Menü

Az élet fűszerének tartják

Az Indiából származó kurkuma jellegzetes fűszernövény, amit az élelmiszeripar festékanyagnak, az orvostudomány pedig gyógyszerekhez használ fel. Nem véletlenül tartják őshazájában az élet fűszerének.

A kurkuma az ázsiai konyha jellegzetes fűszere, különleges aromája és erős, sárga színe miatt könnyen felismerhető bármely ételben. A növény a gyömbérfélékhez tartozik, a gyökeréből nyerik ki a sárga port, de a szárát is felhasználják, sőt gyógyító italt préselnek ki belőle.

Az indiai gyógyászat már évezredek óta használja, rendkívül sokrétűen. Erős gyulladáscsökkentő, vírus- és baktériumölő, fertőtlenítő hatású, lázcsillapító. A gyomorbántalmakra a létező legjobb gyógyír, serkenti az emésztést, visszafogja a gyomorsav termelődést, felfúvódás, bélgörcsök esetén is bevethető. Indiában például a kurkuma rendszeres fogyasztásával magyarázzák, hogy a bélrendszert érintő daganatos megbetegedések száma gyakorlatilag nulla, vagy igen elenyésző.

Az indiai, hindu nők vízzel hígítva arclemosóként alkalmazzák a mai napig bőrmegújító képessége miatt. Csökkenti, megszünteti a pattanásokat, mitesszereket, támogatja a kollagén termelődést is.

Kiváló vérhígító, így gátolja a vérrögök, a mélyvénás trombózis kialakulását. Sokan ízületi panaszokat gyógyítanak vele.

Nehéz felsorolni valamennyi jótékony hatását, hiszen rendkívül univerzális gyógynövény. Azt azonban mindenképpen meg kell említeni, hogy már a rákkutatás is felfedezte magának. Számos kísérlet bizonyítja, hogy a rákos sejtek növekedését erőteljesen gátolja. Fontos tulajdonsága, hogy megakadályozza a daganat vérellátását biztosító érrendszer kialakulását, s a rákos sejteket önmaguk megsemmisítésére ösztönzi.

Azonban amellett a tény mellett sem szabad szó nélkül elmenni, hogy a szakemberek eddig nem tudták megállapítani pontosan, mekkora adag szükséges ahhoz, hogy kifejthesse jótékony hatásait, illetve, hogy a szervezetben, a gyomron, a bélrendszeren kívül máshová is eljut-e. Egyelőre azt feltételezik, a belekben képes legnagyobb mennyiségben felszívódni, ott képes jótékonyan befolyásolni a szervek működését, máshová azonban csak minimális, vagy említésre sem méltó mennyiségben jut el.

Fotó:
pixabay.com

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.