Nem elég változatos a húsfogyasztásunk
- Dátum: 2015.01.09., 12:14
- ásványi anyag, bárányhús, birkahús, csicsóka, fehérje, galambleves, gyermekágy, hús, húsfogyasztás, húsleves, immunerősítés, kacsahús, nyúlhús, sült hús, változatos táplálkozás, vitaminforrás
A magyarok többsége csak disznó, valamint csirkehúst, esetleg még marhahúst fogyaszt, pedig a lehetőségek tárháza ennél hazánkban is sokkal szélesebb. Cikkünkben ismertetjük, hogy milyen húsokat és miért ajánlott még fogyasztani ezeken kívül.
A nyúlhús hasonlít a csirkehúshoz, és kismamáknak is ajánlott
A nyúlhús nemcsak ízében, hanem zsír- és energiatartalmában is hasonlít a csirkéhez. Nagyon egészséges, fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, viszont zsírszegény és alacsony az energiatartalma. Húsa kicsit szárazabb, de hasonlóan fehér, mint a csirkéé. Kismamáknak különösen ajánlják a fogyasztását, mivel rengeteg benne a vas és B12 vitamin. Készítsünk belőle tepsiben sütött nyulat olivaolajjal és fűszerekkel. Aprítsuk mellé, és egyben süssük a burgonyával, de egészségesebb köretként választhatunk édesburgonyát, vagy csicsókát is.
A koleszterinszegény birkahúst inkább külföldön fogyasztják
A birkahús szintén egészséges, ugyanis koleszterinszegény választás. Külföldön ezt tudják, így igen nagy kereslet mutatkozik a birkahúsra – ellentétben kis hazánkkal, ahol a birkapörköltön kívül gyakorlatilag ismeretlen, hogy mit lehet vele kezdeni. Pedig a bárányhús könnyen emészthető, és gyorsítja a vese, valamint a lépműködést. A sült báránycomb, a zöldséges bárányragu és a birkahúsleves is nagyon finomak.
A gyógyító galambleves
A régi időkben még gyakrabban tartottak galambokat, a húsukat pedig kórházaknak adták el, mivel híres volt a galambleves gyógyító, immunerősítő hatása. Szülés után is ajánlott a fogyasztása kismamáknak, ugyanis a segítségével gyorsabban épülnek fel és a gyermekágyból és hamarabb megerősödnek.
A kacsasült fogyasztása nem csak étteremben ajánlott
A magyarok többsége csak étteremben fogyaszt kacsahúst, ahol elegáns ételnek számít, főként a rosé kacsa. Pedig otthon is egyszerűen és könnyen elkészíthető, ráadásul a kacsa húsa a legegészségesebbek közé tartozik, ha megfelelően készítjük el. Amennyiben a bőrét, és az alatta lévő zsírréteget eltávolítjuk, úgy a húsa alig magasabb a zsírtartalma, mint a csirkehúsnak, ráadásul a kacsa húsa nagyon gazdag B vitaminokban. A híres kacsasült házilag is könnyen elkészíthető: fűszerezzük a kacsamellet sóval, borssal, és süssük meg olivaolajban. Szilvakompóttal, ribizlilekvárral és krumpli- vagy csicsókapürével tálalva nagyon finom.
Fotó:
pixabay.com
A zöld tea jótékony hatásai

A zöld tea számos jótékony hatással rendelkezik, amelyek közül több tudományosan is alátámasztott. Nézzük a legfontosabbakat!
Minden feldolgozott élelmiszer káros?

A feldolgozott élelmiszerek hatásai sokrétűek, és lehetnek pozitívak is, de gyakran inkább negatív következményekkel járnak, különösen, ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk őket. Vannak azonban feldolgozott élelmiszerek, melyek egészségesebbek, mint hinnénk.
Nem vehetnek energiaitalt a gyerekek

Április végén döntés született: megtiltották a 18 év alattiaknak az energiaitalok vásárlását. Tilos lesz 18 év alattiaknak energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni. A parlament 174 szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta a törvényjavaslatot.
Május 8-a a Magyar Fagylalt Napja

Édesszájúak figyelem! Május 8-a a Magyar Fagylalt Napját ünnepeljük, ezen a napon sok helyen féláron fagyizhat az egész ország. Önök részt fognak venni ezen a napon? Milyen fagylaltokat kedvelnek?
A cukros víz egészségesebb, mint az energiaital?

A sima cukros víz, vagyis a fehér cukor (szacharóz) oldat, ugyanolyan hatékony lehet a sportteljesítmény fokozásában, mint a drágább energia- vagy sportitalok. Ez különösen akkor igaz, ha a sportoló a maximumra törekszik, például verseny közben.