A sokszínű C-vitamin forrás
- Dátum: 2015.01.20., 14:17
- C-vitamin, Csipkebogyó, hatóanyag, immunerősítő, immunrendszer, lekvár, tea
Készítenek belőle teát, bort, lekvárt, olajat, bólét, de ízesítenek a segítségével például salátákat is. Mégsem sokszínűsége miatt fontos, hanem elsősorban magas C-vitamin tartalma okán. Közismert és közkedvelt növény.
A csipkebogyó nagyon népszerű növény, amely voltaképpen a vadrózsa és a japán rózsa áltermése. Gyógyhatású. Aki vidéken nőtt fel, kapásból megismeri a kis piros/vörös bogyót (amely éretlenül még inkább narancsszínű), s azt is tudja, mikor (az ősz közepén, végén) és hogyan (a kocsánynál vágják le) szedik, takarítják be. Leszedés után általában rövid időn belül felhasználják, egyrészt azért, mert gyorsan romlik a tápértéke, másfelől hamar avasodik.
Többféle értékes hatóanyag található benne, de az első és legfontosabb a magas C-vitamin tartalom. A csipkebogyó így immunerősítő hatású, azaz segíti a szervezet védekezőképességét, emellett erősíti a csontképződést és a vérerek falára is jótékonyan hat. Kezelésre és megelőzésre is használja a gyógyászat.
Felhasználása, mint említettük, igen sokrétű. Természetesen a tea és a lekvár a két legismertebb termék, amelyet belőle készítenek. Fontos odafigyelni arra, hogy a csipkebogyót hideg eljárással készítsük el, különben a C-vitamin tartalmat könnyen elveszíthetjük.
Magjából olajat is készítenek, a kinyert anyaggal a sérült, sebes, vagy nap égette bőrt kezelik.
Fotó:
pixabay.com
Amit a só fogyasztásáról tudni kell
Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.
A szem védelmét szolgáló vitaminok
A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?
Jön a gofri világnapja!
Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!
A homoktövis fogyasztásának lehetőségei
A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.
A torma nem csak húsvétkor hasznos
A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani