A tudás megvan, a tudatosság nem
- Dátum: 2014.11.09., 20:04
- Étkezés, felnőtt, gyermek, reggeli, táplálkozás
A felmérések szerint az egészséges táplálkozás fontosságával és alapelveivel nagyon sok ember tisztában van. A valóság azonban más mutat, az ismeretek megvannak, a tudatosság mégis hiányzik a gyakorlatból.
Itt van például a reggeli kérdése. Az emberek jelentős része tisztában van vele, hogy a nap első étkezése igenis fontos. Az emberek azt is tudják, hogy mi az, amire ilyenkor leginkább szüksége van a szervezetüknek.
A tudás azonban sajnos nem sokat ér akkor, ha mindezt a gyakorlatba nem ültetjük át. Sokan még mindig azt a „bevált” módszert követik, hogy felkelés után végy magadhoz egy jó erős kávét, hajtsd le, pislogj kettőt és már indulhatsz is dolgozni. Nem sokkal jobb irány a különböző édességek, cukorral teli péksütemények, kekszek, fehér lisztes pékáruk világa sem.
A nap első étkezése pedig nagyon fontos mind az energia, mind az egészség szempontjából. A helytelen módszerekre több későbbi megbetegedés, kór, például az elhízás, vagy a cukorbetegség is visszavezethető.
A felnőttek reggelije ráadásul általában alaposan kihat a gyermekek étkezésére is, magyarán: a felnőtt magatartása, példája határozza meg, hogy ilyenkor mit eszik és mihez szokik hozzá a kicsi.
Sajnos e felelőtlenség miatt a gyerekek jelentős része nem részesül megfelelő reggeliben. Kevés zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt (vagy egyáltalán nem is eszik ilyesmit), valamint a pékárukat tekintve több fehér lisztből készült terméket vesz magához, mint teljes kiőrlésűt.
Az energia kérdése pedig a gyermek szempontjából is nagyon fontos, ha nem jutnak megfelelő tápanyaghoz, akkor az a teljesítményre (a fizikaira és az agyira egyaránt) is kihat. Az egészségügyi hátrányokat pedig felesleges is hangsúlyozni. Mindenki tudja. Csak nagyon kevés közülük a cselekvő...
Fotó:
pixabay.com
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.