Menü

Nem kell félni Magyarország legnagyobb pókjától

Sok magyar családnál okozott már riadalmat kis hazánk legnagyobb pókja, a szongáriai cselőpók. Sokan ugyanis nem is tudják, hogy nálunk is él ilyen méretű pókfaj. Ezért gyakran madárpóknak nézik – nem véletlenül, mert a köznyelv használja rá a „magyar madárpók” kifejezést. Noha annál (szerencsére) kisebb a mérete. A csípése nem okoz komoly problémát, de eléggé kellemetlen.

A szongáriai cselőpók mérete átlagosan 4 cm, de lábait kiterjesztve akár a 10 centit is elérheti. Ilyen formájában nemigen látjuk, hiszen azokat vagy maga alá húzza, vagy használja. Ettől azonban még nem tűnik sokkal barátságosabbnak, a pókfóbia pedig elég gyakori jelenség. Ezért is érdemes beszélni róla, hogy ha ilyen pókot látunk, akkor nem megalapozott rettegni tőle, megölni pedig tilos, ugyanis a szongáriai cselőpók védett, és egyike a 16 védett pókfajoknak. Akár a kertünkben is találkozhatunk vele egyébként, főként ha száraz a talaj, amelybe ujjnyi-kétujjnyi átmérőjű, hosszú lyukat ás.

Szerencsére a csípése nem halálos, általában nem jár következményekkel (kivéve talán az allergiás reakciókat), viszont elég fájdalmas. Mivel ennek a póknak méretéből adódóan igen nagy csáprágói vannak, a szongáriai cselőpók csípése olyasmi, mint a lódarázsé. De inkább az jellemzi, hogy fél, és csak felfokozott helyzetben támad, így nem kell attól tartanunk, hogy csak úgy megmar bennünket.

Többek nagy örömére azért kevésbé ismert ez a pókfajta, mert elég jól rejtőzködik, szürkés-feketés színével nehéz észrevenni a környezetében. Egyébként is általában szürkületkor merészkedik elő, amely a zsákmányszerzési ideje. Noha az emberre nem halálos a mérge, a rovarok számára annál inkább. Hálót leggyakrabban a „lakhelyének”, valamint kicsinyeinek védelmére szövi: az általa fúrt, a föld mélye felé függőleges lyukak üregét zárja le vele, leginkább ivadékgondozás idején.

A szongáriai cselőpókhoz nagyon hasonlít a szintén védett pokoli cselőpók, de ennek mérete kisebb, a térdének alsó felszíne pedig sárga. Mindketten a farkaspókfélék családjába tartoznak. Ennek csípése nagytestvéréhez hasonlóan nem halálos, és alapvetően nem okoz problémákat. 

Fotó:
wikipédia

Játszani jó!

A kisgyerekek kedvenc elfoglaltsága a játék. Lehet szabadtéri vagy szobai, társas vagy csak egy főre szóló játék, az mindenképp igaz, hogy egyszerre kapcsolja ki és fejleszti a gyerekeket. Igaz lehet ez a felnőttekre?

Környezettudatosság a konyhában

A környezettudatossággal már számtalan cikkben foglalkoztunk, a téma egyre aktuálisabb és fontosabb. Úgy gondolom apró napi rutinszerű tevékenységeink megváltoztatásával, gondos odafigyeléssel különösen a háztartásban tehetünk sokat a földünk, környezetünk védelméért, megóvásáért.

Függőség tünetei

A szenvedélybetegségből fel lehet épülni. A kezelés célja több mint az ivás vagy a drogozás beszüntetése. A cél a kiegyensúlyozott és termékeny élet biztosítása.

Mit nyújt még egy edzés a sporton kívül?

Azt jól tudjuk, hogy formában tart, meg segít lefogyni, segít elkerülni a betegségeket, jót tesz nekünk mentálisan és elégedettséggel tölt el, de vajon konkretizálva mi minden ad nekünk a sport?

Boltkór – napjaink legnagyobb függősége?

Felárazás utáni leárazás, kettő fizet hármat vihet, kamu vásárlási kedvezmények. „Black Friday”: átverés, vagy kihagyhatatlan akciók?