Menü

Az élet fűszerének tartják

Az Indiából származó kurkuma jellegzetes fűszernövény, amit az élelmiszeripar festékanyagnak, az orvostudomány pedig gyógyszerekhez használ fel. Nem véletlenül tartják őshazájában az élet fűszerének.

A kurkuma az ázsiai konyha jellegzetes fűszere, különleges aromája és erős, sárga színe miatt könnyen felismerhető bármely ételben. A növény a gyömbérfélékhez tartozik, a gyökeréből nyerik ki a sárga port, de a szárát is felhasználják, sőt gyógyító italt préselnek ki belőle.

Az indiai gyógyászat már évezredek óta használja, rendkívül sokrétűen. Erős gyulladáscsökkentő, vírus- és baktériumölő, fertőtlenítő hatású, lázcsillapító. A gyomorbántalmakra a létező legjobb gyógyír, serkenti az emésztést, visszafogja a gyomorsav termelődést, felfúvódás, bélgörcsök esetén is bevethető. Indiában például a kurkuma rendszeres fogyasztásával magyarázzák, hogy a bélrendszert érintő daganatos megbetegedések száma gyakorlatilag nulla, vagy igen elenyésző.

Az indiai, hindu nők vízzel hígítva arclemosóként alkalmazzák a mai napig bőrmegújító képessége miatt. Csökkenti, megszünteti a pattanásokat, mitesszereket, támogatja a kollagén termelődést is.

Kiváló vérhígító, így gátolja a vérrögök, a mélyvénás trombózis kialakulását. Sokan ízületi panaszokat gyógyítanak vele.

Nehéz felsorolni valamennyi jótékony hatását, hiszen rendkívül univerzális gyógynövény. Azt azonban mindenképpen meg kell említeni, hogy már a rákkutatás is felfedezte magának. Számos kísérlet bizonyítja, hogy a rákos sejtek növekedését erőteljesen gátolja. Fontos tulajdonsága, hogy megakadályozza a daganat vérellátását biztosító érrendszer kialakulását, s a rákos sejteket önmaguk megsemmisítésére ösztönzi.

Azonban amellett a tény mellett sem szabad szó nélkül elmenni, hogy a szakemberek eddig nem tudták megállapítani pontosan, mekkora adag szükséges ahhoz, hogy kifejthesse jótékony hatásait, illetve, hogy a szervezetben, a gyomron, a bélrendszeren kívül máshová is eljut-e. Egyelőre azt feltételezik, a belekben képes legnagyobb mennyiségben felszívódni, ott képes jótékonyan befolyásolni a szervek működését, máshová azonban csak minimális, vagy említésre sem méltó mennyiségben jut el.

Fotó:
pixabay.com

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

A nap legfontosabb étkezése cukorbetegként

A reggelit egyébként is a nap legfontosabb étkezésének tartják, de cukorbetegnél kiemelt fontosságú, mivel indítják a napot.

Mi az a chutney és hogyan lehet elkészíteni?

Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, megismerni különböző konyhákat, élvezik a gasztronómia világát, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t. egy indiai eredetű szószról van szó, mely különböző összetevőkből áll, ezek lehetnek gyümölcsök, de legtöbbször azonban zöldségekből készül. a chutney kiváló kísérője a burgonyának, sajtoknak és húsoknak.

Ne keressen tovább – ez a legjobb természetes édesítő

Sokan használnak alternatív megoldásokat a cukor helyett, de a megfelelő édesítőt megtalálni nehezebb feladat, mint gondolnánk.

A kínai népi orvoslás a ,,halhatatlanság növényeként” említi az ötlevelű ginzenget

A Jiaogulan a déli kínai hegyekből származik, de fokozatosan terjed Thaiföldön és Japánban. A tökcsalád kúszó növényének botanikus neve Gynostema ötlevelű (Gynostemma pentaphyllum), de megtalálhatjuk déli ginzeng, xianxao (Kína) vagy amazachur (Japán) is.