Menü

A tudás megvan, a tudatosság nem

A felmérések szerint az egészséges táplálkozás fontosságával és alapelveivel nagyon sok ember tisztában van. A valóság azonban más mutat, az ismeretek megvannak, a tudatosság mégis hiányzik a gyakorlatból.

Itt van például a reggeli kérdése. Az emberek jelentős része tisztában van vele, hogy a nap első étkezése igenis fontos. Az emberek azt is tudják, hogy mi az, amire ilyenkor leginkább szüksége van a szervezetüknek.

A tudás azonban sajnos nem sokat ér akkor, ha mindezt a gyakorlatba nem ültetjük át. Sokan még mindig azt a „bevált” módszert követik, hogy felkelés után végy magadhoz egy jó erős kávét, hajtsd le, pislogj kettőt és már indulhatsz is dolgozni. Nem sokkal jobb irány a különböző édességek, cukorral teli péksütemények, kekszek, fehér lisztes pékáruk világa sem.

A nap első étkezése pedig nagyon fontos mind az energia, mind az egészség szempontjából. A helytelen módszerekre több későbbi megbetegedés, kór, például az elhízás, vagy a cukorbetegség is visszavezethető.

A felnőttek reggelije ráadásul általában alaposan kihat a gyermekek étkezésére is, magyarán: a felnőtt magatartása, példája határozza meg, hogy ilyenkor mit eszik és mihez szokik hozzá a kicsi.

Sajnos e felelőtlenség miatt a gyerekek jelentős része nem részesül megfelelő reggeliben. Kevés zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt (vagy egyáltalán nem is eszik ilyesmit), valamint a pékárukat tekintve több fehér lisztből készült terméket vesz magához, mint teljes kiőrlésűt.

Az energia kérdése pedig a gyermek szempontjából is nagyon fontos, ha nem jutnak megfelelő tápanyaghoz, akkor az a teljesítményre (a fizikaira és az agyira egyaránt) is kihat. Az egészségügyi hátrányokat pedig felesleges is hangsúlyozni. Mindenki tudja. Csak nagyon kevés közülük a cselekvő...

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.