Menü

Modern önkéntesség okostelefonnal

Gondolkodott már valaha azon, hogy szívesen segítene másokon, de még nem találta meg az önkéntesség azon formáját, ami beilleszthető lenne az életébe, a mindennapok rutinjába?

Íme egy lehetséges módja a segítségnyújtásnak, mely akár otthonról, akár munkahelyről is végezhető, és gyakorlatilag nem jár semmiféle lemondással, kötöttséggel.

Egy dán fejlesztőcsapat nemrégiben olyan alkalmazást fejlesztett ki, melynek segítségével az önkéntes felhasználók „kölcsönadhatják látásukat” vak emberek számára. A „Be My Eyes” nevű applikáción keresztül látó önkéntesek olyan egyszerű, kis dolgokban segíthetnek, melyek viszont a nem látók számára problémát jelenthetnek a mindennapokban. Például megállapítani egy élelmiszer szavatosságát, vagy tájékozódni, eligazodni egy ismeretlen helyen.

Az alkalmazásba való bejelentkezés után megadható, hogy önkéntes látó felhasználók vagyunk, vagy nem látók. A segítségnyújtás az alkalmazással, egy direkt videóhívás létesítésével valósul meg, az önkéntesek a kamerán keresztül egyből látják az adott helyzetet, melyben a nem látók számára szükség van olvasásra, tájékozódásra, irányításra.

Ha éppen nem érünk rá, a szerver továbbirányítja a bejövő videóhívást más önkénteshez, ezért a segítségnyújtás ezen módja rendkívül rugalmasan beleilleszthető az életünkbe, akkor is ha nagyon elfoglaltak vagyunk. Nekünk csak pár perc, akár munka mellett, vagy otthon pihenés közben is segíthetünk, másoknak pedig könnyebbé tehetjük a mindennapokat.

Ez egy határozottan pozitív és hasznos iránya lehet az applikációk fejlesztésének!

Fotó:
pixabay.com

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Milyen munka illik hozzám?

A karrier életünk fontos meghatározója, amely szinte minden életszakaszunkat befolyásolja. Felnőttkorban időnk jelentős részét munkánkkal, munkatársainkkal töltjük, és az általunk végzett tevékenység erősen alakítja mindennapjainkat, életstílusunkat, felfogásunkat, és személyes kapcsolati hálónkat is. Nem véletlen, hogy már egészen kicsiként felteszik a kérdést, hogy “mi leszel, ha nagy leszel”.