Menü

Az eleme és a táplálkozás

Felvételizik? Vizsgázik? Állásinterjúra készül? Vagy csak jobban szeretne teljesíteni a munkahelyén? Tudta, hogy megfelelő táplálkozással fokozhatja szellemi képességeit?

Az E-vitaminokban gazdag ételek segítik a memória működését, az omega-3 zsírsavat tartalmazó élelmiszerek csökkentik bizonyos demencia kórképek kialakulásának kockázatát, a folsav pozitívan hat az agyi működésre, csokoládéval pedig szintén memóriaélesítő hatást érhetünk el.

De pontosan milyen élelmiszereket fogyasszunk annak érdekében, hogy elérjük ezeket a pozitív hatásokat?

A neuronok védelmét szolgálják például a következő E-vitaminokban gazdag élelmiszerek: avokádó, olívaolaj, mandula, gabonacsírák. Halfogyasztással pedig értékes omega-3 zsírsavakhoz juttathatjuk szervezetünket. Többek között tonhal, makréla, lazac, szardínia rendszeres fogyasztásával, tudományos kutatások szerint még az Alzheimer-kór kockázatát is csökkenthetjük. Ügyeljünk azonban arra, hogy ezeket az ételeket párolással, vagy főzéssel készítsük el, és ne olajban sütéssel.

Memóriánkat B-vitaminokban gazdag spenóttal, brokkolival, leveles kellel élesíthetjük, ha például egy nehéz vizsgára készülünk. Bizonyos piros bogyós gyümölcsöknek is - mint például a fekete áfonya, és az eper- jelentős memóriajavító hatása lehet.

Köztudott, hogy csokoládét érdemes vizsgák előtt fogyasztani, mivel pozitívan hat az agyi működésre. Ennek az általános vélekedésnek van igazság alapja, mivel az étcsokoládé olyan antioxidáns hatású flavonoidokat tartalmaz, melyek fokozzák az agyi vérkeringést. A koffein frissítő hatása is közismert, de nem árt vigyázni vele, mivel csak rövidtávon fokozza szellemi teljesítőképességünket.

Ha viszont sok folyadékot fogyasztunk, kerüljük a dohányzást, és figyelünk testsúlyunk kordában tartására, hosszú távon is karbantarthatjuk szellemi képességeinket.

Fotó:
pixabay.com

Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!

Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.

Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.

Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.