Menü

Mit egyenek házi kedvenceink?

Biztos, hogy a reklámban hirdetett állateledelek egyben a legjobbak is? Lehetséges, hogy az adott cég többet fordít reklámra, mint alapanyagra, vagy fejlesztésre? Laikusként viszont elég nehéz kiigazodni abban, hogy mivel is etessük a kutyát, macskát és egyéb szeretett házi kedvencünket.

Év elején sokakat meglepett a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) kutyaeledel-tesztje, amely során 41 száraztápot vizsgáltak komplex módon. Hazai és külföldi gyártásúak is górcső alá kerültek, és az eredmények részben meglepőek, amelyek mutatják: nem mindig a drágább a jobb. Az első helyezett például egy abszolút olcsónak számító szerb kutyaeledel, az Ecopet Natural lett. Úgy látszik, a szerbek remekelnek, mert a harmadik helyen szintén egy Szerbiából származó, bár már drágább kategóriát képező táp szerepel (Natural&Delicious). Az „ezüstérmet” a német Select Gold márka kapta. Azért mi magyarok sem panaszkodhatunk, mert a negyedik, hetedik és tizedik helyet is egy-egy magyar kutyatáp kapta. Igaz, a vizsgált kutyaeledelek nagyobb része, 68%-a volt magyar. A vizsgálat alapján a Dog Chow, a Pedigree és az Aldi teljes értékű kutyaeledelek szerepelnek a legjobbak között (ebben a sorrendben).

Bár az sem mindegy, hogy mit mivel hasonlítunk össze. A kutyás társadalom nagy sajnálatára sok, a körükben ismert és népszerű táp nem került a vizsgálati szériába, más „noname” márkák viszont igen. Így hát az összehasonlítás közel sem teljes körű, és érdemes egyéb teszteket, valamint az összetevőket olvasgatni.

Azt azért ne feledjük, hogy legyen szó bármilyen kisállatról, javasoltabb, ha változatos étrendet állítunk össze a számára. Így ajánlott váltogatni a táp márkákat (persze lehetőleg a jobbak közül keresgéljünk – mint látjuk, ez nem feltétlenül jelent anyagi terhet!), valamint a „házi kosztot”. Ez nem csak a meghagyott emberi maradékból állhat. Számos receptet találhatunk az interneten, hogy milyen házi készítésű, de olcsó kutya- és macskafinomságokat készíthetünk egyszerű összetevőkből, amelyek még egészségesek is. A nyuszik és madarak etetése házilag viszonylag egyszerű feladat, de legyen szó bármilyen kisállatról, melyet otthon tartunk, könnyű nem bolti eledelt találni a számukra. Na jó, a leopárd gekkó élő rovarokkal való etetését csak haladóknak javasoljuk… 

Fotó:
pixabay.com

Visszaszámlálunk

Ahol iskoláskorú a gyermek, ott bizony az augusztus 20-a utáni napokban elindul a visszaszámlálás. Az iskola és ovikezdés egyrészt jó, másrészt kicsit nehezen fogadja el az ember, hogy ismét korábban indulnak a reggelek és újra vár a mókuskerék.

Gyerekcsősz vagy bölcsőde?

Fiatal szülők egyik legsarkalatosabb kérdése az elmúlt időkben, hogy érdemes-e bébiszittert fogadniuk, vagy inkább maradjanak a bölcsöde-megoldásnál. Most összegyűjtöttük mindkettő előnyeit és hátrányait is, hogy könnyebb legyen a mérlegelés

Önállósodik a gyerek

Vajon hol és hogy kezdődik az önállósodás és mit tehet egy szülő, hogy megtalálja az arany középutat? Mi a jó döntés, mitől érzi a gyermekünk, hogy megbízunk benne, s mi az, amit még korai megengedni?

Erre figyelj ha kisgyerekkel mész strandolni

Kánikula, 35 fok, igazi nyár! A hőmérséklet az egekben, mindenki vízpartra menekül. Ez természetes, azonban ha gyermekekkel strandolunk, fokozott az óvatosság és az elővigyázatosság. Mi mindenre kell figyelnünk?

Mennyi kosz kell a gyereknek?

Kutatások tucatjait említhetném, amelyek bizonyítják, hogy a már-már sterilre takarított, szuper higiénikus környezet ártalmas lehet a gyerekeknek. Ezek szerint akkor mégis csak igaz a mondás, hogy évi egy kiló koszt meg kell ennie a gyereknek?