Menü

Beszédes arckifejezések, kézmozdulatok, érintések…

Az iskolában ugyan jobb esetben találkozunk a nonverbális kommunikáció fogalmával, de arról, hogy hogyan lehet tudatosítani illetve dekódolni a testbeszédet nem tanulunk, pedig az élet számos területén hasznunkra fordíthatnánk ezt a tudást, képességet.

Köztudott, hogy nem csak szavakkal, hanem egész testünkkel, lényünkkel kommunikálunk. Információt, üzenetet közvetítünk arckifejezésünkkel, testtartásunkkal, külső megjelenésünkkel, de még hangszínünk is olyan plusz információt árulhat el, melyről szavaink „hallgatnak”.

A nonverbális viselkedés az emberi kommunikációnak mintegy 60-65 százalékát teszi ki, éppen ezért lenne fontos, hogy tudatosítsuk jelentőségét, és otthonosan közlekedjünk a testbeszéd világában. Ha elsajátítjuk ezt a képességet, akkor egy olyan eszköz lehet a kezünkben, mellyel sikeresebben elérhetjük céljainkat, és emberi kapcsolatainkban is hasznosíthatjuk ezt a tudást.

Persze a testbeszéd értelmezésével kapcsolatban nem egy, hanem számos képességről beszélhetünk és egy igen összetett tudásról. Nemcsak arról van szó, hogy saját nonverbális jeleinket tudatosítva, sikeresebben kommunikálhatunk, hanem arról is, hogy mások testbeszédét képesek vagyunk dekódolni, vagyis a valódi szándékot kifejező jeleket fel tudjuk ismerni és értelmezni.

Néhány alapelvet érdemes első lépésként megismerni, és alkalmazni!

 A tudatos megfigyelés nem igazán jellemzi az emberek többségét, általában rutinszerűen cselekszünk, és a mindennapokban nem igazán figyelünk fel a környezetünk részleteire. Pedig a részletekben rejtőzhet a lényeg, ezért érdemes tudatosan több energiát és időt fordítanunk az odafigyelésre, mind embertársaink, mind környezetünk kapcsán. Ha koncentrációnkat élesítjük, és nem csak szemünkkel, hanem a többi érzékszervünkkel is észleljük környezetünket, az apró változásokat is észrevesszük majd. A változás pedig mindig nagyon fontos információ lehet számunkra, melyből következtetni tudunk az eseményekre. A megváltozott viselkedésminták árulkodnak arról, hogy az adott személy hogyan reagál az információkra, hogyan alkalmazkodik az eseményekhez.

A testbeszédet illetően beszélhetünk úgy nevezett általános, egyetemes, és egyéni nonverbális viselkedésmintákról. Az egyetemes magatartásformák abból adódnak, hogy a legtöbb ember hasonló helyzetekben hasonlóképpen reagál. Ilyen például az ajakprés, tehát amikor valaki alsó ajkát teljesen beszívja, akkor ebből arra következtethetünk, hogy az illető zavarban van. Az egyéni viselkedésmintákat pedig nekünk kell feltérképeznünk, vagyis hogy az általunk ismert személyek hogyan reagálnak nonverbális módon a különböző helyzetekre, körülményekre. Ha ezeket megismerjük, sikeresebben működhetünk a társas kapcsolatainkban, hiszen képessé válunk jobban megérteni másokat, mások rejtett üzeneteit. 

Fotó:
pixabay.com

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?

Miért tegyünk nyelvvizsgát?

Nyilván a legtöbben azért mennek el nyelvvizsgázni, mert kötelező, kell ugyanis a diplomához. A covid időszak alatt nagyon sokan átvehették diplomájukat nyelvvizsga nélkül is, azonban ettől függetlenül érdemes körül járni a témát, hogy mi mindenre jó még egy nyelvvizsga.