Menü

Könyvismertető: Orwell - 1984

Könyvbemutató sorozatunk tagja ismét egy klasszikus, a szó nemes értelmében. A szépirodalmi mű rengeteg eleme vált ugyanis a hétköznapi beszéd részévé, szállóigévé, mondhatjuk hát, hogy ismerete a műveltség részét képezi. Az 1984 nem kötelező olvasmány általában, mégis az lehetne, mert bár fikció, nagyon pontos képet ad a szocialista, diktatórikus államrendszerről.

Bár a nevezett évszámra is jól ráilleszthető a politikai környezet, Orwell regényét 1949-ben adták ki először. Az író akkor még nem tudhatta, hogy szépen illeszkedik majd a fiktív módon megnevezett évszámra is a cselekmény. Már csak a magyar történelem ismeretében is érdemes az olvasásába fogni, mert bár sarkított világot fogalmaz meg, mégis éppen ezáltal vezet be igazán abba, hogy mit jelent az emberi lélekre és elmére nézve a teljes elnyomás és beszabályozás.

A műfaja a disztópia, ami negatív utópiát, negatív képzetet jelent. Ennek megfelelően „kellőképpen” nyomasztó mű. Nem a stresszes napok utáni könnyed kikapcsolódáshoz alkalmas, de gondolkodni szerető olvasóknak kifejezetten ajánlott. Egyszerre vetül elénk múlt, jelen és jövő helyzete, visszariasztó lehetőségei.

A cselekmény szerint Winston a Pártnak dolgozik: az a feladata, hogy megmásítsa a könyvek, újságcikkek, egyéb nyomtatott anyagok tartalmát annak megfelelően, ahogy azt éppen az adott nap megkívánja. Méghozzá újbeszél nyelven, mert a Párt vadonatúj nyelvet alkot, hogy ezzel is megfelelően alakítsa még a gondolkodást is. A párt, azaz az Angszoc egyszer Eurázsiával, egyszer Keletázsiával áll háborúban, másnap pedig a csokoládé fejadag csökkenését is növekedésnek kell beállítani. De mindebben hinni kell, mintha valóban megtörtént volna. Winstonnak ez nem igazán sikerül, de ebben a környezetben úgy látja, mindezzel egyedül van. Mivel a történelmet meghamisítják minden létező tárggyal, épülettel egyetemben, így a főhősünk is elbizonytalanodik, hogy vajon igazak-e az emlékei? Akármennyire is nem szabadna és veszélyes, próbál kapaszkodót találni, hogy ki az, aki hasonlóan érez. Van egy irányzat, Goldsteinéké, akik a Párt megdöntésére törekednek, ők a legfőbb ellenség, akiket irányzott gyűlöletpercek keretében kell közösségileg utálni. Bár Winston próbálkozik ezt az arcára erőltetni, de a zárt ajtók mögött, amikor sikerül elbújnia a folyton beszélő, és mellette mindent látó teleképek elől, akkor naplójával osztja meg a gondolatait – ezzel pedig egyértelműen az életét kockáztatja.

Közben megismerkedik a csinos Juliával, noha a szerelem is tiltott az Angszoc elvei szerint, és a szexualitás csak a pártkatonák nemzésére alkalmas kötelező cselekedet.

Vajon eltitkolható-e a kapcsolatuk egy olyan világban, amiben mindenhol gyanúsan figyelő szemek veszik körül az embereket? Sikerülhet-e betörnie a diktatúrának a másként gondolkodókat? Mennyire képes egy rendszer uralni minden gondolatot és tettet, és milyen hatással van ez az emberi kapcsolatokra?

Ehhez hasonló érdekes kérdésekre kaphatunk választ a könyv elolvasásával. Olyan lélektani ismeretekre tehetünk szert, amelyeket a történelemkönyveknek nincs lehetősége visszaadni, de a jelenünkben is aktuálisak lehetnek ezek a kérdések. 

Fotó:
pixabay.com

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Milyen munka illik hozzám?

A karrier életünk fontos meghatározója, amely szinte minden életszakaszunkat befolyásolja. Felnőttkorban időnk jelentős részét munkánkkal, munkatársainkkal töltjük, és az általunk végzett tevékenység erősen alakítja mindennapjainkat, életstílusunkat, felfogásunkat, és személyes kapcsolati hálónkat is. Nem véletlen, hogy már egészen kicsiként felteszik a kérdést, hogy “mi leszel, ha nagy leszel”.

Fenntartható nyaralás

Lassan kezdődik a nyaralási szezon, és ennek okán érdemes belegondolni abba, hogyan is tehetnénk fenntarthatóbbá az utazásunkat. Sokszor elég néhány apróságot megváltoztatni az úti tervben és Földünk is velünk örülhet kikapcsolódásunk közben. Ebben a cikkben néhány ötletet olvashattok a környezetbarát nyaralásról!