Nem elég változatos a húsfogyasztásunk
- Dátum: 2015.01.09., 12:14
- ásványi anyag, bárányhús, birkahús, csicsóka, fehérje, galambleves, gyermekágy, hús, húsfogyasztás, húsleves, immunerősítés, kacsahús, nyúlhús, sült hús, változatos táplálkozás, vitaminforrás
A magyarok többsége csak disznó, valamint csirkehúst, esetleg még marhahúst fogyaszt, pedig a lehetőségek tárháza ennél hazánkban is sokkal szélesebb. Cikkünkben ismertetjük, hogy milyen húsokat és miért ajánlott még fogyasztani ezeken kívül.
A nyúlhús hasonlít a csirkehúshoz, és kismamáknak is ajánlott
A nyúlhús nemcsak ízében, hanem zsír- és energiatartalmában is hasonlít a csirkéhez. Nagyon egészséges, fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, viszont zsírszegény és alacsony az energiatartalma. Húsa kicsit szárazabb, de hasonlóan fehér, mint a csirkéé. Kismamáknak különösen ajánlják a fogyasztását, mivel rengeteg benne a vas és B12 vitamin. Készítsünk belőle tepsiben sütött nyulat olivaolajjal és fűszerekkel. Aprítsuk mellé, és egyben süssük a burgonyával, de egészségesebb köretként választhatunk édesburgonyát, vagy csicsókát is.
A koleszterinszegény birkahúst inkább külföldön fogyasztják
A birkahús szintén egészséges, ugyanis koleszterinszegény választás. Külföldön ezt tudják, így igen nagy kereslet mutatkozik a birkahúsra – ellentétben kis hazánkkal, ahol a birkapörköltön kívül gyakorlatilag ismeretlen, hogy mit lehet vele kezdeni. Pedig a bárányhús könnyen emészthető, és gyorsítja a vese, valamint a lépműködést. A sült báránycomb, a zöldséges bárányragu és a birkahúsleves is nagyon finomak.
A gyógyító galambleves
A régi időkben még gyakrabban tartottak galambokat, a húsukat pedig kórházaknak adták el, mivel híres volt a galambleves gyógyító, immunerősítő hatása. Szülés után is ajánlott a fogyasztása kismamáknak, ugyanis a segítségével gyorsabban épülnek fel és a gyermekágyból és hamarabb megerősödnek.
A kacsasült fogyasztása nem csak étteremben ajánlott
A magyarok többsége csak étteremben fogyaszt kacsahúst, ahol elegáns ételnek számít, főként a rosé kacsa. Pedig otthon is egyszerűen és könnyen elkészíthető, ráadásul a kacsa húsa a legegészségesebbek közé tartozik, ha megfelelően készítjük el. Amennyiben a bőrét, és az alatta lévő zsírréteget eltávolítjuk, úgy a húsa alig magasabb a zsírtartalma, mint a csirkehúsnak, ráadásul a kacsa húsa nagyon gazdag B vitaminokban. A híres kacsasült házilag is könnyen elkészíthető: fűszerezzük a kacsamellet sóval, borssal, és süssük meg olivaolajban. Szilvakompóttal, ribizlilekvárral és krumpli- vagy csicsókapürével tálalva nagyon finom.
Fotó:
pixabay.com
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.