Menü

Az élet fűszerének tartják

Az Indiából származó kurkuma jellegzetes fűszernövény, amit az élelmiszeripar festékanyagnak, az orvostudomány pedig gyógyszerekhez használ fel. Nem véletlenül tartják őshazájában az élet fűszerének.

A kurkuma az ázsiai konyha jellegzetes fűszere, különleges aromája és erős, sárga színe miatt könnyen felismerhető bármely ételben. A növény a gyömbérfélékhez tartozik, a gyökeréből nyerik ki a sárga port, de a szárát is felhasználják, sőt gyógyító italt préselnek ki belőle.

Az indiai gyógyászat már évezredek óta használja, rendkívül sokrétűen. Erős gyulladáscsökkentő, vírus- és baktériumölő, fertőtlenítő hatású, lázcsillapító. A gyomorbántalmakra a létező legjobb gyógyír, serkenti az emésztést, visszafogja a gyomorsav termelődést, felfúvódás, bélgörcsök esetén is bevethető. Indiában például a kurkuma rendszeres fogyasztásával magyarázzák, hogy a bélrendszert érintő daganatos megbetegedések száma gyakorlatilag nulla, vagy igen elenyésző.

Az indiai, hindu nők vízzel hígítva arclemosóként alkalmazzák a mai napig bőrmegújító képessége miatt. Csökkenti, megszünteti a pattanásokat, mitesszereket, támogatja a kollagén termelődést is.

Kiváló vérhígító, így gátolja a vérrögök, a mélyvénás trombózis kialakulását. Sokan ízületi panaszokat gyógyítanak vele.

Nehéz felsorolni valamennyi jótékony hatását, hiszen rendkívül univerzális gyógynövény. Azt azonban mindenképpen meg kell említeni, hogy már a rákkutatás is felfedezte magának. Számos kísérlet bizonyítja, hogy a rákos sejtek növekedését erőteljesen gátolja. Fontos tulajdonsága, hogy megakadályozza a daganat vérellátását biztosító érrendszer kialakulását, s a rákos sejteket önmaguk megsemmisítésére ösztönzi.

Azonban amellett a tény mellett sem szabad szó nélkül elmenni, hogy a szakemberek eddig nem tudták megállapítani pontosan, mekkora adag szükséges ahhoz, hogy kifejthesse jótékony hatásait, illetve, hogy a szervezetben, a gyomron, a bélrendszeren kívül máshová is eljut-e. Egyelőre azt feltételezik, a belekben képes legnagyobb mennyiségben felszívódni, ott képes jótékonyan befolyásolni a szervek működését, máshová azonban csak minimális, vagy említésre sem méltó mennyiségben jut el.

Fotó:
pixabay.com

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.