Menü

A sokszínű C-vitamin forrás

Készítenek belőle teát, bort, lekvárt, olajat, bólét, de ízesítenek a segítségével például salátákat is. Mégsem sokszínűsége miatt fontos, hanem elsősorban magas C-vitamin tartalma okán. Közismert és közkedvelt növény.

A csipkebogyó nagyon népszerű növény, amely voltaképpen a vadrózsa és a japán rózsa áltermése. Gyógyhatású. Aki vidéken nőtt fel, kapásból megismeri a kis piros/vörös bogyót (amely éretlenül még inkább narancsszínű), s azt is tudja, mikor (az ősz közepén, végén) és hogyan (a kocsánynál vágják le) szedik, takarítják be. Leszedés után általában rövid időn belül felhasználják, egyrészt azért, mert gyorsan romlik a tápértéke, másfelől hamar avasodik.

Többféle értékes hatóanyag található benne, de az első és legfontosabb a magas C-vitamin tartalom. A csipkebogyó így immunerősítő hatású, azaz segíti a szervezet védekezőképességét, emellett erősíti a csontképződést és a vérerek falára is jótékonyan hat. Kezelésre és megelőzésre is használja a gyógyászat.

Felhasználása, mint említettük, igen sokrétű. Természetesen a tea és a lekvár a két legismertebb termék, amelyet belőle készítenek. Fontos odafigyelni arra, hogy a csipkebogyót hideg eljárással készítsük el, különben a C-vitamin tartalmat könnyen elveszíthetjük.

Magjából olajat is készítenek, a kinyert anyaggal a sérült, sebes, vagy nap égette bőrt kezelik.

Fotó:
pixabay.com

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani