Menü

Argánolaj – kend a hajadra!

Az argánolaj, a Marokkóból származó csodaszer manapság az egyik legközkedveltebb hajápolási szer a natúrtermékek között. Nem véletlenül, hiszen általa gyakorlatilag újjászületik a haj. Ezen kívül még sok másra is alkalmazható az argánfa diószerű terméséből nyert olaj.

Hogy rögtön a hátrányaival kezdjünk, mielőtt ódákat zengünk róla, az argánolaj ára és illata sokakat elrettent. Sajnos elég magas árfekvésű termék, tekintve, hogy a feltört magokból állítólag a mai napig kézzel nyerik az olajat. Aki őszölni-telelni indul az argán őshazájába, esetleg Tunéziába, annak érdemes lehet helyben nézelődni, mert sokkal olcsóbban beszerezhető, mint kis hazánkban, ahol az 50 ml-es kiszerelés kb. 2200 - 3000 Ft-ba kerül. Viszont a látszat csal, és igencsak sokáig elegendő ez a mennyiség. A másik, ami elrettentő lehet, az az argánolaj illata – bár a szag talán kicsit pontosabb megfogalmazás. Mivel a valódi argánolaj eredetileg nem illatosított, önmagában eléggé fura, bár idővel megszokható szaga van. Azonban ez se rettentsen el senkit: megéri az áldozat…

Noha manapság már sok argánolajjal dúsított – vagy annak hívott – termék van forgalomban, a saját kevergetés helyett használhatóak a késztermékek is, és még a furcsa illat miatt sem kell aggódnunk. Érdemes azonban végigböngészni a címkéket, hogy valóban tartalmaz-e a termék argánt, valamint hogy hányadik helyen szerepel az összetevőlistában. Sokszor ugyanis mindez csak reklámfogás…

Térjünk a lényegre: az argánolaj csodákat művel a hajjal. Alkalmazható akár száraz, akár zsíros hajra, mindegyiken segít – a száraz hajat élettel telivé és erőssé varázsolja, a zsíros típusú haj esetén pedig meggátolja a zsírosodást. Ez utóbbit az olajos állag miatt kevesen gondolják, de érdemes kipróbálni a klasszikus hajpakolási módszerekkel: kenjük a fejbőrre, valamint oszlassunk el belőle a hajon, és hagyjuk rajta az olajat éjszakára, vagy legalább negyed – fél órára hajmosás előtt. Hajvégápolóként is kiválóan alkalmas! Már néhány csepp segít a hajon, így gazdaságosan alkalmazható.

Ezen kívül arcápolóként, éjszakai krém helyett is használják, mert kiváló hidratáló – ránctalanító hatással rendelkezik. Akinek nehezen szívja be a bőre, az keverjen belőle néhány cseppet a saját arckrémébe, vagy a házilag összeállított arckencébe, mert így is szuper hatása lesz. Ugyanígy kézápolásra is alkalmazzák, valamint a testápolóba is érdemes kutyulni belőle, ugyanis felveszi a küzdelmet a narancsbőrrel. Várandós nők is bátran kipróbálhatják a terhességi csíkok, striák megelőzésére, mivel még a sokszor erre a célra hirdetett olívaolajnál is sokkal hatásosabb, hiszen annál háromszor több E-vitamin található benne.

Ugye mennyi mindenhez használható? 

Fotó:
pixabay.com

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.