinti ellátása kellő rugalmasságot igényel az anyától, a rendszeresség, napirend kialakítása pedig következetességet.

Egyébként a „megfontolgatós” anyák is a második gyerek után hamar ösztönössé válnak.

Fotó:
pixabay.com

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.