A tudás megvan, a tudatosság nem
- Dátum: 2014.11.09., 20:04
- Étkezés, felnőtt, gyermek, reggeli, táplálkozás
A felmérések szerint az egészséges táplálkozás fontosságával és alapelveivel nagyon sok ember tisztában van. A valóság azonban más mutat, az ismeretek megvannak, a tudatosság mégis hiányzik a gyakorlatból.
Itt van például a reggeli kérdése. Az emberek jelentős része tisztában van vele, hogy a nap első étkezése igenis fontos. Az emberek azt is tudják, hogy mi az, amire ilyenkor leginkább szüksége van a szervezetüknek.
A tudás azonban sajnos nem sokat ér akkor, ha mindezt a gyakorlatba nem ültetjük át. Sokan még mindig azt a „bevált” módszert követik, hogy felkelés után végy magadhoz egy jó erős kávét, hajtsd le, pislogj kettőt és már indulhatsz is dolgozni. Nem sokkal jobb irány a különböző édességek, cukorral teli péksütemények, kekszek, fehér lisztes pékáruk világa sem.
A nap első étkezése pedig nagyon fontos mind az energia, mind az egészség szempontjából. A helytelen módszerekre több későbbi megbetegedés, kór, például az elhízás, vagy a cukorbetegség is visszavezethető.
A felnőttek reggelije ráadásul általában alaposan kihat a gyermekek étkezésére is, magyarán: a felnőtt magatartása, példája határozza meg, hogy ilyenkor mit eszik és mihez szokik hozzá a kicsi.
Sajnos e felelőtlenség miatt a gyerekek jelentős része nem részesül megfelelő reggeliben. Kevés zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt (vagy egyáltalán nem is eszik ilyesmit), valamint a pékárukat tekintve több fehér lisztből készült terméket vesz magához, mint teljes kiőrlésűt.
Az energia kérdése pedig a gyermek szempontjából is nagyon fontos, ha nem jutnak megfelelő tápanyaghoz, akkor az a teljesítményre (a fizikaira és az agyira egyaránt) is kihat. Az egészségügyi hátrányokat pedig felesleges is hangsúlyozni. Mindenki tudja. Csak nagyon kevés közülük a cselekvő...
Fotó:
pixabay.com
Egészséges nassolnivalók
Ha éppen sietünk valahová, vagy éppen még nincsen ebédidő, de megkívánunk valamit hajlamosak vagyunk egészségtelen édességeket vásárolni és fogyasztani. Pedig néhány egyszerű alternatívával könnyen egészségesebbé tehetjük még a nassolási szokásainkat is!
Amit a kókuszvízről tudni érdemes
A kókuszt mindenki ismeri, hiszen egyes országok alapvető élelmiszere, sokféleképpen felhasználják minden részét, ám a kókuszvízről kevesebbet hallunk, azon kívül, hogy finom. Nézzük, mire is jó nekünk.
A bento kultúrája
A bento kultúrája Japánból származik, és harmonikusan ötvözi a táplálkozást, az esztétikát és az egészséges életmódot. Ezek az előre összeállított dobozok igazán változatossá teheti étkezéseinket, és érdekes perspektívát ad, az előre elkészített ételek világának.
Mit jelent a korlátlan szavatosság?
Az élelmiszerek többségénél figyelni kell a lejárati időt, azonban jónéhány termék esetében korlátlan szavatosságról beszélhetünk. Melyek azok az élelmiszerek, amelyek - helyes tárolással - korlátlan ideig fogyaszthatók?
Gluténmentes étkezés előnyei
Az utóbbi években kimagasló hangsúlyt kapott az egészséges táplálkozás, mely jelentősen hozzájárult a gluténmentes élelmiszerek népszerűségéhez. A szupermarketek polcain egyre többször visszakacsintanak ránk a „Gluténmentes” feliratok, ráadásul számos étterem bővítette a kínálatát gluténmentes menüvel is.