Menü

Sütőtök: nyersen is kiváló

Nagyobbik gyerekünk imádta, akár mindennap örömmel fogyasztotta a belőle készült pürét. A rokonok viccesen megjegyezték, talán szoláriumba hordom azért ilyen barna a gyerek, pedig csak sütőtököt evett minden áldott nap.

A sütőtök színéről a laikus is kitalálhatja, igen magas karotin tartalommal rendelkezik, vagyis, ha sokat eszünk belőle szép barnás lesz a bőrünk. Ráadásul igazi vitaminbomba: A, E, B és C vitaminokban gazdag zöldségről beszélünk. Éppen ezért a hagyományos népi gyógyászat, valamint a természetgyógyászok is szívesen ajánlják az egészség megőrzésére, illetve egyes betegségek kialakulásakor.

Régen úgy tartották a szegények eledele. Egy-két palántából komoly mennyiség megtermelhető, egy család egész téli szükségletét leszedhetjük ezekről a bokrocskákról. Könnyen tárolható hűvös és száraz helyen. Minél sárgább a húsa, annál édesebb.

De ne csak azt gondoljuk, hogy mindössze sütve fogyasztható. A sütőtök felhasználása igen sokféle:  szerecsendióval, gyömbérrel fűszerezve kiváló krémlevest készíthetünk belőle. De akár muffinok, pogácsák, sütemények, lekvárok ízletes hozzávalója is lehet.

Nyersen salátákhoz fogyaszthatjuk, vagy önmagában is elrágcsálható. Érdemes leturmixolni, hiszen a leve komoly gyógyhatással bír és nagyon finom is. A leve kifejezetten erős gyulladásgátló, csökkenti az asztmás, allergiás rohamokat, a megfázásos, meghűléses betegségek tüneteit.

Azonban arról se feledkezzünk meg, hogy a sütőtök antioxidáns tartalma igen magas, megköti a szabadgyököket, így az egészség megőrzésében fontos szerepet játszik főleg a téli időszakban.

Sok-sok napfény-, vagyis D-vitamint tartalmaz, de A- és E-vitamin tartalma is jelentős ­ a bőr, a köröm, a haj épségének megtartását segíti. Sebgyógyító, ugyanakkor a pattanásokat is gyógyítja.

Közép- és Dél-Amerikából ered, az indiánok sem csupán táplálékul használták. Talán nem véletlen, hogy Amerika felfedezése óta világhódító utat járt be és nemcsak mindenütt termelik, hanem kedvelik is.

Hazánkban egyes vidékeken mézet csurgatnak rá és fahéjjal, szegfűszeggel fűszerezve sütik meg, de önmagában megsütve is igen ízletes, édes és kalória kímélő finomság.

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.