Menü

Mit egyenek házi kedvenceink?

Biztos, hogy a reklámban hirdetett állateledelek egyben a legjobbak is? Lehetséges, hogy az adott cég többet fordít reklámra, mint alapanyagra, vagy fejlesztésre? Laikusként viszont elég nehéz kiigazodni abban, hogy mivel is etessük a kutyát, macskát és egyéb szeretett házi kedvencünket.

Év elején sokakat meglepett a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) kutyaeledel-tesztje, amely során 41 száraztápot vizsgáltak komplex módon. Hazai és külföldi gyártásúak is górcső alá kerültek, és az eredmények részben meglepőek, amelyek mutatják: nem mindig a drágább a jobb. Az első helyezett például egy abszolút olcsónak számító szerb kutyaeledel, az Ecopet Natural lett. Úgy látszik, a szerbek remekelnek, mert a harmadik helyen szintén egy Szerbiából származó, bár már drágább kategóriát képező táp szerepel (Natural&Delicious). Az „ezüstérmet” a német Select Gold márka kapta. Azért mi magyarok sem panaszkodhatunk, mert a negyedik, hetedik és tizedik helyet is egy-egy magyar kutyatáp kapta. Igaz, a vizsgált kutyaeledelek nagyobb része, 68%-a volt magyar. A vizsgálat alapján a Dog Chow, a Pedigree és az Aldi teljes értékű kutyaeledelek szerepelnek a legjobbak között (ebben a sorrendben).

Bár az sem mindegy, hogy mit mivel hasonlítunk össze. A kutyás társadalom nagy sajnálatára sok, a körükben ismert és népszerű táp nem került a vizsgálati szériába, más „noname” márkák viszont igen. Így hát az összehasonlítás közel sem teljes körű, és érdemes egyéb teszteket, valamint az összetevőket olvasgatni.

Azt azért ne feledjük, hogy legyen szó bármilyen kisállatról, javasoltabb, ha változatos étrendet állítunk össze a számára. Így ajánlott váltogatni a táp márkákat (persze lehetőleg a jobbak közül keresgéljünk – mint látjuk, ez nem feltétlenül jelent anyagi terhet!), valamint a „házi kosztot”. Ez nem csak a meghagyott emberi maradékból állhat. Számos receptet találhatunk az interneten, hogy milyen házi készítésű, de olcsó kutya- és macskafinomságokat készíthetünk egyszerű összetevőkből, amelyek még egészségesek is. A nyuszik és madarak etetése házilag viszonylag egyszerű feladat, de legyen szó bármilyen kisállatról, melyet otthon tartunk, könnyű nem bolti eledelt találni a számukra. Na jó, a leopárd gekkó élő rovarokkal való etetését csak haladóknak javasoljuk… 

Fotó:
pixabay.com

A gyerekvállalás lélektana

Van, aki szerint kínos, van, aki szerint tabu, más szerint viszont nagyon is kibeszélendő téma a gyerekvállalás. Általában az egészségi és anyagi vonzatait vizsgáljuk meg, pedig a lélektana sem utolsó szempont.

Hogyan érjük el, hogy a gyermek zöldséget és gyümölcsöt egyen?

A fenti kérdés a mai napon jutott eszembe. A munkahelyen megkérdezte az egyik kolléganő, kérek-e sült tököt. Beugrottak gyerekkori emlékeim, amikor semmi mást nem utaltam jobban, mint éppen a sült tököt. De aztán nem csak a kalandvágy ébredt fel bennem, hanem arra is gondoltam, érdemes talán megkóstolni, mert sok mindennel voltam így kisgyerekként, hogy egyszerűen rá se tudtam nézni, már az illatától is rosszul voltam, később mégis egészen megkedveltem. Ilyen volt például a karfiol vagy az ahhoz nagyon hasonló karalábé. Végül nagyon ízlett a sült tök is. Ezek után azon kezdtem el gondolkodni, vajon mennyire volt nehéz rávenni akár óvodás koromban a zöldségre és a gyümölcsre. A gyerek pedig gyerek marad, akármikor is születik, így örök a kérdés: hogyan szoktathatjuk rá csemetéinket az egészséges táplálkozásra?

A változatos étrend előnyei

A kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás kulcsfontosságú a gyerekeknek, hogy a bennük rejlő lehetőségek a felszínre tudjanak törni. Ez alatt a fizikai megjelenésüket, a jó közérzetüket, az iskolai sikereiket, illetve az általános hangulatukat értjük.

Veszélyes gyerekjátékok

A gyerekjátékok általában aranyosak, érdekesek, sok örömöt szereznek, és fejlesztik a képességeket - ám ha kiválasztásuk során nem figyelünk, akkor nagy bajt is okozhatnak.

Egészséges életre nevelnéd gyermeked?

Az életmódját mindenki maga választja, de azért van hatása annak, ahogyan a körülöttünk lévő emberek, a hozzánk legközelebb álló személyek élnek. Ez az állítás a gyermekekre hatványozottan igaz. Ezért nekünk, felnőtteknek még nagyobb felelősséggel kell eljárnunk velük kapcsolatban